Ajankohtaista Kolovedellä

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Käymälöitä uusitaan Koloveden retkisatamissa

(Päivitetty 1.10.2020)
Ensi maanantaina 5.10. alkaa Koloveden retkisatamissa käymälöiden uusiminen. Käymälät päivitetään kapasiteetiltaan suuremmiksi vastaamaan nousseita kävijämääriä. Käymälöiden vaihdon seurauksena yksittäisissä retkisatamissa voi käymälä olla poissa käytöstä muutamia päiviä.

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

(Päivitetty 22.5.2020)

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.

Huom! Pitkäsaaren eteläisessä ja Lapinniemen retkisatamissa ei ole polttopuita

(Päivitetty 19.9.2020)

Pitkäsaaren eteläiseen ja Lapinniemen retkisatamiin ei tuoda enää polttopuita. Pitkäsaaren eteläiselle tulentekopaikalle voi polttopuita käydä noutamassa halutessaan viereisestä retkisatamasta noin 150 metrin päästä. Lapinniemessä ruoan valmistukseen tulee käyttää retkikeitintä. Polttopuita voi halutessaan tuoda mukanaan esim. Laajakaarteen tulentekopaikalta. Polttopuiden ottaminen maastosta ei ole sallittua.

Karjalansaaren retkisatama Koloveden kansallispuiston pohjoispuolella Ruokovedellä on poistettu käytöstä.

Mäntysalon kämppä varattavissa verkkokaupasta

(Päivitetty 19.9.2020)

Kesän retkillä Koloveden kansallispuistossa voi majoittua telttailun ohessa Mäntysalon kämppään. Vanha metsätyömiesten kämppä sijaitsee puiston pohjoisosassa Mäntysalon saaressa, jonne on mahdollista tulla myös moottoriveneellä.

Mantereella, kansallispuiston lounaisosassa, sijaitseva Huhtiniemen talo on kesällä 2021 pelkästään lammaspaimenkohteena, jonne onnekkaimmat pääsevät lammaspaimenviikkohaun kautta. Mäntysalon varaukset eraluvat.fi -verkkokaupasta tai palvelunumerosta 020 69 2424.