Ratsastus Suomen luonnossa tarjoaa laukan hurman tuottamaa jännitystä ja rentouttavaa eläinterapiaa samassa paketissa, ympäri vuoden. Se yhdistää ainutlaatuisella tavalla kosketuksen hevoseen sekä alkuperäiseen luontoon, jotka molemmat tutkitusti vähentävät stressiä. Tauot tai yöpymiset luonnon helmassa komeissa kansallispuistoissamme kruunaavat elämyksen.
Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille. Ratsastukseen luonnossa voi tutustua lyhyillä, puolen tai koko päivän ratsastusretkillä kokeneiden ohjaajien opastuksessa ja ratsastajalle juuri sopivaksi valitulla hevosella.
Hevonen pystyy varmajalkaisena eläimenä liikkumaan hankalassakin maastossa ja jaksaa kulkea pitkiä taipaleita. Se on ihmisen yhteistyökumppani kesät talvet, missä vain kulkee polkuja tai teitä. Ratsastus onkin ikiaikainen kulkutapa, ja hevosen hyötykäytöllä on pitkät perinteet Suomessa. Maisemia pääset hevosen selästä ihailemaan uudesta näkökulmasta, korkeammalta kuin kävelijä!
Ratsastusharrastus kehittää vastuuntuntoa ja opettaa toimimaan yhteistyössä eläimen kanssa. Eläimet ovat aina yksilöitä, ja ratsastajan ja hevosen välinen hyvä luottamus tekee ratsastamisesta myös turvallisempaa ja nautittavampaa. Lajia voi harrastaa monella tavalla: esteitä hyppäämällä, kouluratsastamalla, kilpailemalla tai osallistumalla vaellusratsastuksille. Harrastuksen erikoisempia muotoja ovat esimerkiksi vikellys ja terapiaratsastus. Hurjinta lienee kenttäratsastus.
Varusteet
Mittavia välinehankintoja ei ratsastusta harrastaakseen tarvitse välttämättä tehdä. Alkuun pääsee esimerkiksi kumisaappailla sekä joustavilla housuilla, joissa ei ole hankaavia saumoja. Lisäksi on hyvä olla luistamattomat käsineet.
Kypärän käyttö on pakollista, ja yleensä sen voi alkuun lainata tallista. Jokainen aktiivinen ratsastaja väistämättä joskus putoaa hevosen selästä.
Vaellusratsastus
Joukko ratsastajia kulkee jonossa polulla aukeassa maastossa.Yksin maastoon voi lähteä vain kokeneempi ratsastaja, mutta aloittelija pääsee turvallisesti ratsastamaan luontoon ohjatuissa ryhmissä, hyvässä seurassa. Myös Metsähallituksen hoitamilla retkikohteilla on hienoja mahdollisuuksia harrastaa ohjattua ratsastusta maastossa. Tutustu esimerkiksi tämän sivun tietolaatikossa vinkattuihin kohteisiin ja etsi yhteistyöyrittäjiemme joukosta mieluinen talli. Vaellusratsastukseen erikoistuneita talleja on Suomessa kuitenkin vielä verrattain vähän ja reittiverkostokin on vielä kehittämätön.
Ratsastamaan vapaaseen luontoon ei pääse yleensä aivan kylmiltään, vaan ratsastajalla pitää ensin olla auttavat taidot ja tasapainoa. Suositus on, että otat ensin muutaman tunnin ratsastuskoulun kouluratsastustunneilla, jotta osaat perusasiat: miten hevosen selässä istutaan, miten pysähdytään, miten ravissa kevennetään ja miten laukassa istutaan putoamatta selästä. Jotkin tallit kuitenkin tarjoavat talutusratsastusta maastossakin, jolloin et tarvitse aikaisempaa kokemusta ja pääset heti ottamaan tuntumaa hevoseen luonnossa.
Ratsastus on lähtökohtaisesti jokaisenoikeutta, eikä yksittäisten harrastajien ratsastus yleensä edellytä erillisiä reittejä tai lupia. Ratsastus voi kuitenkin olla maastoa kuluttavaa ja siksi suojelu- ja virkistysalueilla on tehty omia erillisiä reittejä ratsastusta varten. Muuhun kuin ratsastukseen tarkoitetut ulkoilureitit eivät käytännössä juuri sovellu ratsastukseen, koska hevosten kaviot rikkovat tällaisten reittien pinnan.
Yksityisillä teillä ja maastossa ohjatuille ryhmävaelluksille tarvitaan yleensä maanomistajan lupa. Jos omistat hevosen ja haluat kulkea maastossa, kannattaa silloinkin ensin kysyä maanomistajan lupa. Ratsastaminen yleisillä teillä on kaikille sallittua. Liikennöidyillä teillä ratsastaminen vaatii erityistä varovaisuutta sekä taitoa hevosen käsittelyssä.