Iso-Syötteen aktiviteetit

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Mies pyöräilee aurinkoisessa säässä vihreiden havupuiden keskellä.

Nauti ulkoilun riemusta Suomen eteläisimmän tunturin komeissa maisemissa. Vauhdin ystävät voivat haastaa itsensä seikkailuun Suomen parhaimmistoon kuuluvilla maastopyöräilyreiteillä.

Hiihto  

Syöte on yksi Suomen monipuolisimmista murtomaahiihtokeskuksista. Retkeilyalueen hiihtoreitit ovat osa Syötteen matkailualueen hoidettua latuverkostoa (120 km). Ladut kulkevat kevättalvella uskomattoman kauniiden tykyn kuorruttamien vaarametsien ja rikkumattoman hiljaisten soiden halki. Syötteen korkeuserot varmistavat, että laduilla riittää niin haastetta kuin vauhtia.

Iso-Syötteen Huipunladulla tarkenee hiihtää myös pakkassäällä, koska tunturissa on usein lauhempaa. Iso-Syöte–Pytkynharju -ladun varrella sijaitseva Riihitupa on retkeilyalueen hienoin taukopaikka. Hiihtoretken onnistumisen voit varmistaa tarkistamalla ajantasaisen latutilanteen Syötteen latupoolin tarjoamasta palvelusta (kunto.fluentprogress.fi).

Patikointi  

Iso-Syötteen retkeilyalue on hieno kohde aloittaa retkeilyharrastus. Maastoon merkityt ja huolellisesti viitoitetut reitit, hyvät yhteydet matkailukeskuksen palveluihin sekä maanteiden läheisyys tekevät alueesta turvallisen retkikohteen koko perheelle. Helppokulkuiset polut mäkineen houkuttelevat myös lenkkeilijöitä ja polkujuoksijoita. Lukuisat laavut ja Riihitupa palvelevat retkeilijöitä tulentekopaikkoineen.

Retkelle kannattaa suunnata Huipunpolulle (1 km). Retkeilyalueen lähellä sijaitsee maisemistaan tunnettu Pytkynharju, jonne Pytkyn Pyrähdys -päiväreitti (9,7 km) johtaa. Retkeilyalueen reiteiltä on yhteys myös Syötteen kansallispuiston pidempiin erävaellusreitteihin. Syötteen luontokeskuksesta saa parhaat retkivinkit.

Maastopyöräily  

Retkeilyalueella voi harrastaa maasto- ja retkipyöräilyä. Maastopyöräily alueella kannattaa aloittaa Syötteen kierros -maastopyöräilyreitillä (19 km), joka kulkee kangas- ja harjumaisemissa Iso-Syötteen ympäri. Reitti soveltuu jonkin verran lajia harrastaneille. Reittiosuus Iso-Syötteeltä Pytkynharjulle ja Pytkynharjun alue soveltuu erityisen hyvin aloittelijoille.

Syötteen kierros -retkipyöräilyreitti (25 km) kulkee autoteitä pitkin retkeilyalueen maisemissa. Pytkynharjun laavut Lauttalammella ja Kellarilammella ovat hyviä paikkoja pitää evästaukoja, ja vesipedot voivat pulahtaa uimaan lampien kirkkaisiin vesiin. Muistathan ottaa huomioon myös hitaammat kulkijat reitillä ja antaa tietä tarvittaessa. Retkeilyalueen pyöräilyreiteiltä on yhteys myös muille reiteille, joista löydät lisää tietoa Syötteen kansallispuiston reitit-sivulta. Yhteistyöyritykset Syötteellä vuokraavat pyöriä.

Muut aktiviteetit  

  • Lumikenkäily: Iso-Syötteen rinteet ja Romevaara tarjoavat talvisia maisemia ja haastavaa maastoa. Levähdä luontokeskuksessa tai Riihituvassa Romevaaran eteläpuolella.
  • Marjastus ja sienestys: Mainiot maastot mm. mustikan, puolukan, lakan ja karpalon poimintaan sekä sienestämiseen. Syötteen luontokeskus antaa vinkkejä marja- ja sienisadosta.
  • Nähtävyyksien ja näköalojen katselu: Iso-Syöte-tunturin laelta avautuu metsäinen vaaramaisema länteen yli koko retkeilyalueen ja pohjoiseen Syötteen kansallispuistoon. Tunturin laella Huipunpolun varrella on näköalalava ja hieman alempana näköalapaikka.
  • Osallistuminen ryhmäopastukseen: Syötteen luontokeskus järjestää tilauksesta opastettuja retkiä Syötteen kansallispuistoon ja retkeilyalueelle. Myös alueen yhteistyöyritykset järjestävät opastettuja retkiä.
  • Tutustuminen luontokeskukseen: Syötteen luontokeskus sijaitsee Iso-Syöte-tunturin juurella aivan kansallispuiston rajalla. Retkeilyalueen asiakaspalvelupiste sekä mielenkiintoinen käyntikohde kaikille Syötteen alueen luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille.
  • Tutustuminen luontopolkuun: Retkeilyalueella ja sen välittömässä läheisyydessä on kolme luontopolkua, jotka tutustuttavat kulkijan Koillismaan luonnon erikoisuuksiin.