Liten handbok i konsten att göra upp eld säkert på utflykten
Att tända en brasa är en viktig färdighet för alla vandrare och friluftsentusiaster. En brasa ger värme och möjlighet att laga mat samt skapar stämning. Att göra upp öppen eld hör dock inte till allemansrätten, utan kräver alltid tillstånd och är ofta till och med förbjudet. Lyckligtvis finns det säkra och tillåtna alternativ.
I Finland finns det många alternativ för dig som vill njuta av en sprakande brasa, vare sig du befinner dig i närnaturen nära en stad eller långt ute i ödemarken. I den här artikeln berättar vi var och hur du kan göra upp eld säkert och lagligt.
Underhållna eldplatser – det enklaste och säkraste alternativet
I Finland finns tusentals officiella eldplatser som underhålls av Forststyrelsen, kommunerna, städerna och olika föreningar. Eldplatserna är markerade på kartor och lätta att hitta. De är det enklaste sättet att njuta av en brasa.
Kontrollera alltid först på Meteorologiska institutets webbplats om det råder varning för terrängbrand. Det är förbjudet att göra upp eld nästan överallt när varning råder.
På de flesta eldplatser finns vedförsörjning, det vill säga den som underhåller eldplatsen ser till att där finns ved. Du kan dock bli tvungen att själv såga eller klyva ved för din brasa. Kom ihåg att ta med tändstickor och tändved. I allmänhet ska du också ha med dig en egen kaffepanna och korvpinnar.
På vissa ställen måste du själv ta med dig ved – du får inte samla ved eller ris i naturen, om inte något annat gäller i området i fråga.

Att göra upp eld i terrängen – ett undantag som kräver tillstånd
Ibland kan man också göra upp eld mer fritt i terrängen, utanför de anvisade eldplatserna. Det kräver alltid ett separat tillstånd:
1. På privat mark
- Tillstånd ska begäras av markägaren.
2. På statens marker i Lappland, Norra Österbotten, Kajanaland och Norra Karelen
- Forststyrelsen har gett ett allmänt tillstånd att göra upp eld.
- Ett undantag till detta är många naturskydds- och ödemarksområden. Om en skötsel- och användningsplan eller ordningsstadga har utarbetats för området ska riktlinjerna i den följas. Kontrollera alltid om det krävs tillstånd att göra upp eld separat på objektets webbplats eller i fridlysningsbestämmelsen.
- Om det är tillåtet att göra upp eld, använd endast ris, grenar och små stubbar som du hittar på marken – skada inte levande eller döda träd. I trädfattiga områden, till exempel på fjällen, är det bäst att undvika att göra upp eld.
- Använd gamla brasplatser eller officiella eldplatser om en sådan finns på mindre än 500 meters avstånd.
3. I största delen av landet
- är det tillåtet att göra upp eld på statens marker endast på officiella eldplatser och med den ved som förts till platsen för detta ändamål.
4. Vildmarkskök är öppen eld
- Användningen av vildmarkskök kräver tillstånd och är förbjuden när varning för terrängbrand råder. Du kan läsa om användningen av vildmarkskök i slutet av denna artikel.
När varning för terrängbrand råder
Om du är särskilt försiktig är det tillåtet att göra upp eld också när varning för terrängbrand råder
- på eldplatser med rökkanal, eldplatser som är isolerade från marken och täckta eldplatser
- i eldstäder inne i stugor
Förbud mot att göra upp eld kan även då förekomma ställvis om omständigheterna kräver det.

Som öppen eld betraktas enligt räddningslagen
- brasor
- engångsgrillar
- klotgrillar
- vildmarkskök
- andra eldstäder som placeras direkt på marken
ABC i säkerhet – grilla matsäcken, inte terrängen
Elden är en god dräng, men en dålig husbonde. Om du tänder en eld har du ansvaret för att elden används och släcks på ett säkert sätt.
1. Gör upp eld endast där det är tillåtet
De eldplatser som är markerade på kartan är ett tryggt val. Att göra upp eld någon annanstans i terrängen kräver alltid tillstånd och medför ett större ansvar.
2. Beakta varningar och förhållanden
- Det är förbjudet att göra upp öppen eld när det råder varning för terrängbrand, även på de officiella eldplatserna. Kontrollera gällande varningar på sv.ilmatieteenlaitos.fi.
- Om en skogsbrand uppstår kan den person som tänt elden ha straffrättsligt ansvar eller skadeståndsansvar enligt strafflagen eller räddningslagen, och även vara skyldig att betala skadestånd. Jakt- och fiskeövervakningen eller polisen kan bötfälla en öppen eld som gjorts upp under varning för terrängbrand.
3. Lämna inte en flammande brasa utan övervakning
- När du fortsätter din färd från eldplatsen och ingen stannar kvar på platsen ska du kontrollera att elden har slocknat helt.
- En dåligt släckt eld kan särskilt i terrängen fortsätta att pyra länge och senare flamma upp och orsaka en terrängbrand.
- Låt brasan falna till glöd i lugn och ro. När kolet inte längre glöder rött kan du lägga på eldstadens lock eller försiktigt hälla vatten, snö eller sand över glödbädden.
- Inte ens på livligt besökta eldplatser får du lämna en flammande brasa utan övervakning i väntan på nästa vandrare.

Friluftskök – värme utan öppen eld
Är det alltid nödvändigt att göra upp öppen eld? Inte nödvändigtvis. Du kan använda friluftskök (eller stormkök) för matlagning och hålla dig varm med varma rastkläder istället för att göra upp eld. Friluftskök, såsom sprit- och gaskök, betraktas inte som öppen eld och de får användas också när varning för terrängbrand råder.
- Du får använda friluftskök överallt där det är tillåtet att röra sig
- Placera köket på ett stabilt, oantändligt underlag
- Var särskilt försiktig om terrängen är torr och vädret blåsigt
Vildmarkskök är öppen eld och för att använda sådana behövs markägarens tillstånd. Forststyrelsen har fastställt att det är tillåtet att använda vildmarkskök på statens marker överallt där det är tillåtet att röra sig. Det är inte tillåtet att använda vildmarkskök när varning för terrängbrand råder på grund av den risk för gnistor som det medför.
