Iso-Syötteen retkeilyalueen ohjeet ja säännöt
Ohjeita Iso-Syötteen retkeilyalueella liikkumiseen
Iso-Syötteen retkeilyalueella on sallittua
- liikkuminen ja leiriytyminen jokaisenoikeudella - suosittelemme kuitenkin pystyttämään leirin erikseen telttailulle varatuille alueille.
- marjojen ja sienten poiminen.
- Huomaathan, että Syötteen kansallispuistossa on eri säännöt!
rajoitettua
- tulenteko, joka on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
kiellettyä
- avotulen teko maastopalovaroituksen aikana.
- Avotulen teko on kielletty aina sekä merkityillä tulentekopaikoilla että maanomistajan luvalla, jos alueelle on annettu maastopalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä ja reittejä lukuun ottamatta.
- roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
Retkikohteessa lemmikkieläinten tulee olla kytkettynä.
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, retkeilyalueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Vuodenajat
-
Pysyvä lumi tulee maahan yleensä lokakuun lopussa. Hiihtokausi alkaa marraskuun puolivälissä tai joulukuun alussa ja päättyy vapun seutuvilla. Viimeiset lumet sulavat yleensä toukokuun puoliväliin mennessä. Parasta ruska-aikaa on syyskuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle.
Suositut retkeilyajankohdat
-
Syötteen matkailukeskusalueen huippusesonki on keväällä hiihtokauden aikana. Koulujen hiihtolomat ja pitkät viikonloput ovat hiihtoladuilla ruuhkaisimpia aikoja. Kesäisin Syötteen luontopolut ja lähireitit ovat suosittuja. Kesäretkeilijöiden määrä on suurimmillaan lomakautena ja ruska-aikana. Suosituimpia retkeilykohteita kesällä ovat Syötteen kierros ja luontopolut.
Turvallisuus
- Merkittyjen reittien ulkopuolella suunnistettaessa tulee muistaa, että alueelle tyypilliset kuusimetsät ovat hyvinkin peitteisiä ja näkyvyys voi olla lyhyt.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Katso myös retkikohteen ajankohtaista-sivu
- Tutustu myös retkeilijän ABC: n ohjeisiimme.
Muut vinkit
- Retkeilyreittien suokohdat on pääosin pitkostettu.
- Retkeilyalueen sisäosissa ei ole järjestettyä jätehuoltoa. Valmistaudu huolehtimaan jätteistäsi ympäristöä säästäen. Tutustu myös Ympäristöä säästävän retkeilyn ohjeisiimme.
- Retkeilyalueen lähteiden ja virtaavien purojen vesi on yleensä hyvälaatuista ja juomakelpoista, mutta vesiä ei ole tutkittu. Luonnonvesien käyttö omalla vastuulla.
- Ovatko porot vaarallisia retkeilijälle? Yleensä porot väistävät ihmistä. Syksyisin poron kiima-aikana saattaa naaraslaumaansa vartioiva iso sarvipäinen uros hyökkäillä liian lähelle laumaa tullutta ihmistä kohti. Tiedetään tapauksia, että vihainen poro on käynyt ihmisen kimppuun. Mikäli retkeilijä loppukesällä tai syksyllä tapaa porolauman on syytä odottaa lauman etääntymistä tai kiertää lauma urosporon toimia seuraten.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Tarkista varoitukset
Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.