Isojärven ohjeet ja säännöt

Isojärven kansallispuisto on perustettu Päijänteen länsipuolisille seuduille ominaisen metsäisen vuorimaan suojelemiseksi sekä rantojen luonnontilaisuuden säilyttämiseksi. On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 306 Kt, julkaisut.metsa.fi).

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Ratsastus
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Isojärven kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta:

 • Lortikanvuoren ja Latokuusikon rajoitusosilla liikkuminen polkujen ulkopuolella on lumettomana aikana kielletty. Isojärven Kaatselän saarissa on maihinnousu ja liikkuminen kielletty 1.5. - 31.7.

Leiriytyminen

Tilapäinen leiriytyminen on sallittu telttailualueilla, sekä laavuissa, tulentekopaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske Kannuslahden keittokatoksen hormillista tulisijaa, jossa on mahdollista pitää tulta erityistä varovaisuutta noudattaen.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Roskaton retkeily

Isojärven kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Isojärven kansallispuistossa jokaisen tulentekopaikan yhteydessä sekä Huhtalan pysäköintialueella on kuivakäymälä. Kuivakäymälään voit kierrättää retkellä syntyvän biojätteen. Heretyssä on umpisäiliökäymälä, joka tyhjennetään imuautolla. Sinne ei saa laittaa ruuantähteitä, ettei jätteenkäsittelyyn aiheudu ongelmia. Heretyssä on jätteiden kierrätyspiste tallin takana.

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella rajoituksia lukuun ottamatta.

Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla liikkumisrajoituksen huomioiden. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja hyötysienten poimiminen on sallittua.

Muiden kuin hyötysienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan siihen osoitetulla reitillä (julkaisut.metsa.fi) sekä teillä.

Ratsastus

Ratsastus on sallittu vain tieurilla.

Muut säännöt ja ohjeet

Muu kielletty toiminta Isojärven kansallispuistossa

 • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
 • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
 • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
 • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
 • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
 • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Isojärven järjestyssääntö

Isojärven kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 306 Kt, julkaisut.metsa.fi).

Sesonkiajat

Isojärven alueen suosituimmat retkeilyajankohdat ovat kevät- ja syysviikonloput sekä heinä- ja elokuu.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttavat retken onnistumisessa.

 • Eväät ja juomapullo kannattaa pakata mukaan. Heretyssä on kaivo, jonka ajankohtaisen juomavesitilanteen voit tarkistaa täältä.
 • Huomioi ettei käymälöissä ole wc-paperia.
 • Jalkineet kannattaa valita sään ja jalkojen mukaan. Kuivalla kelillä poluilla kuljettaessa lenkkitossut riittävät - tosin polut ovat paikoin kivikkoiset, joten maastokengät ovat käytännöllisemmät.
 • Isojärvellä on varsin tavallista, että majava nostattaa tulvan reitille.
 • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
 • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus on Isojärven kansallispuistossa kohtalainen, mutta alueella on paljon katvealueita. Esimerkiksi Lortikan kämpällä ja tulentekopaikalla puhelimet eivät toimi, vaan pitää kiivetä ympäröiville kallioille paremman kuuluvuuden vuoksi. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
 • Retkeilyn ABC
 • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.