Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Främre delen av kajaken syns på bilden, och längre bort finns en liten ö och paddlare.

Enare träsk för paddlare

På Enare träsk finns det många möjligheter till olika paddlingsturer. Du kan göra en dagstur genom de skyddade sunden eller ge dig ut på längre paddlingsturer där du använder dig av småbåtshamnar och ödestugor.

Enare träsk – Aanaarjävri – Samernas hav

Enare träsk lämpar sig för erfarna paddlare. Korta dagsturer kan göras till närliggande öar, men längre turer kräver erfarenhet. Eftersom det finns stora fjärdar i Enare träsk kan förhållandena likna havet. Vattnet i det stora vattenområdet blir inte särskilt varmt på sommaren.

I den här artikeln presenteras olika ruttalternativ med startpunkter såsom Enare kyrkby, Nanguniemi, Veskoniemi, Nellim, Partakko och Ivalo. Ruttbeskrivningarna är uppgjorda enligt avfärdshamn.

I sjön finns inga markerade paddlingsleder. I de ruttbeskrivningar som presenteras här visas några riktgivande rutter på kartan. Kartorna i artikeln lämpar sig inte för terrängbruk, men de hjälper när du planerar din tur. För att följa rutterna krävs att du kan läsa kartan och terrängen, och naturligtvis också tillräckligt gynnsamt väder. Du kan inte följa rutterna i dåligt väder.

Kommunikationer

Det finns landsvägar runt Enare träsk i alla väderstreck utom i öst. Avsaknaden av vägar är en central orsak till att Vätsäri ödemarksområde har inrättats öster om sjön.

När du lämnar Ivalo kan du välja en av två riktningar: norrut eller österut. Om du åker norrut kommer riksvägen fram till Enare träsk i Enare kyrkby, 40 km från Ivalo.

Du kan också ta dig sjövägen till Enare träsk från Ivalo. Du kan sjösätta båten i byns centrum på adressen Petsamontie 5. Vid Ivalojokis strand finns en båtramp och en parkeringsplats.

Med bil

Norrifrån ut på Enare

  • Till Ukonjärvi kommer du längs riksväg nr 4 (E75) 10 km norr om Ivalo. Ukonjärvi ligger alldeles intill vägen, men det finns ingen allmän båtramp vid sjön. Sundet som förenar Ukonjärvi och Enare träsk ligger i Ukonjärvis nordöstra ända vid Hämähäkkiniemi.
  • Från Enare kyrkby kommer du ut på sjön från kommunens småbåtshamn
  • Partakko ligger cirka 38 km norr om Enare vid Sevettijärventie (stamväg 92). Vid Partakko tar du av mot Käyräniemi. På Käyräniemi finns kommunens båtramp och en parkeringsplats.
  • Nitsijärvi står i förbindelse med Enare träsk. Till Nitsijärvi är det cirka 70 km från Enare (stamväg nr 92).

Österifrån ut på Enare

  • Nellim småbåtshamn som startpunkt: Du kör 41 km österut längs väg nr 969 från Ivalo.
  • Veskoniemi småbåtshamn som startpunkt: Du följer Nellimintie (väg nr 969) cirka 9 km, varefter du tar av till vänster in på Veskoniementie. Följ Veskoniementie ytterligare 14 kilometer. Innan du kommer fram till Veskoniemi by kan du också ta av till höger mot Nanguniemi småbåtshamn. Vägen är krokig och kuperad och du behöver en karta eftersom andra vägar viker av från Nanguniementie till olika fastigheter.
  • Koppelo som startpunkt: Norr om Ivalo by tar du av till höger från riksvägen (E75) efter bron. Du följer Koppelontie cirka 11 km, varefter vägen slutar vid älvstranden. Vid stranden finns en båtramp och en parkeringsplats.
En paddlare sitter i en kajak och har en hatt på sig. Kajaken är nära stranden, och en vandrare står på land. Det är en solig sommardag.
På Inarijärvi träsk rekommenderas det att paddla med havs- eller sjödugliga kajaker.

