Retkeilijä tutkii karttaa pöydän ääressä. Taustalla punainen hirsirakennus.

Asiakaspalvelu

Puhelin: 0206 39 5270 (0,00€/min + pvm/mpm) ma - pe klo 9 - 15
sisasuomi(at)metsa.fi

Heretyn kämppäkahvila

Puhelin: 044 049 5067 (Vesa) ja 044 532 5955 (Minna)
erataival(at)gmail.com

Heretyn kämppäkahvila

Seinästä avautuu luukku, jolla pullia ja muita herkkuja.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja kansallispuistossa

Ruokailu, ruoanlaitto ja eväiden hankinta

Kahvilat ja kaupat

Tulentekopaikat ja keittokatokset

Esteettömässä keittokatoksessa retkeilijöitä koiran kanssa tulentekopaikan äärellä.

 • Kannuslahti: esteetön keittokatos ja erillinen esteetön tulentekopaikka
 • Kuorejärvi: tulentekopaikka ja laavu
 • Vahterjärvi: tulentekopaikka ja laavu
 • Lortikka: tulentekopaikka Lortikkalammen eteläpuolella
 • Kalalahti: tulentekopaikka ja laavu
 • Renusaari: tulentekopaikka ja laavu
 • Taukopaikoilla polttopuu on pitkää rankaa tai halkoa, paitsi Lortikkalammen eteläpuolisella tulentekopaikalla on valmiita klapeja. Polttopuiden pilkkomista varten taukopaikoilla on saha ja kirves.

Maastopalovaroituksen aikana tulen saa tehdä vain Kannuslahden keittokatoksen tulisijassa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)

Laavu näkyy rannassa vesiltä päin katsoen.

Juomavesi

 • Heretyn kämpän uuden porakaivon vesi soveltuu sellaisenaan juomavedeksi (28.8.2021). Kaivo ei ole käytettävissä talvella. Vesihana suljetaan pakkasen varalta 31.10.2022 ja avataan taas keväällä 2023. Vanhan kaivon (kämpän etupihalla, lähempänä autotietä) vesi soveltuu pesuvedeksi.
 • Lortikan uuden porakaivon vedessä on liikaa fluoridia (1,9 mg/l, talousveden enimmäisarvo 1,5 mg/l, 16.6.2022). Terveystarkastajan arvion mukaan se ei aiheuta terveydellistä haittaa, mikäli vettä käyttää lyhytkestoisesti ja satunnaisesti. Lisäksi vedessä on enemmän rautaa, mangaania ja väriä kuin talousvedelle on suositeltavaa. Nämä aiheuttavat lähinnä haju- ja makuhaittaa. Veden käyttö oman harkinnan mukaan. Kaivo sijaitsee Lortikantien varressa, noin 40 metrin päässä vuokratuvan pysäköintialueesta. Sitä ei ole vielä merkitty karttoihin. Tämä kaivo on käytettävissä ympäri vuoden.
 • Pintavesi, kuten järvien, jokien ja purojen vedet, kannattaa puhdistaa ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain. Lähdevesi sen sijaan yleensä on juomakelpoista ilman puhdistusta, vaikka sen laatua ei olisikaan tutkittu. Tosin Etelä-Suomessa ja asutuksen läheisyydessä voi olla lähteitä, joissa ei ole juomakelpoista vettä.

Lue retkeilyn juomavesivinkit Retkeilyn ABC:sta.

Jätehuolto

 • Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. 
 • Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. 
 • Maatuvia jätteitä voi laittaa kuivakäymälään. Huomioithan, että Heretyn umpisäiliökäymälään ei saa laittaa ruuantähteitä, sillä se tyhjennetään imulla ja kaikki ylimääräinen jäte aiheuttaa ongelmia ja kustannuksia jätteenkäsittelyssä.
 • Heretyssä on jätteiden kierrätyspiste tallin takana.
 • Lue lisää roskattomasta retkeilystä

Käymälät

Kansallispuistossa jokaisen tulentekopaikan yhteydessä sekä Huhtalan pysäköintialueella on kuivakäymälä. Kannuslahden kuivakäymälä on esteetön. Lisäksi Heretyssä on esteetön umpisäiliökäymälä, joka tyhjennetään imuautolla.

Ota mukaan omaa wc-paperia. Käymälöissä voi tarvita omaa valaisinta myös päivällä.

Yöpyminen

Telttailu ja laavut

Tilapäinen leiriytyminen on sallittu kansallispuistossa telttailualueilla, sekä laavuissa, tulentekopaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

 • Telttailualueet ja laavut sijaitsevat Kuorejärvellä, Vahterjärvellä, Kalalahdessa ja Renusaaressa. Telttoja mahtuu arviolta seuraavasti: Kuorejärvi 4, Vahterjärvi 10, Kalalahti 10 ja Renusaari 4. Riippumatto on hyvä vaihtoehto, tällöin tulee muistaa suojata kiinnityspuiden rungot.
 • Muut tulentekopaikat sijaitsevat Kannuslahdessa ja Lortikkalammen eteläpuolella. Kannuslahteen mahtuu pari telttaa, mutta Lortikkalammella ei ole teltalle sopivaa maastoa.

Pyöröhirsinen laavu ja sen edessä tulisija ja penkit tulisijan ympärillä.

Vuokratuvat

Matkailuautot ja -vaunut

Matkailuautossa voi yöpyä Heretyn pysäköintialueella, jossa ei ole erityispalveluja karavaanareille.

Varusteiden vuokraus

Heretyn kämppäkahvilasta ja muilta kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä voit vuokrata soutuveneitä, kanootteja, kajakkeja, läskipyöriä, retkeilyvälineitä ja packraft-lauttoja.

Esteettömät palvelut

Tutustu Isojärven kansallispuiston esteettömiin palveluihin.

Veneilijöiden palvelut

Nokipohjassa Huhtalan torpan luoteispuolella on pysäköintialue ja veneenlaskupaikka, josta kanootti on hyvä laskea vesille. Kalalahdessa, Renusaaressa ja Nokipohjassa on kanoottilaiturit.

Muut palvelut lähiseudulla

Länkipohjassa (langelmaki.fi, 14 km) ja Kuhmoisissa (kuhmoinen.fi, 17 km) sijaitsevat lähimmät pankit, postit, terveysasemat, apteekit ja huoltoasemat.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Heretyn luontopolun esite


Pdf 3,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)