Kiehtovat kalliomaalaukset

Muinaisista eränkävijöistä kertoo maalattu ihmishahmo Ukonvuoren jyrkässä seinämässä. Ikää maalauksella on noin 5 000 vuotta eli se on syntynyt kampakeramiikkakauden alkupuolella. Kalliomaalauksia voi myös ihastella puiston pohjoisosassa sijaitsevan Vierunvuoren kyljistä sekä puiston tuntumassa Havukkavuorella. 

Kalliomaalausten tekijöillä on ollut tärkeää asiaa. Nykyihminen elää hengästyttävässä mediamaailmassa, jossa tärkeitä asioita on välillä liikaakin.  Hälinän keskellä kalliomaalausten hiljainen viesti tekee yhä vaikutuksen, vaikka kallioseinämiin maalattujen kuvien tulkinta jää vahvistusta vaille. Kalliomaalaukset on aikanaan maalattu aikalaistensa nähtäväksi ja ehkä myös jälkipolvien löydettäviksi.  Kunpa niiden mukana olisi keino purkaa salaperäiset koodit, kalliomaalausten oma "Rosettan kivi".

Yksinkertainen hirvieläintä esittävä maalaus kallion pinnassa.

Koloveden ympäristön kalliomaalauksia on ajoitettu Saimaan pinnan korkeuden perusteella. Maalaukset on ehkä tehty jäällä tai veneessä seisten. Tämän perusteella Koloveden alueen kalliomaalaukset ajoittuisivat kampakeraamiseen aikaan tai varhaismetallikaudelle.

Kaikki Koloveden ja sen lähialueiden kalliomaalaukset sijaitsevat vesistöreittien keskeisten risteämäpaikkojen tuntumassa. Maalauskallioiden sijainnilla on varmasti ollut merkitystä, ehkä ohikulkeville on haluttu kertoa pyyntialueista, rajoista tai omistusoikeuksista. Todennäköisesti vain murto-osa kalliomaalauksista on säilynyt meidän päiviimme. Säilyneet maalaukset ovat olleet kalliopintaa kuluttavien tekijöiden ulottumattomissa. Paljon on vuosituhansien aikana kadonnut ja monia on varmasti vielä löytämättä.

Kimaltavaa kauneutta mahtavalla Ukonvuorella

Ukonvuori on kansallispuiston kuuluisin nähtävyys. Vesiltä katsottuna Ukonvuoren jylhät rinteet ovat unohtumaton näky. Erityisen vaikutuksen tekee vuoren rinteessä oleva vanha sauvakvartsilouhos. Vaikka kvartsikiteiden kimallus kuinka houkuttelisi, niin on muistettava kunnioittaa kansallispuiston koskemattomuutta. Sen sijaan näkyvyys vuoren laelta on huono, koska luonnonvaraisena kasvava puusto peittää näkyvyyttä.

Järvestä nousee jyrkkä, suuri kallio. Kalliolla kasvaa metsää ja lehtipuut ovat ruskan väreissä.

Ukonvuoren kallioseinämässä saattavat tarkkaavaisimmat kävijät erottaa pienen punaisen ihmishahmon. Kalliomaalaus paljastaa paikan olleen tärkeä kivikauden ihmiselle.