Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Aulangon luonnonsuojelualueella kulkee paljon ulkoilureittejä ja retken voi aloittaa useasta paikasta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi rengastien varrella olevat pysäköintialueet. Pysäköintialueiden ja opastaulujen sijainnit on merkitty karttaan.

Luontopolku

  • Joutsenlammen ympäristössä kiertelee noin kilometrin mittainen puu- ja pensaslajipolku, jonka varrella on merkittynä noin 50 eri puu- ja pensaslajia. Joutsenlampea kiertävän osuuden pääsee kulkemaan myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla. Tämän jälkeen polku jatkuu kinttupolkuna lammen rannassa sijaitsevan kioskin takaiseen metsikköön.

Polku suurten puiden ja pensaiden keskellä. Puiden juurella on opaskylttejä. Puissa on syksyn värejä.

Muut reitit

  • Luonnonsuojelualueella kiertää yksisuuntainen, asfalttipäällysteinen rengastie (noin 3 km), jossa autolla ajo on sallittu klo 8-23.
  • Osittain luonnonsuojelualueella kulkeva Aulangonjärven polku, 7 km, kiertää Aulangonjärven ympäri. Polku on merkitty maastoon keltaisin maalimerkein.
  • Alueella on runsas polkuverkosto. Osa poluista on hyväkuntoisia ja leveitä hiekkapolkuja, joten ne sopivat myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla liikkumiseen.
  • Ratsastus on sallittu vain siihen erikseen osoitetuilla reiteillä.

 Ratsastusreitin opastetolppa. Taustalla kaksi ratsastajaa polulla.

Hiihtoreitit

  • Luonnonsuojelualueella kiertää talvisin kaksi valaistua hiihtoreittiä, joiden pituudet ovat 4,5 ja 6,5 km. Reiteillä pääsee harrastamaan sekä perinteistä että luisteluhiihtoa. Valaistus sammuu klo 22.
  • Luonnonsuojelualueen läpi kulkee koko Aulangonjärven kiertävä 10 km latu-ura, joka ei ole valaistu.
  • Aulangonjärven jäälle ajetaan 5 km latu molemmille hiihtotyyleille.
  • Aulangolta pääsee yhdyslatuja pitkin Katumajärven Kipinäniemelle sekä Ahveniston suuntaan.

Pyöräilyreitit

Pyöräily on sallittu rengastiellä sekä sorapäällysteisillä poluilla. Lisäksi alueella on 6 km pitkä vaativa maastopyöräreitti. 

Aulangon maastopyöräreitti (6 km) 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1 t.
Vaativuusluokka: keskivaativa maastopyöräilyreitti. 

Aulangon maastopyöräilyreitillä (MTB) näet Aulangon puistometsän koko kauneuden haastavien nousujen ja laskujen saattelemana. Reitti kulkee jykevien lehtipuumetsien halki pääosin poluilla, mutta myös kivikoissa ja juurakkoisilla osuuksilla. Metsiköstä reitti nousee jyrkästi Aulangon vuoren laelle, jossa voi levähtää näköalatasanteella maisemia ihaillen. Tornikahvila on avoinna kesäsesonkina. Reitti ei ole erityisen tekninen, mutta vaatii hyvää kuntoa ja kokemusta.
Reittiä ylläpidetään vapaaehtoisvoimin myös talvella. 

Lähtöpiste
Osoite: Aulangon Luontoliikuntakeskus, Linnanen 77, 13210 Hämeenlinna.

Aulanko MTB esite - broschyr - brochure (pdf 5.4 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Retkeilyrakenteet
Luontoliikuntakeskus, nuotiokatos ja kahvila. Aulangon vuoren laki, näköalatasanne. Tornikahvila ja WC ovat avoinna kesäsesonkina. 

Reittimerkintä: Punaisin teipein ja pyöräilysymbolein varustetut tolpat. 
Kiertosuunta: myötäpäivään.

Maastopyöräreitin opastetolppa. Taustalla pyöräilijä ajaa alas polkua.