Turens startpunkter

Du kan ge dig ut på Enare träsk från flera olika startpunkter. Eftersom det är fråga om en stor sjö och inte en älv finns det inte bara en viss rutt att följa, utan du måste planera din tur själv. Även om du har en färdigt uppgjord ruttplan före avfärden måste du vara beredd på att ändra den enligt vädret. De vanligaste startpunkterna är markerade på den bifogade kartan. Småbåtshamnarna eller båtramperna på kartan är tillgängliga för allmänheten.

Koordinater för startpunkterna, WGS 84-systemet

  • Ivalo lat: 68° 39.641', lon: 27° 32.632'
  • Ukonjärvi lat: 68° 45.461', lon: 27° 27.565'
  • Lomakylä Inari lat: 68° 54.138', lon: 27° 02.208'
  • Enare kyrkby småbåtshamnlat: 68° 54.533', lon: 27° 01.155
  • Kotalahti lat: 69° 04.984', lon: 27° 38.992'
  • Käyräniemi lat: 69° 10.364', lon: 27° 54.620'
  • Nitsijärvi lat: 69° 16.084', lon: 27° 58.771'
  • Veskoniemi småbåtshamn lat: 68° 47.141', lon: 27° 38.744
  • Nanguniemi småbåtshamn lat: 68° 49.700', lon: 27° 47.614
  • Peuravuono lat: 68° 43.231', lon: 27° 45.272'
  • • Nellim småbåtshamn lat: 68° 50.896', lon: 28° 19.247'
Karta över hamnar och båtrampor vid Inarijärvi träsk.
Hamnar och båtrampor vid Inarijärvi träsk. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.

Svårighetsgrad

Enare träsk har 3 318 öar. Det stora antalet öar och skär gör sjön mycket labyrintisk, idyllisk men också förvillande. Den slingrande strandlinjen är mycket lång. Trots att öarna är så många finns det också stora områden med öppet vatten i den stora sjön. De största fjärdarna är Kasariselkä, Sammakkoselkä, Vasikkaselkä, Satapetäjäselkä och Ukonselkä. De största öarna är Kaamassaari, Mahlatti och Leviä Petäjäsaari, på vilka det också finns små sjöar eller tjärnar

Hundratals kilometer farleder för småbåtar har märkts ut i Enare träsk. De farleder som markerade på sjökortet är i första hand avsedda för motorbåtar. De markerade farlederna lämpar sig inte som sådana för paddlare, som söker skydd av öarna och som också kan röra sig i grunda och ställvis steniga strandvatten. Farlederna är dock till stor nytta, eftersom en paddlare kan ta hjälp av farledsmärkena för att bestämma sin position.

Kom ihåg att aldrig underskatta Enare träsk. Även om det är lugnt och vackert på sjön när du ger dig av, kan vädret slå om mycket snabbt. På en flerdagstur måste du vara beredd på att klara också blåsiga och regniga dagar. När det blåser kan vågorna gå så höga på Enare träsk att det är bäst att hålla sig borta från vattnet. Då får du ta en ledig dag och söka skydd på någon av öarna.

Sommartid är det ljust dygnet runt. Solen går inte ner alls i juni. Först i slutet av juli försvinner solen under horisonten ett par timmar och i augusti börjar det bli mörkt en stund på natten.

Ytvattentemperaturen är som högst i slutet av juli. I fjärdarna är temperaturen cirka 14–15 grader och i grunda vikar till och med över 20 grader. Efter mitten av augusti börjar vattentemperaturen sjunka snabbt. Den som rör sig på sjön ska vara försiktig med att hamna i vattnet i Enare träsk. Även om din flytväst håller dig på ytan finns det snart risk för förfrysning. Torrdräkt rekommenderas alltid på grund av den låga vattentemperaturen.

Tallarna står i förgrunden vid sjön. Sjöns yta är nästan spegelblank. Slöjmoln syns på himlen.
En vacker dag är Enare träsk ett drömresmål för paddlare.

