Syötteen luontokeskus aukeaa 1.6.

(Päivitetty 31.5.2023)
Syötteen luontokeskus aukeaa 1.6.2023 kello 10.00. Kesäkuussa luontokeskus (Metsähallituksen näyttely, lupamyynti sekä retkeilyneuvonta) palvelee asiakkaita tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Kahvilapalveluita ei ole tarjolla, mutta pienestä myymälästä voi ostaa virvokkeita sekä makeisia. Heinäkuussa palvelut laajenevat kahvilan osalta, ja tiedotamme niistä tarkemmin lähiaikoina.  Heinäkuun 2. päivä järjestämme luonnonkukkien päivän retken Annintuvan suuntaan. Lisätietoja Syötteen alueen tapahtumista sekä tuostakin retkestä voi lukea Syötteen tapahtumakalenterista. Hyvää kesää, nähdään poluilla sekä luontokeskuksella! 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kattoremontit vaikuttavat Syötteen tupien käyttöön keväällä sekä alkukesästä

(Päivitetty 5.4.2023)
Kevään aikana remontoidaan autio- ja päivätupien sekä laavujen kattoja. Remontit aiheuttavat poikkeuksia tupien käyttöön ajoittain. Ensimmäisenä remontoidaan Raatetuvan katto 12.-14.4. välisenä aikana. Tiedotamme täällä remonttien etenemisestä, ja niistä voi kysyä lisätietoja Syötteen luontokeskukselta.

Haemme yhteistyöyrittäjää Syötteen luontokeskukselle 

(Päivitetty 17.3.2023)
Syötteen kansallispuistossa on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn, hiihtoon ja pyöräilyyn ympäri vuoden. Syötteen kansallispuiston portilla sijaitseva luontokeskus on monen reitin lähtöpiste, josta monet suuntaavat retkillensä. Luontokeskuksessa on vuosittain noin 50 000 käyntiä. Tällä hetkellä luontokeskuksessa on Metsähallituksen luontopalveluiden toimesta mm. asiakasneuvontaa ja opastusta. Yhteistyöyrittäjämme vastaa tuotemyynnistä, lounas-kahvilapalveluista ja välinevuokrauksesta. Luontokeskuksella on juuri avattu uusi pysyvä näyttely "Rakkaudella luontosi" ja kahvila-ravintolan asiakastiloja on uusittu.

Haemme yhteistyöyrittäjää vuokralaiseksi luontokeskukselle 1.6. alkaen tai sopimuksen mukaan myöhemmin.

Yrittäjältä edellytämme toimivaa ja laadukasta palvelukonseptia, sitoutumista kestävän matkailun periaattteisiin (https://www.metsa.fi/vastuullinen-liiketoiminta/matkailuyhteistyo/kestavan-matkailun-periaatteet/), asiakaslähtöisyyttä ja englannin kielen taitoa. Eduksi luemme kokemuksen vastaavasta aikaisemmasta liiketoiminnasta.

Tarjoamme yritystoiminnalle soveltuvat tilat kuukausivuokraa vastaan, ja olemme tukemassa toiminnan aloittamisessa. Metsähallitus on valmis ostamaan asiakasneuvontaa yrittäjältä, joten ilmoitathan tuntihinnan vapaamuotoisen hakemuksen mukana. Esittelemme mielellämme tilojamme kiinnostuneille. Lähetäthän vapaamuotoisen hakemuksen 30.4.2023 mennessä irja.leppanen(at)metsa.fi

Lisätietoja: Asiakaspalvelupäällikkö Irja Leppänen, irja.leppanen(at)metsa.fi , puh. 040 687 6625, Annu Tuohiluoto, annu.tuohiluoto(at)metsa.fi puh. 040 7728410

Rytivaaran ja Isoniemen vuokratuvat varattavissa kesäajalle 1.4.2023 alkaen

(Päivitetty 27.2.2023)
Rytituvan varaukset ajalle 11.6.-3.8.2023 sekä Isoniemen vuokratuvan varaukset ajalle 1.6.-3.8. ovat tehtävissä vasta 1.4.2023 alkaen. Syynä kesäaikaiset kattoremontit, joiden ajankohdat varmistuvat maaliskuun aikana. Pahoittelemme asiaa.

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

Torpparintaipaleen uudet sivut julkaistu

(Päivitetty 8.11.2022)
Torpparintaipale on nyt esitelty kattavasti vaellusreiteissä. Tutustu Torpparintaipaleeseen.

Syötteen kansallispuiston lähtöpisteitä uudistetaan

(Päivitetty 5.9.2022)
Syötteen luontokeskuksen pysäköintialueella sijaitsevaa Syötteen kansallispuiston päälähtöpistettä uudistetaan. Suosittelemme pysäköimään autot Pärjänjoentien läheisyydessä olevalle alemmalle pysäköintialueelle. Kansallispuiston reittien väliaikainen lähtöpiste on siirretty pysäköintialueen toiseen kulmaukseen; löydät sen seuraamalla opasteita. Myös sivulähtöpisteitä uudistetaan syksyn aikana. Uudistustyö ei vaikuta reittien käyttöön, mutta huomioithan mahdolliset työkoneet pysäköintialueilla.

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Rajakosken silta on valmistunut retkeilijöiden iloksi

(Päivitetty 12.8.2022)
Toraslammen taival -reitillä olevalle Rajakoskelle on valmistunut silta. Sillan rakentamistöissä olivat mukana Metsähallituksen Luontopalvelut, Pohjan pioneerikilta sekä Syötteen maansiirto. 

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Torpparin taipaleen (33 km) lähtöpiste muuttui

(Päivitetty 6.7.2022)
Torpparin taival -vaellusreitin lähtöpiste on jatkossa Ukonvaaran pysäköintialueella. 33 kilometrin mittainen reitti kulkee Rytivaaran, Peuronlammen ja Ahmavaaran kautta Syötteen luontokeskukselle, ja se soveltuu mainiosti vaikkapa viikonlopun mittaiseksi patikointireitiksi.

Aikaisemmin reitin lähtöpiste oli Kouvalla, mutta uuden lähtöpisteen myötä siirtymämatka lyhenee puolella. Kouvanjärven upeat maisemat ovat kuitenkin näkemisen arvoiset ja suosittelemmekin tekemään Kouvalla piston, vaikkei reitti varsinaisesti enää sieltä kuljekaan. Voit kysellä lisää reitistä Syötteen luontokeskukselta, puh. 020 639 6550. Reittiesite: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/syote-torpparintaival.pdf

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Iso-Syötteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.