Isojärven aktiviteetit

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Jätkän ja majavan savottamailla löydät monenlaista tekemistä patikoinnista ja melonnasta nähtävyyksien ja näköalojen ihasteluun.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi

Isojärvi on hieno patikointikohde: eri pituiset rengasreitit (3 km - 11 km) kulkevat savottajätkien ja majavien jäljissä. Voit myös ottaa yöpymisvarusteet mukaan ja yhdistää kaksi pisintä rengasreittiä koko puiston kiertäväksi 20 kilometrin reitiksi. Isojärven reitit ovat melko vaativia korkeuserojen ja kivisyyden takia. Kaatvuoren pysäköintialueelta lähtee helppokulkuinen Majavapolku (3,8 km) ja reitti Heretystä Kannuslahden tulentekopaikalle (500 m) soveltuu myös avustajan kanssa pyörätuolilla liikkuville.

Melonta ja soutu

Lähde melomaan yli 20 km pitkälle, paikoin vuonomaisen kapealle Isojärvelle! Nokipohjassa, Huhtalan torpan luoteispuolella on pysäköintialue ja veneenlaskupaikka, josta pääset hyvin laskeutumaan laineille. Heretyn kämppäkahvilasta ja muilta kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä voit vuokrata soutuveneen, kanootin tai kajakin.

Nähtävyydet ja näköalat

Huhtalan torppa sijaitsee rinteen päällä. Riukuaita reunustaa pihaa.

Heretyn kämppä rakennettiin vuosina 1946–1947 majoittamaan metsätyömiehiä. Heretyn rakennukset ja niiden ympäristö ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan. Kesäisin Heretyssä toimii kesäkahvila ja kämpällä voi tutustua entisajan metsätöistä kertovaan valokuvanäyttelyyn sekä majoittua.

Huhtalan torpalla voit tutustua 1700-luvun lopun ja 1800-luvun valtakunnallisesti arvokkaisiin hirsirakennuksiin.

Isojärven rantakallioilta aukeaa kaunis maisema paikoin kauas horisonttiin asti. Näkemisen arvoisia ovat myös maankuoren murtumalinjoihin muodostuneet murroslaaksot eli hoilot sekä Luutsaaren kalapirtti.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Katso luontoa uusin silmin! Geokätköily tuo retkeilyyn seikkailun makua.
  • Hiihto: Maastohiihto on sallittu koko alueella, latuja puistoon ei ajeta. Mäkinen maasto, järvenselät ja kapeat kannakset tarjoavat hiihtäjälle haastetta ja vaihtelua. Varo virtauspaikkoja järvenselillä.
  • Kalastus:
  • Lumikenkäily: Nauti talvitunnelmasta ja mäkisestä maastosta omatoimisella lumikenkäretkellä.
  • Maastopyöräily: Isojärven maastopyöräilyreitti (16 km) kulkee vaihtelevissa maastoissa savottajätkien renkaanjäljissä.

Kolme maastopyöräilijää pitkospuilla.

  • Marjastus ja sienestys: Marjojen ja sienten poimiminen on sallittua Lortikanvuoren ja Latokuusikon rajoitusosia lukuun ottamatta. Joihinkin Isojärven saariin on maihinnousu kielletty lintujen pesimäaikana 1.5.–31.7.

  • Uinti: Kansallispuistossa voi nauttia uimisesta, mutta virallista uimarantaa ei ole.
  • Vapaaehtoistyö: Haluatko kokeilla lammaspaimenen työtä, niittoa tai raivausta? Osallistu vapaaehtoisena Isojärven upean luonnon hoitamiseen.