Utrustning för Enare träsk

Båtsäsongen inleds i början av juni. Mot hösten ökar blåsigheten och vinden kan vara hård i flera dagar. Båtsäsongen upphör senast i början av oktober när vikarna fryser till.

Vindriktningen på Enare är vanligtvis sydvästlig eller nordostlig. I de långa sunden mellan öarna vänder vinden så att den blåser genom sundet. Ett exempel på detta är vinden i Kaikunuora mellan Kaamassaari och Sarminiemi. Därför får de som rör sig i sunden i allmänhet antingen glida fram i medvind eller kämpa i motvind.

Lokalbefolkningen rör sig på sjön med motorbåtar och fritidsfiskare har båtar utrustade för trolling. Besökare har i allmänhet med sig sin egen farkost. På Enare träsk rekommenderas en singel eller tandem havs- eller sjökajak med roder eller skädda. En indiankanot eller öppen kanot lämpar sig inte särskilt väl för så här öppna vatten.

Forststyrelsen har ett mycket omfattande nätverk av småbåtshamnar för besökare. På öarna i Enare träsk finns inga butiker, restauranger eller andra avgiftsbelagda tjänster. Därför måste de som ger sig ut på sjön kunna klara sig på egen hand. Att göra upp eld, laga mat över öppen eld eller med friluftskök, övernatta i tält och orientera sig är nödvändiga färdigheter. Du måste ta med dig matsäck, utrustning för övernattning, redskap för att göra upp eld och andra verktyg.

Det är särskilt viktigt att du packar tändstickor och telefon i ett vattentätt fodral eller en vattentät påse, som du förvarar i fickan. Tändstickorna, telefonen, matsäcken och andra tillbehör i utrustningspåsen är till ingen nytta om utrustningen flyter iväg i kajaken eller om påsen sjunker till sjöbotten.

Varm och vindtät klädsel är absolut nödvändig, även om det känns som om endast en t-shirt räcker när du ger dig av. Du behöver solglasögon för att skydda ögonen och solkräm för att skydda huden. Ta med dig myggmedel mot myggor och knott. Myggorna stör inte medan du är ute på vattnet, men vid stranden kan de vara en plåga särskilt i månadsskiftet juni–juli. Myggor trivs där det är stiltje, så det lönar sig att söka sig till en plats där det blåser.

Läs mer om paddlingsutrustning.
Läs mer i säkerhetsanvisningarna för paddling.

Kajaker vid stranden som packas av paddlare. Vädret är molnigt.
Förberedelser inför en paddlingstur i närheten av Enare kyrkby.

Enare kyrkbys småbåtshamn som startpunkt

Pahtaniemi dagsrutt

Turen blir cirka sex kilometer lång om du paddlar etappen i medvind rakt och etappen i motvind längs stränderna. Rutten är mycket oskyddad.
Uppe på Pahtaniemi branta klippa har du fin utsikt långt ut över Enare träsk. På vägen tillbaka ligger Enare kyrkby framför dig och bakom den reser sig det mäktiga Otsamotunturi.
På Pahtaniemi och längs rutten finns inga friluftskonstruktioner.

Ukonsaarirutten

Det finns inga inkvarteringsplatser längs rutten, så ett eget tält är nödvändigt.

Juutuanvuono ligger framför dig när du lämnar Enare småbåtshamn. Det är ett mycket öppet vattenområde och östlig vind ger lätt upphov till hård sjögång. Öarna ger knappt något skydd. Genom att paddla längs fjordens norra strand kommer du till det första målet på turen, Pielpavuono kåta och eldplats. Det är sju kilometer till kåtan.

Från Pielpavuono går en markerad stig till Pielpajärvi ödekyrka. Längst inne i Pielpavuono kan du övernatta. Observera att fjordens västra sida räknat från vikens innersta del är privat mark.

