Ajankohtaista retkille – Isojärven kaivovesi tulee keittää! 

(Julkaistu 20.7.2021, päivitetty 30.7.2021) 

  • Isojärven kansallispuiston vesinäytteet on tutkittu. Heretyn kaivovesi sisältää koliformisia bakteereja ja vesi tulee keittää ennen käyttöä. Herettyyn on porattu uusi porakaivo tiistaina 13.7.2021. Kaivon viimeistelyt ovat käynnissä ja tilanteesta tiedotetaan heti, kun uutta tiedotettavaa tulee. Siihen asti, varauduttehan retkelle omalla juomavedellä tai varaudutte keittämään Heretyn kaivovettä retkikeittimellä.
  • Heretyn kämppäkahvilan yhteystiedot: 044 532 5955 (Minna) ja 044 049 5067 (Vesa), erataival(at)gmail.com.
  • Tarkistakaa metsä- ja ruohikkopalovaroitustilanne ilmatieteenlaitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ) ennen retkelle lähtöä. Varoituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla (Kannuslahden keittokatos) ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. 
  • Muistakaa luonnossa liikkuessanne koronaturvallisuus sekä Retkietiketti. 
  • Huomioithan, että pyöräily on Isojärven kansallispuistossa sallittu ainoastaan merkityllä pyöräreitillä ja teillä. 
  • Lemmikit on pidettävä kansallispuistossa kytkettyinä. Mikäli kohtaat kansallispuistoissa tai Metsähallituksen retkeilyalueilla irrallaan olevan koiran ilman omistajaa ja koet tilanteen uhkaavaksi, ota yhteyttä hätäkeskukseen.

Kannuslahden esteetöntä käymälää viimeistellään

(Päivitetty 7.7.2021)
Kannuslahden uusi esteetön käymälä on tervausta vaille valmis! Käymälä on jo vapaasti käytettävissä. Kannuslahden taukopaikan muuttaminen esteettömäksi on osa Euroopan maaseuturahaston tukemaa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hanketta. Saman hankkeen puitteissa ollaan jo aikasemmin saatu valmiiksi Kannuslahden uusi esteetön keittokatos ja tulentekopaikka. Matkaa Kannuslahteen on pysäköintialueelta noin 500 metriä. Reitillä on mäkiä, joten avustaja on tarpeen.

Kuvassa oikealla uusi puinen esteetön käymälä. Rakennuksen edessä uutta soraa kulkua tasoittamassa.

Isojärven kansallispuistossa alkoi kävijätutkimus

(Päivitetty 7.5.2021)
Isojärven kansallispuistossa aloitettiin vappuna kävijätutkimus. Tutkimus toteutetaan vuoden 2021 aikana ja aineistoa kerätään toukokuusta aina lokakuun loppuun asti. Kävijätutkimuksella selvitetään alueen kävijärakennetta ja käytön alueellista jakautumista.

Tutkimuksella kartoitetaan myös kävijöiden kokemuksia ja mielipiteitä puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Lisäksi selvitetään kävijöiden rahankäyttöä ja sen paikallistaloudellisia vaikutuksia. Kävijätutkimuksen tuloksia hyödynnetään puiston kehittämisessä. Edellinen kävijätutkimus tehtiin Isojärven kansallispuistossa 2011. 

Heretyn kämppäkahvila avautuu 30.4.2021

(Päivitetty 4.5.2021)
Vappuaatosta alkaen kämppäkahvila palvelee kansallispuiston asiakkaita lokakuun loppuun asti tiistaista sunnuntaihin klo 11-17.

Lortikan kunnostus etenee

(Päivitetty 28.4.2021)
Lortikan saunalta kuulumisia! Kunnostus on edennyt ja parhaillaan puretaan ja vaihdetaan saunarakennuksen hirsiä. Isojärven kansallispuistossa kunnostetaan retkeilijöiden vuokrakäytössä oleva Lortikan vanha metsätyökämppä sekä sauna. Lortikka ei ole varattavissa koko vuotena 2021.

Vuokratuvan sauna kunnostuksen alla. Saunan katto ja puolet seinistä on purettu. Vaihdettavia hirsiä nojaa saunan seinään.

Kuorejärvellä on taas polttopuuta

(Päivitetty 11.2.2021)
Polttopuiden ajo Kuorejärvelle päästiin aloittamaan tällä viikolla. Käytäthän puita aina säästeliäästi.

Kansallispuiston palveluja kehitetään

(Päivitetty 29.12.2020)

Kannuslahden uusi esteetön keittokatos saatiin käyttöön kesäkuussa 2019. Kuva: Julia Kivelä / Lakeland - Central Finland

Kannuslahden uusi esteetön keittokatos valmistui kesällä 2019 ja esteetön puucee kesällä 2020.  Kannuslahden taukopaikan muuttaminen esteettömäksi on osa Euroopan maaseuturahaston tukemaa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hanketta. Hankkeessa toteutettiin lisäksi Isojärven maastopyöräilyreitti (16 km), uusitaan puiston viitoitus ja reittimerkinnät, tehdään porakaivo Lortikkaan, laajennetaan Heretyn pysäköintialuetta, uudistetaan taukopaikkojen palveluvarustusta sekä parannetaan Nokipohjan melojille suunnattuja palveluja. Hankeaikaa on jatkettu vuoden 2021 loppuun asti. Isojärven investointien kokonaisbudjetti on 71 000 euroa.  Linkki tiedotteeseen.

Uutisia Isojärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.