Patikointi Tutustua luontopolkuun Oppimaan luontoon Erävaellus Melonta ja soutu Nähtävyydet ja näköalat Marjastus ja sienestys Kalastus Pyöräily Retkihiihto Lumikenkäily Geokätköily Leirien järjestäminen

Jätkän ja majavan savottamailla löydät monenlaista tekemistä patikoinnista ja melonnasta nähtävyyksien ja näköalojen ihasteluun.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi

Isojärvi on hieno patikointikohde: kansallispuistossa on noin 30 km merkittyjä reittejä, joista saa helposti muodostettua rengasreittejä (4,5–11 km). Heretyn luontopolulla (3,5 km) tutustut metsien käytön historiaan ja metsäkasvillisuuteen. Reitti Heretystä Kannuslahden tulentekopaikalle (500 m) soveltuu myös lastenvaunujen kanssa kulkevalle.

Isojärvellä voi tehdä myös yön yli kestäviä patikointeja. Kuva: Pertti Heinonen.

Kansallispuiston reittejä yhdistelemällä voit tehdä yli yön kestäviä vaellusretkiä. Matkan varrella voit yöpyä teltassa, laavulla tai kesäisin ryhmille vuokrattavassa Lortikan kämpässä.

Melonta ja soutu

Lähde melomaan yli 20 km pitkälle, paikoin vuonomaisen kapealle Isojärvelle! Nokipohjassa, Huhtalan torpan luoteispuolella on pysäköintialue ja veneenlaskupaikka, josta pääset hyvin laskeutumaan laineille. Kalalahdessa on kaksi soutuvenettä, joita voi vuokrata Heretyn kahvilasta.

Luutsaaren silta. Kuva: Tiina Riikonen

Nähtävyydet ja näköalat

Heretyn kämppä rakennettiin vuosina 1946–1947 majoittamaan metsätyömiehiä. Heretyn rakennukset ja niiden ympäristö ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan. Kesäisin Heretyssä toimii kesäkahvila ja kämpällä voi tutustua entisajan metsätöistä kertovaan valokuvanäyttelyyn sekä majoittua.

Huhtalan torppa. Kuva: Sanna JantunenHuhtalan torpalla voit tutustua 1700-luvun lopun ja 1800-luvun valtakunnallisesti arvokkaisiin hirsirakennuksiin.

Isojärven rantakallioilta aukeaa kaunis maisema paikoin kauas horisonttiin asti. Näkemisen arvoisia ovat myös maankuoren murtumalinjoihin muodostuneet murroslaaksot eli hoilot sekä Luutsaaren kalapirtti.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Katso luontoa uusin silmin! Geokätköily tuo retkeilyyn seikkailun makua.
  • Hiihto: Maastohiihto on sallittu koko alueella, latuja puistoon ei ajeta. Mäkinen maasto, järvenselät ja kapeat kannakset tarjoavat hiihtäjälle haastetta ja vaihtelua. Varo virtauspaikkoja järvenselillä.
  • Kalastus:
  • Lumikenkäily: Nauti talvitunnelmasta ja mäkisestä maastosta omatoimisella lumikenkäretkellä.
  • Maastopyöräily: Maastopyöräily on sallittua teillä sekä siihen osoitetulla reitillä. Isojärvi MTB -reitti (julkaisut.metsa.fi) on 16 km pitkä ja sen rakennus- ja merkitsemistyöt ovat käynnissä kesällä 2019.
  • Marjastus ja sienestys: Marjojen ja sienten poimiminen on sallittua Lortikanvuoren ja Latokuusikon rajoitusosia lukuun ottamatta. Joihinkin Isojärven saariin on maihinnousu kielletty lintujen pesimäaikana 1.5.–31.7.
  • Oppimaan luontoon: Isojärvi on mainio ympäristökasvatuskohde koululaisille. Kansallispuisto luontopolkuineen, Heretyn ja Lortikan kämpät sekä Huhtalan torppa elävöittävät kirjatietoa.
  • Uinti: Kansallispuistossa voi nauttia uimisesta, mutta virallista uimarantaa ei ole.
  • Vapaaehtoistyö: Haluatko kokeilla lammaspaimenen työtä, niittoa tai raivausta? Osallistu vapaaehtoisena Isojärven upean luonnon hoitamiseen.
Yhteistyötahojen palvelut Isojärvellä