Sukeltamalla pääset tutkimaan tuntematonta.
Suomi on tuhansien järvien ja kymmenientuhansien saarten maa. Veden alta löytyy sekä kirkkaita pohjavesijärviä että ruskeita humuspitoisia vesistöjä, virtavesiä ja tietysti Itämeri. Liukuessasi viileän veden alle sileältä rantakalliolta pääset usein heti rakkoleväniitylle. Leväpuskien välistä vastaasi puikkelehtii katkoja, kalanpoikasia ja siiroja. Kiukkuinen viisisenttinen kolmipiikkikoiras saattaa hyökätä maskisi kimppuun puolustamaan pesäänsä.
Vedenalainen valokuvaus on haastavaa mutta myös palkitsevaa, ja Itämeren pohjassa on satoja hylkyjä. Sukelluskalastus ilman paineilmalaitteita on vaativa laji, jossa kalastaja pääsee osaksi saaliinsa elinympäristöä. Sukelluskalastuksessa käytetään aseena harppuunaa. Laji vaatii valtion kalanhoitomaksun ja kalastusläänikohtaisen vieheluvan suorittamisen.
Snorkkelisukellus
Snorkkelisukellus eli snorklaus sopii lähes kaikille ikään, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Snorklauksessa tarvitaan perusvälineiden maskin, snorkkelin ja räpylöiden lisäksi vain kohtuullinen uimataito. Snorklaamista voi opetella Sukeltajaliiton jäsenseurojen järjestämillä kursseilla (sukeltaja.fi), mutta ilman oppejakin pärjää.
Snorklausta voi harrastaa koko avovesikauden ajan lähes missä tahansa vesistöissä. Vaikka ilman märkäpukuakin voi snorklata, Suomen viileissä vesissä neopreenipuvun käyttö tekee harrastuksesta miellyttävämpää ja turvallisempaa. Mielenkiintoisimmat snorkklausalueet löytyvät rantavesistä, joissa kasvaa vesikasvillisuutta ja leviä ja joissa viihtyy kalanpoikasia, selkärangattomia ja muita pikkuötököitä.
Snorklaaminen on turvallisinta kahdestaan tai niin, että joku valvoo rannalla. Snorklaamaan lähtiessä kannattaa varata mukaan kuiva pyyhe ja tarpeeksi lämmintä vaatetta, ettei snorklaamisen jälkeen tule kylmä. Veneväyliä, satamia ja vilkkaita veneilyrantoja kannattaa välttää, koska veneilijä ei välttämättä huomaa snorklaajaa vedessä.
Metsähallitus ylläpitää avovesikaudella snorklaajille soveltuvaa vedenalaista luontopolkua Saaristomerellä Stora Hästö -saaren rannassa. Stora Hästöhön päästäkseen täytyy olla oma vene tai järjestää venekyyti esimerkiksi taksiveneellä.

Laitesukellus
Laitesukellus on mielenkiintoinen laji, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia esimerkiksi vedenalaisen luonnon tarkkailuun, valokuvaukseen tai hylkysukellukseen. Laitesukellus sopii normaalikuntoisille nuorille ja aikuisille, jotka ovat suorittaneet vähintään laitesukelluksen peruskurssin. Kursseja järjestävät Sukeltajaliiton jäsenseurat (sukeltaja.fi).
Laitesukellusta voi harrastaa ympäri vuoden. Monille sukelluskohteille pääsee suoraan rannasta, mutta joihinkin pääsemiseen tarvitaan venettä. Paikalliset sukellusyrittäjät ja -seurat tarjoavat usein järjestettyjä sukellusretkiä alueen tunnetuimmille kohteille. Avovesikauden aikaan vedenalaisen valokuvauksen harrastamiseen parhaita kohteita ovat matalat ja valoisat kasvillisuus- tai lohkarerannat, joilla kasvaa esimerkiksi rakkolevää. Talvisukellus puolestaan tarjoaa kirkkaimmat vedet, mutta vaatii vähintään kolmen hengen ryhmän.
Laitesukellus rinnastuu jokaisenoikeuksissa lähinnä uintiin ja on sallittua lähes kaikissa vesistöissä. Saaristomeren kansallispuistossa on rajoitusosia, joissa laitesukellus on sallittu vain Metsähallituksen luvalla. Puolustusvoimien suoja-alueille (puolustusvoimat.fi) vaaditaan laitesukellusta varten lupa. Suomen rannikon seitsemällä hylkeidensuojelualueella ei saa liikkua puolta merimailia lähempänä hyljeluotoa ilman Metsähallituksen lupaa.
Laitesukeltaessa tulee noudattaa Sukeltajaliiton turvaohjetta (sukeltaja.fi). Laitesukellusta voi harrastaa vain parin kanssa. Sukeltamaan lähtiessä kannattaa aina kuljettaa mukana puhelinta hätätilanteiden varalle ja jättää tieto sukelluskohteesta ja paluuajasta jollekulle. Laitesukellusta harrastavan kannattaa pitää sukellusvakuutus (sukeltaja.fi) kunnossa.
Laitesukellusta voi harrastaa lähes missä tahansa sukelluksen sallivissa vesistöissä, mutta mielenkiintoisimpia alueita ovat esimerkiksi rakkoleväniityt ja hylyt. Metsähallitus ylläpitää yhtä laitesukellukseen tarkoitettua vedenalaista polkua avovesikauden ajan. Polku sijaitsee Stora Hästö -saaren rannassa Saaristomerellä.
