Retkeilyreitit ja polut

Iso-Syötteen retkeilyalueella on 25 km merkittyjä retkeilyreittejä. Osa niistä poikkeaa Syötteen virkistysmetsän alueella Pytkynharjussa. Reitit on merkitty keltaisilla maalimerkeillä puihin lukuun ottamatta alueen läpi kulkevaa UKK-reittiä, jonka reittimerkintä on sininen.

Reittien lähtöpisteet

Polkujen päälähtöpaikka on Syötteen luontokeskus. Reiteille pääsee myös Romekankaalta, Lautta- ja Kellarilammen pysäköintialueilta sekä Iso-Syöte -tunturin laelta, Tunturihotellin pysäköintialueelta.

Luontopolut

 • Huippupolku, 1 km, on rengasreitti, joka lähtee Iso-Syöte -tunturin laelta, Tunturihotellin pysäköintialueelta. Polku käy tunturin laella ja palaa hotellille. Polun opastetaulut esittelevät tunturiluontoa. Polusta on myös esite (pdf-tiedosto, julkaisut.metsa.fi).
  • Palvelut: Tunturin laella on näköalalava ja hieman alempana näköalatasanne. Syötteen muut palvelut: Alueen matkailuyritykset tarjoavat monipuolisia matkailupalveluja.
  • Nähtävyydet: Tunturin laelta avautuvat vaara- ja metsämaisemat retkeilyalueelle ja Syötteen kansallispuistoon.
 • Kellarilammen luontopolku, 0,9 km, on rengasreitti, joka kulkee Syötteen virkistysmetsän alueella Pytkynharjussa. Polulla pääsee tutustumaan harjujen, suolammen ja suon historiaan. Polku on kokonaan kuljettavissa myös pyörätuolilla. Polusta on esite (pdf-tiedosto, julkaisut.metsa.fi).
  • Palvelut: Pysäköintialue, jolle on matkaa 200 m Poijula-Ranua tieltä. Laavu ja kuivakäymälä, ongintalaitureita sekä vene/kanoottilaituri, joihin kaikkiin pääsee pyörätuolilla. Kellarilammessa onkiminen ja pilkkiminen on sallittu jokamiehen oikeuksilla.
  • Nähtävyydet: Pytkynharjun harjujensuojelualue.
 • Naavaparran polku, 2,6km lähtee Syötteen luontokeskuksesta ja kulkee osittain Syötteen kansallispuiston alueella.
 • Geologinen polku 3 km, Vattukurun luontopolku 2,1 km ja Salojen siivekkäät 0,5 km kulkevat Syötteen kansallispuistossa.

Rengasreitit

 • Syötteen kierros, 17 km, on rengasreitti, joka kulkee pääosin Syötteen virkistysmetsän alueella kiertäen Iso-Syöte -tunturin. Polulta on yhteys Kellarilammen luontopolulle sekä Pytkynharjun ja Riihikummun mökkialueille. Reitin osuus Pytkynharjusta Iso-Syötteen matkailukeskukseen kunnostettiin vuonna 2009 ja polusta tehtiin kauttaaltaan sorapintainen lukuun ottamatta märkiä paikkoja, joiden pitkostus kunnostettiin.
 • Pytkyn pyrähdys, 9 km, on rengasreitti, jolla pääsee tutustumaan maisemalliseen Pytkynharjuun Syötteen virkistysmetsässä ja Iso-Syötteen retkeilyalueen vanhoihin metsiin. Matkan varrella näkee myös laajan Riihisuon ja luonnontilaisen Hanhisuon. Reitille voi lähteä Lautta- ja Kellarilammen pysäköintialueilta.
  • Palvelut: Lautta- ja Kellarilammen laavut, Päivätupa Riihitupa.
  • Nähtävyydet: Pytkynharjun harjujensuojelualue, Riihi- ja Hanhisuon maisemat, Kellarilammen luontopolku.  

Muut reitit

 • Romevaaran huiputus, 5,8 km, on pistoreitti, joka lähtee Iso-Syötteen tunturimajakylästä UKK-reittiä pitkin, laskeutuu etelään ja nousee pian maisemallisen Romevaaran huipulle, missä polku kiertää lyhyen lenkin vaaran laella. Huipulta avautuu hienot näkymät retkeilyalueelle ja Syötteen kansallispuistoon. Polku palaa takaisin Iso-Syötteen huipulle samaa reittiä.
  • Palvelut: Alueen matkailuyritykset tarjoavat monipuolisia matkailupalveluja.
  • Nähtävyydet:Iso-Syöte -tunturilta ja Romevaaran huipulta avautuvat tunturi- ja vaaramaisemat.
 • UKK-reitti: Syötteelle etelästä saapuvan UKK-reitin läntinen Pintamo-Naamanka haara yhtyy Syötteen kierros-reittiin Pytkynharjulla. Riihikummun mökkialueen jälkeen UKK-reitti poikkeaa Syötteen luontokeskukseen, josta reitti jatkuu Syötteen kansallispuiston läpi Posiolle.

Hiihtoreitit

Retkeilyalueella on kaikkiaan 30 km koneellisesti hoidettua latuverkostoa. SM-90 ladut (3, 5 ja 10 km) ovat vaativia kilpalatuja ja Romevaaran ladut keskivaikeita murtomaahiihtolatuja. Syötteen latukartta ja latupäiväkirja (www.syote.fi).

Pyöräilyreitit

Syötteellä on oivalliset pyöräilymaastot niin kokeneille maastopyöräilijöille kuin koko perheen päiväretkille. Alueella on yhteensä noin 150 kilometriä maasto- ja retkipyöräilyyn tarkoitettuja merkittyjä reittejä. Maastopyöräilyreitit kulkevat vaihtelevassa maastossa osin Syötteen kansallispuistossa ja Iso-Syötteen retkeilyalueella, osin niiden ulkopuolella. Retkipyöräilyreitit kulkevat pääasiassa alueen autoteitä pitkin. Syötteen luontokeskus auttaa sinua polkupyörän vuokrauksessa.

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.