Från Pielpavuono fortsätter du turen mot den första av två öar vid namn Hautuumaasaari. Först kommer du till Vanha Hautuumaasaari invid Pielpaniemi udde. Etappen dit är 3,5 kilometer. Turen fortsätter mot ostnordost den andra Hautuumaasaari, dit det är fyra kilometer. Kännetecknande för ön är de rödaktiga sandstränderna och den dunkla urskogen som reser sig bakom dem.

Det är tillåtet att ta i land på öarna och promenera där, men det är förbjudet att göra upp eld, slå läger, samla gravvårdar och gräva i marken på samma sätt som på andra begravningsplatser.

Från Hautausmaasaari är det bara en kilometer till Ukonsaari. Den höga klippön syns på långt håll i alla riktningar och har blivit en av symbolerna för Enare kommun och Enare träsk.
Att ta i land på ön rekommenderas inte, även om lagen inte förbjuder det, eftersom man traditionellt inte besöker heliga platser utan orsak. På ön och i dess närhet bör man uppföra sig med uppskattning och respekt för dess kulturella betydelse.
Ukonsaari är turens vändpunkt. Om du återvänder därifrån till Enare småbåtshamn blir återfärden 12 kilometer fågelvägen.

Skärgårdsrutten

Om du fortsätter din färd österut från Ukonsaari är följande mål Suovasaari småbåtshamn. Dit är det sju kilometer och den rekommenderade rutten går mellan flera öar.

Till Petäjäsaari småbåtshamn är det cirka 11 kilometer från Suovasaari om du väljer att paddla medsols runt Levi Petäjäsaari. Färden går genom ett skärgårdslandskap som många anser höra till Enare träsks vackraste.

Tillbaka mot Suovasaari går färden längs en sydlig rutt som är nio kilometer lång. När du fortsätter söderut därifrån lönar det sig att välja den farled längs stranden som är markerad på sjökortet och som går söder om Korkiasaari. Längs den rutten blir etappen till Enare småbåtshamn cirka 17 kilometer lång.

Hela Skärgårdsrutten är cirka 60 kilometer lång. Du bör reservera fyra dagar för turen. Det skadar inte att reservera också en femte dag, ifall du måste ta skydd på grund av hård vind.

Kartta Inari-Pahtaniemi.
Ruttförslag för sträckan Enare–Pahtaniemi. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.
Mer information om Ukonsaari och naturen i Enare strövområde

Enare kyrkby – Partakko

Denna rutt följer Skärgårdsrutten ända fram till Suovasaari. Den första dagens etapp blir 17 kilometer lång. Denna etapp är mycket oskyddad.

Från Suovasaari fortsätter resan mot nordost till Kahkusaari småbåtshamn.. De många öarna ger skydd mot vinden. Beroende på vindriktningen rundar du Pääsaaret och Viimassaari antingen på västra eller östra sidan. Dagsetappen är 16–20 kilometer lång enligt vilken rutt du väljer.

Från Kahkusaari kan du bege dig till Kotalahti och avsluta turen där. Etappen till Kotalalahti är bara nio kilometer. För att förlänga rutten kan du följa sjöns norra strand till Partakko. Observera att denna etapp är mycket oskyddad mot sydliga vindar. Du kan avsluta turen i Käyräniemi, där det finns en båtramp. Som allra kortast är etappen 21 kilometer lång.

Turens totala längd är cirka 50 kilometer. Du bör reservera minst tre dagar för turen.

Karta över Partakko vid Inarijärvi träsk
Utflyktsförslag från Partakko. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.

Nanguniemi småbåtshamn som startpunkt

Rundtur över två fjärdar

Denna tur sträcker sig långt ut till de mellersta delarna av Enare träsk och är därför krävande, men samtidigt givande. En tur på en vecka kräver betydande planering av matsäcken. Även om sjövattnet är drickbart rekommenderar vi alltid att du kokar ditt dricksvatten.

Läs mer om dricksvatten..

