Suunnistus

Mikä onkaan hienompaa kuin kirmata seikkailun hurmoksessa läpi kuusitiheikköjen ja sammalmättäiden? Suunnistajan mielestä ei mikään. Vanha tuttu lähimetsäkin näyttää villiltä syrjäseudulta heti kun poikkeaa polun paremmalle puolelle metsän siimekseen karttaan ja maastonmuotoihin keskittyen. Valko-oranssi rastilippu kiven takana, leimasimen naksautus, vilkaisu karttaan ja taas menoksi.

Kaksi suunnistajaa lammen rannalla metsässä.

Suunnistus on löytämisen ja onnistumisen riemua kerta toisensa jälkeen. Toki suunnistaessa tutustuu myös omien taitojensa rajallisuuteen, mutta eksymiset ovat hetkittäisiä "pummeja". Tarkan kartan ja luotettavan kompassin kanssa hukassa ei ennätä olla kauan, mutta se tuo suunnistukseen pientä jännitystä ja turvallisen eksymisen tunteen. Paluu kartalle on mitä parhain maastonlukuharjoitus.

Tunteettomasti sanottuna suunnistus on omavalintaisen reitin kulkemista maastossa karttaan merkittyjen pisteiden kautta määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti, karttaa ja kompassia apuna käyttäen. Se vaatii kartan ja maaston kielen vuoropuhelua, jota suunnistaja jatkuvasti tulkkaa.

Suunnistatpa sitten rauhallisesti tattimaita katselemassa tai hikoilet lapsesi kanssa kilvoitellen, suunnistajien suuri ja monimuotoinen perhe tietää, miten hyvää suunnistus tekee meistä jokaiselle. Tunnin suunnistamisen jälkeen huomaat, etteivät arkihuolet käyneet mielessäsi hetken vertaa. Elämä virtaa suonistossa ja luontoympäristö on tehnyt tehtävänsä. Suunnistustaitojen kartuttua myös erämaavaellukselle voi lähteä turvallisemmin mielin, ilman että tarvitsee jäädä polkujen vangiksi.

Miten alkuun harrastuksessa?

Aloittelijalle paras tapa tutustua lajiin on mennä alueensa suunnistusseuran iltarasteille. Tiedon niiden sijainnista löytää useimmiten kotikuntansa urheilu- tai suunnistusseuran verkkosivuilta.

Pukeudu ulkoiluvaatteisiin ja maastokelpoisiin lenkkareihin. Suunnistusmuotiin ehtii tutustua rasteilla. Kompassin ja leimasimen voi usein vuokrata tai lainata lähtöpaikasta. Tarkista tämä rastien järjestäjältä etukäteen, jos et välineitä omista.

Kartta, kompassi ja leimasin pöydällä.

Muutaman euron karttamaksulla pääset radalle, jonka vaativuuden voi valita tasonsa tai vireensä mukaan. Helpoilla radoilla polut ja selkeät maamerkit tukevat reitinvalinnassa. Suunnistustaktiikka on myös vapaavalintainen. Toiset ryntäilevät rastin ohi ja takaisin, osa kävelee viivasuoraan rastilta seuraavalle, ja jotkut osaavat jopa sännätä suoraan rastilta rastille. Taitojaan on parasta kehittää omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan lähtien. Suunnistusseurat auttavat mielellään alkuun.

Lisätietoja:

Muuta jännittävää liikuntaa metsässä

Terveyttä luonnosta

  • Suunnistajan on helppo olla läsnä hetkessä ja unohtaa arjen kiireet, mikä alentaa verenpainetta ja stressihormonipitoisuutta.
  • Valkosolujen määrän on todettu lisääntyvän luontoympäristössä vietetyn päivän jälkeen, mikä parantaa vastustuskykyä jopa viikon verran.
  • Luonnossa liikkuminen ja rastien löytämisen riemu vahvistavat lisäksi itseluottamusta. 

Jos kuitenkin eksyt

Lue Retkeilyn ABC -osiosta, miten toimit järkevästi, jos eksyt suunnistusretkelläsi.