Ajankohtaista Kauhanevalla-Pohjankankaalla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Katikankierroksen maastoporrasurakka on valmistunut

(Päivitetty 25.11.2020)

Katikankanjonissa Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston luoteisosassa on saatu valmiiksi neljät maastoportaat Katikankierroksen rengasreitin varrelle. Rengasreitti polveilee jyrkkärinteisen jokiuoman läheisyydessä ja portailla turvataan asiakasturvallisuutta sekä ehkäistään maaston kulumista jyrkissä rinteissä. Urakka on toteutettu maaseuturahoitteisessa Lauhanvuoren-Hämeenkankaan Geopark-kohteiden maastopalvelujen kehittäminen -hankkeessa. Lisätietoja hankkeesta antaa tarvittaessa suunnittelija sari.rosu(at)metsa.fi. 

Katikankanjonin laavulla on jälleen polttopuuta 

(Päivitetty 16.10.2020)

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa Katikankanjonilla Katikan laavulle on toimitettu polttopuita tänään. Kohde on syyslomalaisten suosiossa ja parkkipaikka on ruuhkautunut. Suosittelemmekin näin lomakaudella tutustumaan myös alueen muihin luontokohteisiin, jotka löytyvät Lauhanvuori- Hämeenkangas Geoparkin verkkosivuilta (lhgeopark.fi)

Kauhanevan esteettömiä palveluja on parannettu 

(Päivitetty 17.9.2020)

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon Salomaalle on valmistunut  uusi, esteetön taukokatos. Lisäksi leveämpää lankkupolkua on jatkettu noin 100 metriä. Rakennustyöt on rahoitettu maaseuturahoitteisesta Lauhanvuoren-Hämeenkankaan Geopark-kohteiden maastopalvelujen kehittäminen -hankkeesta. Lisätietoja hankkeesta antaa tarvittaessa suunnittelija sari.rosu(at)metsa.fi 

Lauhanvuori - Hämeenkangas Geopark -alueella takana ennätysvilkas alkuvuosi - Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston käyntimäärä tuplaantui

(Päivitetty 7.9.2020)

Käyntimäärät kasvoivat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueella kahdeksan prosenttia 1.1.2020-31.7.2020 viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Käyntimäärätiedot ovat käytettävissä Metsähallituksen hallinnoimilta alueilta. Suhteellisesti suurinta käyntimäärien kasvu oli Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, missä käyntimäärä nousi 98 prosenttia.

Vilkasta oli myös Lauhanvuoren kansallispuistossa, missä käyntimäärä kasvoi 52 prosenttia. Hämeenkankaan alueella käyntimäärä laski alkuvuonna yhteensä 19 prosenttia. Käyntimäärän tippuminen johtuu hiljaisesta talvesta, jolloin alueella ei ollut tavalliseen tapaan hiihtolatuja. Kesällä myös Hämeenkankaan käyntimäärät nousivat viime vuoteen verrattuna.

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkista Suomen toinen UNESCO Global Geopark

(Päivitetty 10.7.2020)

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Global Geopark -jäsenyyden heinäkuun alussa UNESCOn hallintoneuvoston päätöksellä. Länsi-Suomessa kolmen maakunnan alueella sijaitsevasta Geoparkista tuli samalla Suomen toinen UNESCO Global Geopark Rokuan jälkeen.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Länsi-Suomessa kolmen maakunnan rajaseudulla. Geopark-kuntiin lukeutuvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki Etelä-Pohjanmaalla, Kankaanpää, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen Satakunnassa sekä Parkano ja Kihniö Pirkanmaalla. 

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Geopark-alueen suosituimpia nähtävyyksiä ovat Kivijata ja Spitaalijärvi Lauhanvuoren kansallispuistossa, Kauhaneva ja Katikankanjoni Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa ja Hämeenkankaan lähteet. Alueen laaja matkailupalvelutarjonta on koottu Lhgeopark.fi-sivustolle.
 

Vaikuta Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston kehittämiseen- vastaa kävijätutkimukseen

(Päivitetty 25.6.2020)

Lauhanvuoren Hämeenkankaan Geopark alueella on käynnistetty kävijätutkimukset. Vastaamalla Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston kävijätutkimukseen voit antaa palautetta sekä vaikuttaa alueen kehittämiseen. Haastattelujen lisäksi alueella on keräyspisteitä paperilomakkeineen sekä QR-koodilinkkejä sähköiseen lomakkeeseen. Keräyspisteet alueella sijaitsevat:

  • Kauhalampi (postilaatikko, linkki ja qr-koodi)
  • Salomaa ja Nummikangas (linkki ja qr-koodi)
  • Katikankanjoni (postilaatikko, linkki ja qr-koodi)

Kävijätutkimukset toteutetaan koko Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark alueella 23.4.-31.10.2020 välisenä aikana osana  hanketta Kestävää kehitystä Geoparkissa.  Hanketta hallinnoi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry, ja sen osatoteuttajana toimii Luonnonvarakeskus. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019–31.12.2021. Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 400 000 €, josta EU:n Maaseuturahaston rahoitusosuus on noin puolet. Rahoitukset tulevat Suupohjan, Satakunnan ja Pirkanmaan Ely-keskuksilta. Lisätietoja hankkeesta  (lauhanvuoriregion.fi).

Salomaan pysäköintialueen kunnostus on valmis

(Päivitetty 17.6.2020)

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston Salomaan parkkipaikan laajennus ja matkailuvaunualue ovat valmistuneet. Uudet pysäköinnin ohjauskyltit ovat paikoillaan. Matkailuvaunualueella yöpyminen on sallittu yhdeksi yöksi. Myös Salomaalle johtava tie hyvässä kunnossa. Urakat on toteutettu osana Lauhanvuoren-Hämeenkankaan Geopark -kohteiden maastopalvelujen kehittäminen -hanketta, jonka rahoitus tulee EU:n Maaseudun Kehittämisrahastosta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallipuisto on saanut järjestyssäännön

(Päivitetty 17.1.2020)

Järjestyssääntö sisältää ne määräykset ja ohjeet, jotka alueella kulkijoiden tulee tietää ja tuntea. Järjestyssääntöön on otettu eri laeista johtuvia määräyksiä, jotka koskevat alueen käyttäjiä. 

Uutisia Kauhanevan-Pohjankankaalta

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Kauhaneva-Pohjankangas

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

  @Luontoonfi #kauhaneva #pohjankangas