Vädret kan slå om flera gånger under veckan och du måste vara beredd på det. Du behöver varma och vindtäta plagg, huvudbonad och handskar. Temperaturen kan variera betydligt särskilt i början av sommaren. Det kan vara upp till 25 grader varmt eller isande kulet när luftmassor sveper in från de arktiska områdena.

Till den första rastplatsen, småbåtshamnen på Jääsaari, är det drygt fem kilometer. Från Jääsaari fortsätter färden genom Jääsaartensalmi. En av sjöns livligaste farleder går via sundet, så det lönar sig för paddlaren att hålla sig borta från mitten av farleden för att undvika båtarnas stora aktersvall.

På ett skär mitt i mynningen till Jääsaartensalmi finns ett kummel märkt med z. Här måste du besluta på vilken sida om den långa raden av öar framför dig du vill paddla. Öarna skiljer åt Kasariselkä och Sammakkoselkä. Kasariselkäs sida är full med grund och mer oskyddad än Sammakkoselkä på den östra sidan. Farleden för småbåtar går till Sammakkoselkä, där det är enklare att navigera. Om det blåser gör du klokt i att välja det mellersta alternativet som syns på kartan. Färden fortsätter genom de smala sunden som skyddas av öarna till Kärppätupa småbåtshamn. Från Jääsaari är etappen till Kärppätupa minst 17 kilometer.

Från Kärppäsaari kan du fortsätta färden mot nordost genom sunden mellan öarna. Det finns gott om skyddade naturhamnar. Etappen från Kärppäsaari till Kuorpasaaris norra sida och tillbaka till Kärppätupa är minst 27 kilometer.

På återfärden kan du till exempel välja att paddla från Kärppätupa i ostsydostlig riktning till norra sida av Tavesaari och fortsätta därifrån genom sundet mellan Tavesaari och Tuurakivensaari mot viken mellan Kovasaari och Keitinniemi på Katsomasaari. Därifrån kommer du genom Kaamasnuora till Kuossaperä och vidare till Tyllylahti småbåtshamn eller till Punainen tupa på sundets andra sida. Innan dess passerar du gränsröset för freden i Teusina (år 1595). Gränsröset visar den forntida gränsen mellan Sverige och Ryssland. Från Kärppätupa är det 19 kilometer till Tyllylahti.

Från Tyllylahti fortsätter färden söderut och mot avfärdshamnen. Under slutet av turen präglas landskapet av många öar. Den slingrande rutten blir minst 10 kilometer lång.

Hela turen är minst 78 kilometer lång.

Karta över Nanguniemi vid Inarijärvi träsk
Utflyktsförslag från småbåtshamnen i Nanguniemi. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.

Nellim småbåtshamn som startpunkt

Nellim är en utmärkt startpunkt för en paddlingstur. Här följer två olika ruttalternativ, en dagstur och en tredagstur. På flerdagsturen måste du vara beredd på att tillbringa den en natten på egen hand, utan service.

Dagstur till Speinniemi

Från Nellim är det drygt fem kilometer till Speinniemi småbåtshamn .
Det har varit större variation än vanligt i användningen av namnet på småbåtshamnen.

Du kan återvända till Nellim antingen längs samma rutt eller genom att paddla runt Lusmasaari. Väljer du vägen runt ön ökar återfärdens längd från 5 till 14 kilometer. Dagsturen blir alltså totalt antingen 10 eller 19 kilometer lång.

Kaamassaarirundan

Tur blir ytterligare två dagar längre om du fortsätter från Speinniemi till Tyllylahti småbåtshamn, där det finns ett tältningsområde. På vägen lönar det sig att göra en avstickare till Andreasnuora för att utforska det tyska fånglägret från andra världskriget på norra sidan av sundet. Fånglägrets byggnader har redan till största delen murknat sönder, men spår av lägret finns kvar.

