Huhtalan torppa

Huhtalan torppa. Kuva: Maarit Kyöstilä

Länsi-Suomi, Keski-Suomi
Kuhmoinen (www.kuhmoinen.fi)
Isojärven kansallispuisto

Isojärven kansallispuistossa sijaitseva Huhtalan torppa on osa seudun asutushistoriaa. Torpalla voit tutustua 1700-luvun lopun ja 1800-luvun taidokasta työtä edustaviin hirsirakennuksiin. Puutarhassa on säilynyt joitakin vanhoja puutarhalajeja.

Ensimmäiset maininnat kuhmoislaisen Nihtilän talon Wuorihuhdan torpasta löytyvät kirkonkirjoista 1700-luvulta. Ennen vuotta 1770 maan ositus tai lohkominen oli kiellettyä ja vain säätyläiset saivat perustaa torppia. Talonpoikaistalot kuitenkin perustivat torppia takamailleen ja niitä viranomaisten oli vaikea valvoa. Wuorihuhta sijaitsi kinttupolun päässä. Perimätiedon mukaan ensimmäinen torppari oli saksalaista sukujuurta oleva potaskankeittäjä Petter Godvillig perheineen. Potaska oli vientituote ja tärkeä raaka-aine saippuan ja lasin valmistuksessa. Potaskaa saadaan koivun tuhkasta.

Vuonna 1850 Wuorihuhdan torppa siirtyi isossajaossa Wäkkärlän eli Pussin sotilasvirkatalon torpaksi. Sotilasvirkatalon metsät kuuluivat valtion metsänhoidon alaisuuteen. Vuoden 1879 metsäntarkastuksessa torpille jaettiin omat hakamaat ja torpat saivat kartalla rajat. Huhtalassa on asunut kaksi torpparisukua. 1800-luvun lopussa suku vaihtui ja torppariksi tuli Vihtori Heinonen. Hänen jälkeläistensä aikana torppa itsenäistyi vuonna 1933 noin 40 hehtaarin kokoiseksi tilaksi. Tila myytiin 1960-luvun alussa valtiolle ja se jäi tyhjilleen.

Huhtalan aitta. Kuva: Maarit Kyöstilä

Huhtalan entisille pelloille ja niityille istutettiin 1960-luvun puolivälissä mäntyjä siementuotantoa varten. Kun kansallispuisto perustettiin vuonna 1982, Huhtalan pihapiiri rakennuksineen liitettiin kansallispuistoon. Rakennukset on kunnostettu Museoviraston ja Metsähallituksen yhteistyönä. Vuonna 2007 poistettiin suurin osa siemenviljelysalueen vierasta alkuperää olevista männyistä. Pihamaalla on jäljellä joitain vanhoja puutarhalajeja ja aluetta hoidetaan niittämällä. 

Huhtalan perinnepäivässä kehrääjä työssään. Kuva: Markus Sirkka.

Yhteystiedot

  • Puhelin:
    • Metsähallitus puh. 0206 39 5270

Kulkuyhteydet ja kartat

Huhtalan torpan kulkuyhteyksistä on kerrottu Isojärven kansallispuiston sivuilla.

Sähköiset kartat

Polut ja tiet

Huhtalaa sivuava tie jatkuu Kalalahden puomille. Noin kilometri ennen puomia tieltä kääntyy vanha kärrytie vasemmalle. Se kiertää polkuna Kettuvuoren ja päätyy Isojärven rantaan Kalalahdelle. Puomilta on polkuyhteys Kalalahdelle (1 km) ja Lortikalle (4 km), josta pääsee edelleen puiston muille poluille.

Huhtalan pirttiin pääsee tutustumaan sopimalla asiasta oppaan kanssa. Kuva: Anneli Suikki

Liikuntaesteisten palvelut

Alueella ei ole palveluja liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/huhtala.

Asiakaspalvelu

Metsähallitus/Seitsemisen kansallispuisto
Puhelin: 0206 39 5270 ma - pe klo 9 - 15
Sähköposti: sisasuomi(at)metsa.fi