Piirroskuva pähkinähakista.

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Reitti lähtee ja päättyy Karkalin luonnonpuiston pysäköintialueelle. Vesitse liikkuva voi tulla reitille myös Karkalinniemen etelärannan maihinnousupaikasta.

Pitkospuut metsässä. Kävijä kulkee pitkospuilla.
 

Ympyräreitit ja luontopolku

  • Karkalin luonnonpuiston reitit: ½, 1, 2 tai 6 km. Alueella kulkee kokonaisuudessaan noin kuuden kilometrin pituinen, osittain pitkostettu reitti, joka muodostuu eripituisista, peräkkäisistä lenkeistä. Reitin alkupään lyhyet lenkit ovat helppokulkuisia, mutta pisin lenkki kulkee Karkalinniemen kärjessä vaikeakulkuista rantakivikkoa pitkin ja ylittää myös muutamia mäkiä. Kokonaisuudessaan reitti kulkee enimmäkseen metsässä, mutta mukaan mahtuu myös rantaa, kalliota ja pieni metsäniitty.
    • Palvelut: Pysäköintialueella on kuivakäymälä sekä pöytä ja penkit. Alueen ainoa maihinnousu- ja uimapaikka osuu kahden pisimmän lenkin varrelle. Lähellä niemen kärkeä, arkkipiispan huvimajan aluskivien lähettyvillä on pöytä ja penkit.
    • Nähtävää: Lepolan torpan rauniot ovat reitin varrella, lähellä pysäköintialuetta. Omaleimainen Karkalin lehtoluonto on myös nähtävyys sinänsä. Vain pisimmän lenkin varrella ovat Kukinhuoneen torpan rauniot sekä lähellä niemen kärkeä, mäen päällä arkkipiispa Johanssonin huvimajan aluskivet. Mäeltä avautunut näköala Karjalohjan kirkon suuntaan on jo kasvanut umpeen.
  • Piirroskuvassa pähkinähakki.Hanski-Hakin luontopolku, n. 2 km, on Karkalin luonnonpuiston pysäköintialueelta lähtevän reitin varrelle pystytetty Karkalinniemen lehtoluonnosta ja sen monimuotoisuudesta kertova luontopolku. Polku koostuu kymmenestä kohdeopasteesta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua tarkemmin mm. niin alueen rikkaaseen puulajistoon, niittykukkien valtakuntaan, isojen haapojen ystäviin kuin kevätaamun konserttia pitäviin lintuasukkaisiinkin. Helppokulkuisen ja suhteellisen tasaiseen maastoon sijoittuvan luontopolun kiertäminen kestää n. 1-2 tuntia.

Melontareitit

Lohjanjärven kautta kulkee Karkkila - Tammisaari -melontareitti, joka tulee Lohjanjärvelle Karkkilasta Karjaanjokea pitkin. Järvellä reittivalinnan voi tehdä siten, että se sivuaa Karkalin luonnonpuistoa. Karkalinniemen etelärannalla on yksi maihinnousupaikka, josta pääsee suoraan Karkalin luonnonpuistoa kiertävälle reitille. Lisätietoja Melontareittioppaasta, Edita 2001.