Den första dagens etapp blir 22 kilometer lång. Vid sidan av Tyllylahti är det också möjligt att övernatta på motsatta sidan av sundet i Punainen tupa, även kallad Kaikunuora.
Du paddlar runt Kaamassaari genom smala sund. Det är inte omöjligt att få syn på en havsörn svävande i det blå; det har gjorts regelbundna observationer av denna fågel vid sjön. Du fortsätter färden till sundet mellan Kovasaari och Kaamassaari, varefter du kommer ut på öppet vatten på Satapetäjäselkä. Här måste du kontrollera vindriktningen eftersom det lönar sig att paddla över utmed läsidan.

Återfärden till Nellim går antingen via Speinniemi eller över Satapetäjäselkä till sydvästra sidan av Tervasaari och norr om Lusmasaari. Etappen från Tyllylahti till Nellim är cirka 30 kilometer.

Karta över Nellim vid Inarijärvi träsk
Ruttförslag från hamnen i Nellim. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.
Om namnet Speinniemis ursprung

Det är vanligt att enaresamiska ortnamn har förfinskats och samtidigt ändrat betydelse. Det är mer sällsynt att flera benämningar används om samma plats. Det ursprungliga namnet på udden bredvid småbåtshamnen är ”Speinnjárgâ”. Namnet hänvisar till en nordnorsk man vid namn Spein Sarak, eller Sarak Svendsen. På den gamla topografikartan har namnet förvandlats till Peiliniemi, det vill säga har fått en helt annan betydelse (på nordsamiska är spegel (peili) speadjal och udde (niemi) är njárgâ). På en del kartor har småbåtshamnen istället namnet ”Lusmenyeri” (alltså Lusmanuora).

Partakko som startpunkt

Rutten Partakko–Nitsijärvi

En möjlig startpunkt i Partakko är exempelvis Käyräniemi båtramp, som underhålls av Enare kommun. Turens slutpunkt är Nitsijärvi båtramp. Du kan naturligtvis också paddla rutten åt andra hållet. Avståndet mellan start- och slutpunkten är cirka 14 kilometer längs landsvägen. Du kan hämta din egen bil från startpunkten till exempel med cykel, om du för cykeln till slutpunkten på förhand. Eftersom rutten är utsatt för hård vind på såväl Nitsijärvi som Enare träsk behöver paddlaren skicklighet och erfarenhet av att klara sig även i hög sjö.

Det finns tre olika versioner av rutten Partakko–Nitsijärvi. Den kortaste rutten kräver att du drar eller bär kajaken från Kallovuono i Enare träsk till Lammaslahti i Nitsijärvi. En 330 meter lång båtväg har byggts över näset. Det finns inga uppgifter om båtvägens nuvarande skick. Som kortast är rutten 33 kilometer lång. Lammaslahti kan vara en lämplig övernattningsplats.

Ett annat alternativ är att fortsätta förbi Lammaslahti till Kuuva kanal och paddla genom kanalen till Koskivuono. Då måste du paddla längs den oskyddade norra sidan av Vasikkaselkä. Stranden skyddar endast mot nordlig vind. Kanalen förkortar sträckan med 16 kilometer om du tar vägen från Kanavavuono till Koskivuono. Ruttens totala längd är 42 kilometer.
Det tredje och längsta alternativet går runt Pisterinniemi. Fördelen med detta alternativ är att det finns friluftskonstruktioner vid Pisteri småbåtshamn på rutten. I småbåtshamnen finns det också en ödestuga. Pisteri småbåtshamn ligger 25 kilometer från Käyräniemi. Resten av rutten till Nitsijärvi och landsvägen är lika lång. Mellan Enare träsk och Nitsijärvi finns en kort forsetapp vid Nitsikoski. Det är lätt att ta sig förbi den eftersom ledare och en gångbro har byggts vid forsen.

Karta över Nitsijärvi-Inarijärvi.
Ruttförslag från Nitsijärvi. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.
Kuuva kanals namnhistoria

Kuuva kanal har fått sitt namn efter en man vid namn Matti Kuuva. Han grävde kanalen själv med spade vid sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet.

