Aulangon aktiviteetit

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..

Mitä Aulangolla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Aulangon luonnonsuojelualueella on kattava polkuverkosto. Osa poluista on hyväkuntoisia ja leveitä hiekkapolkuja ja siten myös sopivia pyörätuolilla liikkumiseen.

Tarkkailla lintuja

Alueella on runsas lintulajisto. Aulangolla tavattuja vanhojen metsien lintulajeja ovat muun muassa pohjantikka, viirupöllö ja puukiipijä.

Kakis aikuista ja kaksi lasta katselevat lintuja kesällä lammen edustalla.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Poika kiipeää näkötornin portaita ylös.Luonnonsuojelualueella on paljon nähtävää: luontoa, vanhoja rakennuksia ja kauniita maisemia. Aulangon näkötornista avautuu yksi maamme kansallismaisemista. Suurin osa alueen nähtävyyksistä on asfalttipäällysteisen rengastien varrella.

Tutustua luontopolkuun

Aulangon luonnonsuojelualueella voi tutustua Joutsenlammen ympäristössä kiertävällä luontopolulla 56 eri puu- ja pensaslajiin. Polun pituus on noin 1 km. Joutsenlampea kiertävän osuuden polusta pääsee kiertämään myös pyörätuolilla.

Hiihtää ladulla

Luonnonsuojelualueella kiertää talvisin kaksi valaistua hiihtoreittiä, joiden pituudet ovat 4,5 ja 6,5 km. Reiteillä pääsee harrastamaan sekä perinteistä että luisteluhiihtoa. Valaistus sammuu klo 22. Hiihtolenkkiä voi myös pidentää lähialueilla kulkeville hiihtoreiteille.

Kalastaa

Luonnonsuojelualueen tekolammissa ei saa kalastaa. Aulangonjärvessä ja läheisessä Vanajavedessä saa pilkkiä ja onkia jokamiehenoikeudella (ymparisto.fi) sekä viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi). Lisätietoja Aulangonjärven ja Vanajaveden kalastuksesta saa Hämeenlinnan kaupungilta (hameenlinna.fi)Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräillä

Pyöräily on sallittu rengastiellä sekä sorapäällysteisillä poluilla. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Ratsastaa

Ratsastus on sallittu vain siihen erikseen osoitetuilla reiteillä.

Osallistua opastukseen maastossa

Ryhmäopastuksia voi tilata Kanta-Hämeen Oppailta (kantahameenoppaat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Ruokasienten ja metsämarjojen (mustikka, puolukka, vadelma ja metsämansikka) poimiminen on alueella sallittu.

Uida

Metsä- ja Joutsenlammissa ei saa uida. Luonnonsuojelualueen lähistöllä olevat viralliset uimarannat sijaitsevat Aulangonjärven rannalla Aulangon ulkoilumajalla (hameenlinna.fi) ja Aulangonjärven Kihtersuolla (hameenlinna.fi). Lisäksi Aulangonjärvellä Lusikkaniemessä on laituri uimareille, mutta se ei ole virallinen uimaranta.

Suunnistaa

Aulangolla voi suunnistaa paitsi perinteisen paperisen suunnistuskartan avulla, myös MOBO-mobiilisovelluksella. MOBO-suunnistus on nykyaikainen versio kiintorastisuunnistuksesta. Mobiilisuunnistus on ilmaista ja sitä voi harrastaa Windows Phone-, Android- ja iPhone -puhelimilla. MOBO-suunnistus sopii aloittelijan suunnistusharjoitukseen sekä kokeneemmalle suunnistajalle mukavaksi karttalenkiksi. Aulangon MOBO-suunnistusradan lähtöpaikat ovat Joutsenlammen kioski sekä Aulangon ulkoilumaja. Lisätietoa MOBO-suunnistuksesta: mobo.suunnistus.fi.

MOBO-suunnistuksen rasti, jäisen lammen rannalla.