Valtion kalavedet

Kolmannes Suomen pinta-alasta kuuluu valtiolle. Valtion vesien kalastusasioita hoitaa Metsähallituksen eräpalvelut.

Metsähallitus myy kalastuslupia, pyydyslupia ja ravustuslupia hallitsemilleen vesialueille. Lupia voi ostaa eräpalveluiden verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai soittamalla myyntinumeroon 020 69 2424. Lisätietoa lupatyypeistä, hinnoista ja vapakalastusalueista on vuosittain julkaistavassa eräpalveluiden Tuikki-lehdessä (www.eraluvat.fi) sekä verkkosivuilla (www.eräluvat.fi).

Kuva: Aku Ahlholm

Joillain Metsähallituksen vapakalastusvesillä voi ostaa kalastusluvan paikan päällä suoraan matkapuhelimeen. Kalastaja soittaa automaattinumeroon ja näppäilee puhelun aikana kalastuskohteen nelinumeroisen tunnuksen. Sekä automaattinumerot että kohteen tunnusnumerot näkyvät kalastuskohteen infotaulussa, Tuikki-lehdessä (www.eraluvat.fi) sekä verkkosivuilla (www.eräluvat.fi).

Puhelun jälkeen kalastaja saa matkapuhelimeen tekstiviestin, johon vastataan näppäilemällä vastausviestiin oma nimi. Vastausviestin jälkeen kalastaja saa toisen tekstiviestin, joka toimii kalastuslupana. Ennen luvan ostamista ja kalastusta on tutustuttava kohteen kalastussääntöihin ja mobiililupaehtoihin.

Ministeriön ja Metsähallituksen lisäksi ajankohtaista tietoa kalastuksesta saa muun muassa Kalatalouden keskusliiton (www.ahven.net) ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (www.vapaa-ajankalastaja.fi) sivuilta.