Stiglöpning

I stiglöpning varierar farten, ansträngningsgraden och vyerna på ett trevligt sätt enligt höjdskillnaderna och stigen. I uppförsbacke njuter man av mjölksyrorna i benen, i nerförsbacke låter man stegen rulla lätt på den barrmjuka stigen och låter rotstockarna utmana balansen. De varierande vyerna och skogens dofter och färger tvingar löparen att ibland stanna upp och njuta av den unika stämningen.

Löpning som fritidsintresse har i Finland blivit mycket mer populärt än det varit på länge och allt fler väljer skogsstigen som löpbana istället för asfalt och vägar. Intresset för stiglöpning har även vuxit enormt under de senaste åren. Om detta berättar slutsålda stiglöpningsevenemang i Finlands vackraste natur, utvecklandet av terrängvänlig utrustning samt grundandet av för alla öppna stiglöpningsgemenskaper. Forststyrelsen upprätthåller över 7000 km märkta vandringsleder, så varje löpentusiast hittar säkert en lämpligt lång och utmanande löprutt. 

En man springer på en stig.

Naturen lockar till nya löprundor

Stiglöpning är en utmärkt form av idrott, eftersom det utmanar såväl uthålligheten, smidigheten, koordinationen som balansen. Att kränga sig upp för backar och balansera i nerförsbacke stärker mångsidigt kroppens muskler. Stiglöpning kan även lämpa sig för de löpare som får besvär i benen och fötterna av att springa på asfalt som för dem är en för hård yta. Stiglöpningen kräver även en god dos av äventyrslust - åtminstone brukar skorna alltid bli blöta under löpningens gång.

Den omgivande naturen är en central del av stiglöpningen och för många den främsta källan till motivation. De växlande årstiderna, estetiska upplevelserna, naturens ljud och dofter samt tystnaden tar förutom kroppen hand om själen och får löprutten att kännas lättare. Naturen lockar en också alltid att på nytt röra på sig.

Att börja stiglöpa

Två kvinnor springer på en stig.Det lönar sig att börja stiglöpningen med bekanta eller märkta leder. Ta även alltid med dig en karta om du är osäker på rutten eller om stället är nytt för dig. Utövare av stiglöpning brukar meddela om gemensamma löprutter till exempel i sociala medier, så en ny stiglöpare kan undvika att gå vilse genom att löpa i andras sällskap. Satsa även på skorna. Du kan börja hobbyn med vanliga sportskor men kom ihåg att de kan vara hala i terrängen. Om du inspireras av grenen bör du satsa på terrängskor eller orienteringstossor.

Löpning är en form av uthållighetsmotion, så framskrid alltid enligt egen kondition och fart. Inled stiglöp-ningen med kortare och lättare rutter. Du kan till exempel rådfråga naturumen om passliga leder eller söka intressanta leder via tjänsterna Utinaturen.fi och retkikartta.fi. Kom ihåg att terränglöpning skiljer sig från att löpa längs asfalt och att färdigheterna utvecklas så småningom. Risken för att stukningar kan till exempel växa i terrängen, i synnerhet för ovana stiglöpare. I gott löpsällskap, på en förhandsplane-rad rutt och med lämplig takt är stiglöpning ändå en relativt säker hobby.

Respekt för naturen är viktigt i naturmotion, så kom ihåg principen om skräpfritt friluftsliv. Du kastar väl inte tomma gelförpackningar eller nötpåsar i skogen. Läs mer om stiglöpning, evenemang och intresseföreningar i Finland trailrunning.fi (på finska och engelska).

Andra sätt att röra sig i naturen