Vaikuta Koloveden kansallispuiston tulevaisuuteen

(Päivitys 21.7.2022)

Kaikille Koloveden kansallispuiston kehittämisestä kiinnostuneille on avattu karttapohjainen kysely. Kyselyn tarkoituksena on koota alueen käyttäjiltä asiakaskokemuksia ja toiveita Koloveden kansallispuiston kehittämisen tueksi. Kyselyyn on helpointa vastata tietokoneella tai tabletilla, mutta se toimii myös älypuhelimessa. Aikaa kyselyyn vastaamiseen kuluu 10-20 minuuttia. Kysely on avoinna 15.8.2022 saakka. 

Kolovesi on herännyt kesään

(Päivitys 17.5.2022)

Jäät ovat lähteneet ja Kirkkorannantiekin on sulanut, joten melomaan pääsee jo. Samoin Nahkiaissaloon vievä tie on sulanut lumesta. Muistutamme samalla, että pidättehän riittävän etäisyyden, jos näette saimaannorpan kivellä köllöttelemässä turkin kuivumista ja vaihtumista odottelemassa.

Lohilahdella uusi kotalaavu

(Päivitys 24.6.2021)

Lohilahden upouusi taukopaikka ja kotalaavu on valmis. Kotalaavussa on hormillinen tulentekopaikka, joten sitä voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana erityistä varovaisuutta noudattaen, ellei tule paikallista erillistä kieltoa.

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

(Päivitetty 22.5.2020)

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.

Uutisia Kolovedeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.