Veskoniemi småbåtshamn som startpunkt

Dagstur till Ivalojokis mynning, 10 km

Denna utflykt lämpar sig för fågelskådare. Sjöfågelfaunan vid Ivalojoki älvmynning är mycket rik. Du kan följa fågellivet från Juurakkovuopaja fågeltorn, som ligger på fastlandet. Fågelfaunan syns och hörs bäst när isarna smälter i slutet av maj och början av juni. Då fylls älvmynningen utöver av de lokala fågelarterna också av flyttfåglar på väg norrut som stannar för att vila. När ruvningen börjar i mitten av juni blir fåglarna tystare och håller sig gömda. Turens längd är cirka 10 kilometer.

Mahlattirundan – två dagar

Den här turen är cirka 30 kilometer lång och går runt Mahlatti, den största ön i Enare träsk. Rutten är väl skyddad på grund av de många öarna. Landskapet längs rutten är kargt och vackert med klippiga öar. Naturen på öarna är nästan i orörd. Vegetationen domineras av ståtliga tallar, som under har fått individuella särdrag.

Det finns gott om skyddade naturhamnar som är lämpliga som rast- och övernattningsplatser. Kom ihåg att ta med dig tält för inkvartering. I området finns flera privata stugor och i närheten av dem ska du helst inte ta i land.

Korkia-Maura isgrotta är den mest kända av sevärdheterna. I anslutning till den finns en eldplats, ett vedlider och en torrtoalett som underhålls av Forststyrelsen. Under andra världskriget fanns det ett tyskt fångläger på Mahlatti. Resterna av lägret syns fortfarande vid Kivisalmi.

Landskapet är idylliskt hela vägen. Om du vill se längre bort över öarna och du har god kondition kan du klättra upp på Vuoriainen. Den skogklädda höjdens krön ligger 130 meter över havet.

Petäjäsaarirundan

Turen är minst 37 kilometer lång, men den blir lätt längre om du väljer att paddla mellan öarna. Turen tar minst två dagar. Det rekommenderas dock att du reserverar tre eller flera dagar för att hinna bekanta dig med området ordentligt. Rutten går genom den idylliska skärgården i Enare träsks sydvästra del, där det finns många naturhamnar. Rutten är skyddad, men det finns också etapper där sjön kan bli hög.

Du kan välja att paddla rutten antingen medsols eller motsols. När du paddlar medsols kan du börja med att besöka Korkia-Maura isgrotta. Isen på bottnen av grottan smälter inte ens på sommaren. Rutten går huvudsakligen i skydd av öar, men på Moossinaselkä kan det vara blåsigt. Från hamnen till isgrottan är avståndet åtta kilometer.

Efter Maurasaaret fortsätter du färden mot sundet mellan Hoikka och Leviä Petäjäsaari. Först korsar du Jäkäläselkä. Välj att paddla runt dess många klippöar på läsidan.

De flesta tar sikte på Petäjäsaari småbåtshamn. Dit är det 13 kilometer den kortaste vägen från isgrottan och 21 kilometer från startpunkten vid Veskoniemi. Småbåtshamnen är en utmärkt övernattningsplats.

Rutten fortsätter genom sundet mot nordost och från den mäktiga vidsträckta Kasariselkä söderut mot Raesaaret. Om du följer strandlinjen kommer du först till Raesaaret och sedan Piekanasaaret. Efter Moossina är det inte långt tillbaka till startpunkten. Turen från Petäjäsaari småbåtshamn tillbaka till startpunkten är 16 kilometer.

Karta över Veskoniemi vid Inarijärvi träsk.
Utflyktsförslag från småbåtshamnen i Veskoniemi. Den här kartan hjälper dig att planera din utflykt, men den är inte lämplig för användning i terrängen.
Båtramper och friluftstjänster

Båtramper Enare kommuns karttjänst, på finska. Välj: palvelut / liikennepalvelut / veneenlaskupaikka.

Enare träsks småbåtshamnar och hyresstugor och ödestugor.

Mer information om området kring Enare träsk: