Heretyn kämppä

Heretyn kämppä rakennettiin talvella 1946 - 47 alueella työskennelleiden metsätyömiesten majoituspaikaksi. Heretty on kunnostettu alkuperäisen asunsa mukaiseksi museokämpäksi, jossa on kesäkahvila ja majoitustiloja. Reitit puistoon lähtevät kämpän takaa opastuskatoksen nurkalta. Tutustu tarkemmin Heretyn kämppään.

Kaksi retkeilijää hirsirakennuksen edessä.

Huhtalan torppa

Kansallispuiston luoteiskulmassa sijaitseva Huhtalan torppa on valtakunnallisesti merkittävä suojelukohde. Päärakennuksen lisäksi jäljellä ovat kolme aittaa, sauna, syytinkitupa eli pihatupa, jossa asuivat isovanhemmat ja vieraat, sekä silpuslato pahnojen säilytystä varten. Puutarhassa on jäljellä joitakin vanhoja puutarhalajeja, mm. juhannusruusuja ja syysastereita. Rakennukset ovat lukittuja, mutta pihapiiri kutsuu entisajan tunnelmaan. Lue lisää Huhtalan torpasta ja sen historiasta.

Torpan ulkohirret ovat patinoituneet tummanharmaiksi. Torpan edustalla kasvaa niittykukkia.

Luutsaaren kalapirtti

Vuonna 1833 kahdeksan talon nuottakunta rakensi Isojärven Luutsaaren eteläkärkeen Kalapirtin syyskalastuksen tukikohdaksi. Muikun kudun aikaan pirtille saapui mies jokaisesta nuottakuntaan kuuluvasta talosta pyytämään ja suolaamaan kalaa talven varalle. Miehet viipyivät kalapirtillä useita viikkoja ja kotiin lähdettiin järven jäätymisen aikoihin. Kalapirtillä on säilynyt vanhaa esineistöä. Kalapirtti sijaitsee nykyään kansallispuiston maalla, mutta pirtin hoidosta ja käytöstä vastaa Luutsaaren Kalapirtin Kannatusyhdistys ry (kalapirtti.fi). Kalapirttiin pääsee tutustumaan parhaiten vesiltä tai majoittumalla Luutsaaren vuokratuvassa.

Vanha hirsinen rakennus.

Lortikan kämppä

Lortikan kämppä rakennettiin vuonna 1956. Sinne majoittui enimmäkseen hakkuumiehiä. Lortikalla on myös hevostalli, mutta se jäi vähäiselle käytölle. Lortikalle ei alkuun mennyt tietä. Kämpälle pääsi Kurkijärveä ja kinttupolkua pitkin sekä Heretyn ja Lortikan välistä polkupyörätietä, jonka metsätyömiehet olivat tasoittaneet lapiotyönä. Polkupyörätie on nykyisin osa kansallispuiston polkuverkostoa ja Lortikan kämppä toimii vuokratupana. Lortikan kämppä näkyy vähän ohi kulkevalle reitille, mutta kunnioitathan kämpän vuokranneiden rauhaa ja tutustut Lortikan kämppään vain opastaulujen kautta. Lue lisää metsätyön historiasta Isojärvellä.

Vanha hirsinen rakennus.

Heretyn luontopolun esite


Pdf 3,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)