Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet

Kilpisjärvellä retkeilevä: kierrä Saana pohjoispuolelta ja pitäydy merkityillä reiteillä Mallan luonnonpuistossa

24.06.2025

Saana-tunturin lehtojensuojelualueen läpi kulkeva kesäretkeilyreitti on poistettu käytöstä kesällä 2025, sillä lehtojensuojelualueen lajisto ei kestä reitin tuomaa kulutusta. Saana kierretään nyt pohjoispuolelta. Mallan luonnonpuistossa kulkijoita puolestaan muistutetaan, että luonnonpuiston säännöt edellyttävät muun muassa merkityillä reiteillä pysymistä ja roskatonta retkeilyä.

Saana-tunturin eteläpuoleinen, lehtojensuojelualueen läpi kulkeva kesäretkeilyreitti ei ole käytössä. Lehtojensuojelualueen lajisto ei kestä reitin aiheuttamaa kulutusta. Saanan pääsee kuitenkin kiertämään tunturin pohjoispuolelta.

“Kyseessä on luonnonsuojelualue ja maasto on herkkää. Siksi on tärkeää, että alueella ei kuljeta sulan maan aikaan. Talvella Saanan voi kiertää eteläpuolelta hiihtämällä”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Jarno Lehmuslehti Metsähallituksen Luontopalveluista.

Erityisen kulumisherkkiä ovat suljetulla reitillä ja välittömästi sen varrella esiintyvät lähteet ja lähdevaikutteiset, kosteat luontotyypit. Näillä kohteilla esiintyy esimerkiksi silmälläpidettävää sirppihuurresammalta ja vaarantunutta sysisaraa. Molemmat lajit esiintyvät kalkkivaikutteisilla alueilla. Sysisara on pohjoinen laji ja valtaosa sen esiintymistä Suomessa onkin juuri Kilpisjärven alueella.

Lehtojensuojelualueen läpi kulkevan reitin poistuminen käytöstä vaikuttaa alueen reitistöihin. Saanan ympäri ei enää pääse kiertämään sulan maan aikaan. Lisäksi Kilpijärven retkeilykeskuksen ja Saanajärven välinen reitti muuttuu niin, että Saana on tästä lähin kierrettävä pohjoispuolelta.

Poistuminen vaikuttaa myös kesävaellusreitti Kalottireittiin. Vaativa Kalottireitti kulkee Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla ja on yhteensä 800 kilometrin pituinen. Suomen alueelle osuva reitin osa on noin 70 kilometriä. Kalottireitin Saanan viereinen osuus kulki aiemmin lehtojensuojelualueen läpi, mutta reititetään nyt kuljettavaksi Saana-tunturin pohjoispuolelta.

Jokaisenoikeudet eivät päde herkissä luonnonpuistoissa

Saana-tunturin viereinen Mallan luonnonpuisto on perustettu erityisesti luonnonsuojelua ja tieteellistä tutkimusta varten. Alueella on herkkä ja ainutlaatuinen luonto. Luonnonpuiston harvinaisuuksiin kuuluvat muun muassa tunturikeulankärki, lapinalppiruusu, jääleinikki ja tunturikallioinen.

Mallan luonnonpuistoon on lisätty opasteita, joissa muistutetaan poluilla pysymisen tärkeydestä. Opasteille on tarvetta, sillä läheskään kaikki kulkijat eivät ole tietoisia siitä, että luonnonpuistoissa on kansallispuistoja tiukemmat säännöt. Esimerkiksi jokaisenoikeudet eivät päde luonnonpuistoissa.

Luonnonpuiston alueella on yksi kuivakäymälä Kuohkimajärvellä, jota kävijöiden edellytetään käyttävän vessa-asiointiin. Viime vuosina puistossa on tuottanut harmia luonnonpuiston eri osien käyttäminen epävirallisina käymälöinä sekä vessapaperit, joita kulkijat ovat jättäneet tuulen riepottelemiksi.

“Toivomme, että retkeilijät pysyisivät merkityillä poluilla ja noudattaisivat roskattoman retkeilyn periaatteita. Alueella ei ole roskiksia, joten kaikki, mitä retkelle ottaa mukaan, on syytä myös viedä pois puistosta”, Lehmuslehto kannustaa.

Vaikka koirat ovat luonnonpuistoon tervetulleita retkiseuralaisia, on ne ehdottomasti pidettävä kytkettyinä. Luonnonpuistoon lähtijän kannattaa ottaa mukaan myös koirankakkapussi lemmikin jätöksiä varten.

Mallan luonnonpuistossa vierailevan muistilista

  • Ethän poikkea sulan maan aikana merkityltä polulta edes Kitsiputouksen ympäristössä.
  • Liiku luonnonpuistossa vain jalan tai hiihtäen.
  • Noudata roskatonta retkeilyä eli vie mukanasi kaikki, mitä olet luonnonpuistoon tuonut.
  • Jokaisenoikeudet eivät päde luonnonpuiston alueella: ethän siis kerää marjoja, sieniä tai kasveja.
  • Käytäthän vessa-asiointiin Kuohkimajärven käymälää.
  • Luonnonpuistossa saa leiriytyä vain tupien pihapiirissä.
  • Avotulen tekeminen on kielletty.

Lisätietoja

Pieni valkoinen kukka.