Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston reittien päälähtöpisteet ovat Heretyn ja Kalalahden pysäköintialueet.

Heretyn kämpältä lähtevät reitit kansallispuistoon. Kuva: Maija Mikkola.

Luontopolut

 • Heretyn luontopolku, 3,5 km, kiertää Kurkijärven Kannuslahden. Reitin varrella olevat opastaulut kertovat metsien käytön historiasta. Polulta lähtee Mäyräniemen kärkeen pistopolku (300 m). Polku on tasoltaan keskivaativa.
  • Palvelut: Kannuslahden keittokatokselle on noin 100 m polulta. Tulentekopaikalle on opasteet.
  • Heretyn luontopolun taulut (julkaisut.metsa.fi)
 • Lortikanvuoren luontopolku, 3 km, sijaitsee puiston keskiosassa. Polku on korkeuserojen ja kivikkoisuuden takia vaativa. Lortikanvuori on rajoitusosa, jossa kulkeminen lumettomana aikana on sallittu vain merkittyä polkua pitkin.

Luontopolut on merkitty puihin punaisin maalitäplin.

Polku Isojärven kansallispuistossa. Kuva: Timo Nieminen.

Rengasreitit

Kansallispuistossa ei ole varsinaisia rengasreitteinä merkittyjä polkuja, mutta puiston merkityt reitit muodostavat monia eripituisia ympyrälenkkejä. Reitin suunnittelussa kannattaa hyödyntää retkikartta.fi -palvelun karttaa. Alla on esitetty muutamia vaihtoehtoja.

Lähtöpaikkana Heretty:

Kuva: Pertti Heinonen

Lähtöpaikkana Kalalahden pysäköintialue Huhtalan tien päässä:

 • Kalalahden kierros 4,5 km (myötäpäivään). Polku kulkee pääosin vanhaa metsäautotien pohjaa ja on siksi helppokulkuinen.
 • Vahterjärven kierros 11 km (myötäpäivään). Polku vaihtelee helposta keskivaativaan. Vaativin väli on polku Kalalahdesta Vahterjärvelle.
  • Palvelut: Tulentekopaikka, telttailualue ja laavu Kalalahdessa, tulentekopaikka, laavu ja telttailualue Vahterjärvellä, tulentekopaikka Lortikkalammen eteläpäässä.
  • Nähtävää: Lortikanvuoren luontopolku, Heretyn ja Lortikan välinen polkupyörätie, Lortikan metsäkämppä, majavien työmaa Kalakorvessa.

Yllä esitellyt pisimmät ympyrälenkit voi myös yhdistää n. 20 km pituiseksi kierrokseksi: Heretty - Latokuusikko - Vahterjärvi - Kalalahti - Lortikka - Heretty.

Reitit on merkattu sinisellä.

Pyöräilyreitit

Heretyn ja Lortikan kämppien välinen polku rakennettiin ja tasoitettiin 1950-luvulla polkupyörällä kuljettavaksi. Polku on 4 km mittainen, ja se on edelleen ajettavissa maastopyörällä. Lortikan metsäautotietä pääsee takaisin Herettyyn. Näin lenkin pituudeksi kertyy yhteensä 10 km.

Retkelle lastenvaunujen kanssa

Heretystä Kannuslahden tulentekopaikalle (500 m) vievää polkua pääsee kulkemaan lastenvaunujen kanssa.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto, 4319 kt (julkaisut.metsa.fi)

Heretyn luontopolun esite

Pdf-tiedosto, 5,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.