Att se och göra i Seitseminen naturum

Permanenta utställningar

  • I utställningen I skydd av skogen (Metsän siimes) dyker vi in i en gammal skog, bekantar oss med de arter som bor där och frågar oss varför de trivs just där. Utställningen talar till alla sinnen och alla åldrar. I skydd av skogen -utställningspublikationen är en utmärkt guide för själva utställningen men fungerar också som ett självständigt läspaket för den som intresserar sig för gamla skogar.
  • I Skogsutflykt-spelet kan man själv testa sina färdigheter och kunskaper om friluftsliv. Man kan spela spelet för sig själv, parvis eller i grupp. Det passar för alla åldrar.
  • Luppo-utställningen förevisar Seitseminennejdens skogiga förflutna med bilder och historier. Luppo är finska för tagellav, som växer på träd, men betyder också vila: t.ex. en vilostund under skogsarbetet förr i världen kunde kallas "luppo"-tid (luppoaika). Nuförtiden kan man komma till Luppo för att vila sig före eller efter naturutflykten.

Den aktuella tillfälliga utställningen kan kontrolleras från Evenemang -sidan.

Bild: Erkki Piilola

Handbibliotek och studiesamling

Du kan fördjupa dig i Luppo-utställningens mångsidiga handbibliotek med naturtema t.ex. över en kopp kaffe.
Med hjälp av naturklassens digra studiesamling lär du dig att känna igen bl.a. skogsväxter, insekter och djurlämningar.

Gården

  • Bakom naturumet, på mårdgården, finns fartfyllda mojänger för de familjens småttingar.
  • Runokangas naturstigen (2 km) kan du njuta av naturen, poesi och övningar som ökar välbefinnandet.
  • Den täckta eldstaden lämpar sig för såväl småskalig picknick som för utomhusmåltider för stora grupper. Cirka 50 meter från gårdsområdet, längs poesiskogsstigen, finns Skogsläktarens eldstad, dit man kan hämta ved från den täckta eldstadens vedförråd.