Lintujen tarkkailu

Mikä on sykähdyttävämpää kuin kuulla kevätiltana mustarastaan huilua iltahämärässä? Tai katsella kylmänä pakkaspäivänä koti-ikkunasta piharuokinnalla käyviä tiaisia, punatulkkuja ja käpytikkoja? Tai ihailla syksyistä kurkiauraa taivaalla? Kuunnella kevätaamuna lintukonserttia, jossa solisteina ovat toinen toistaan innokkaammat kosiolaulajat?

Töyhtötiainen kuusen oksalla.

Lintujen tarkkailu on hieno harrastus. Sitä voi jokainen tehdä haluamallaan tavalla. Monille riittävät lintujen katselu ja kuuntelu. Toiset haluavat tunnistaa kotipihansa tai kesämökkinsä linnut. Toiset pitävät kirjaa kotipihan muuttolintujen saapumisesta ja vertailevat vuosia keskenään. Ei olekaan yhtä oikeaa tapaa tarkkailla lintuja vaan kaikki tavat ovat yhtä hyviä, kunhan lintuja ei häiritä. Lintuja voit tarkkailla missä ja milloin vain – yksin, perheen kanssa tai isommalla porukalla; oli sitten yö tai päivä ja liikuitpa sitten vaikkapa kaupungissa, metsässä tai tunturilla.

Varusteet

Et tarvitse välttämättä mitään erikoisvarusteita: lintujen pelkkä katselu ja kuuntelu tuottavat jo usein mielihyvää.

Useimmiten lintuja tarkkaillaan ulkona, jolloin ainoat täysin välttämättömät varusteet ovat retkeilypaikan ja sään vaatimat jalkineet ja muut asusteet. Pidemmillä retkillä eväät kuumine juomineen ja pikkuherkkuineen tekevät retkistä mieleenpainuvia.

Kiikarit ovat suositeltavat, jos haluat nähdä linnut hyvin. Aukeilla alueilla kuten pelloilla, suoalueilla ja rannikolla tai lintutorneissa kaukoputkesta ja jalustasta on hyötyä. Kiikareiden ja kaukoputken avulla näet linnuista yksityiskohtia, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Pääset nauttimaan lintujen höyhenien väriloistosta ja halutessasi voit myös helpommin tunnistaa linnut lajilleen lintukirjan avulla. Lintukirja on varsin tarpeellinen retkikumppani kokeneellekin lintutunnistajalle.

Lapsi ja vanha mies kallioisella rannalla. Lapsi tähyilee kiikareilla.Monesti linnut löytyvät helpoiten niiden äänen perusteella varsinkin keväällä niiden soidinmenojen ollessa kiivaimmillaan tai silloin, kun ne varoittelevat toisiaan jonkin vaaran niitä uhatessa. Lintujen äänien tunnistamiseen on saatavissa CD-levyjä, ja myös Internetissä on haettavissa lintujen laulunäytteitä lajeittain.

Lintujen näkemistä voi helpottaa myös perustamalla pihapiiriin talviajaksi lintujen ruokintapaikan. Pesintäaikaisia havaintoja voi helpottaa viemällä linnunpönttöjä pihapiiriin. Eri lajien pönttöjen ja niiden suuaukkojen kokovaatimuksia löytyy Internetistä (birdlife.fi) sekä kirjallisuudesta.

Alkuun harrastuksessa

Jos olet aloittelemassa lintujen tarkkailua ja haluaisit opetella lintujen tunnistusta, paras aika aloittaa harrastus on talvi. Tällöin lajeja on vähemmän ja siksi tunnistuskin on helpompaa. Talvella lintulaudoilla pääsee näkemään usein lintuja melko läheltä.

Hyvä tapa lintujen opettelussa on myös retkeillä kokeneemman lintuharrastajan kanssa. Tähän lintutieteelliset yhdistykset (birdlife.fi) eri puolilla maata tarjoavat mahdollisuuksia.

Lintujen opettelussa on haastetta pitkäksi ajaksi. Lintujen höyhenpuvut vaihtelevat muun muassa sukupuolen ja vuodenajan mukaan, ja linnuilla on omat äänensä eri tarkoituksiin. Myös tiedoista lintujen elintavoista ja -ympäristöistä on apua tunnistamisessa.

Lintujen tarkkailuun ei kuitenkaan vaadita lintujen tunnistustaitoa. Runsaasti iloa voi saada lintujen liikkumista ja kisailua katsellessa ja laulua kuunnellessa. Lintujen tarkkailu tuo myös lisäväriä ulkoiluun ja retkeilyyn sekä voi tarjota kimmokkeen myös perheen yhteisille retkille.

Lue lisää

Terveyttä luonnosta

  • Luonnossa liikkuminen lintuja tarkkaillen aktivoi monipuolisesti eri aisteja: tasapainoa, näköä, kuuloa, tuntoa ja hajua.  
  • Kaupunkiympäristön ärsykkeiden vastakohtana luonto koetaan rauhoittavana ja rentouttavana sen parasympaattista hermostoa aktivoivien vaikutustensa vuoksi.

Ulkoruokinnassa

Ulkoruokinnassa-podcast -sarja

Kuuntele Ulkoruokinnassa-podcast -sarjan jaksoja lintulaskennoista ja kotkien reviireistä.