Kalmosärkkä

Kalmosärkkä. Kuva: Sirke Seppänen
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusKalmosärkällä näet ikivanhan historian jälkiä dyynillä. Täällä asuttiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, varhaisella kivikaudella. Monet jalat ovat painaneet jälkensä särkän hienoon hiekkaan. Historiallisella ajalla Kalmosärkällä säilytettiin vainajia odottamassa kuljetusta kirkkomaahan, mistä paikannimi yhä muistuttaa.

Esihistoriallinen asuinpaikka hienolla hiekkasärkällä

Kalmosärkän sijainti SuomessaSijainti: Oulun seutu ja Kainuu, Suomussalmi (www.suomussalmi.fi)

Vieraile: Kalmosärkälle on vapaa pääsy. Alueella ei ole talvikunnossapitoa. Polku Kalmosärkälle kulkee kauniin Juntusrannan Kokkosuon yli. Saapumis- ja vierailuohjeet Kalmosärkälle

Ohjeet ja säännöt: Kalmosärkkä on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (www.finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Kiehtova esihistoriallinen asuinpaikka-alue, jolta on tehty tuhansia muinaislöytöjä. Kauniit maisemat ja hienot hiekkadyynit. Tutustu Kalmosärkän historiaan

Palvelut: Merkitty reitti (1,3 km) pysäköintialueelta. Kaksi tulentekopaikkaa polttopuineen, kuivakäymälöitä ja opasteita.

Soveltuvuus: Mainio päiväretkikohde koko perheelle. Ei sovellu liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/kalmosarkka.

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041, 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Katso ohje: autolla Kalmosärkkään
Retkikartta.fi: Kalmosärkkä

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto, 3,8 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.