Paddling Båtutflykter Segling Fiske Besök naturum Fotvandring Besök sevärdheter och utsiktsplatser Bär- och svampplockning

Vad kan man göra i Pihlajavesi?

Vandra längs markerade leder

Det finns en 2,3 km lång stig i Iso-Kankainen i Pihlajavesi.

Göra långfärder med kanot och roddbåt

Man kan komma till Pihlajavesis mångsidiga natur t.ex. med kanot eller roddbåt. Uthyrning av utrustning och kartor är lättillgängliga. Det är lättast att börja färden från Nyslott; varifrån det är under 10 kilometer till de närmaste utfärdshamnarna. Det är skäl att reservera minst 2 - 3 dagar för att bekanta sig med området.

Det finns inga markerade kanotleder på området. Det vida vattenområdet förutsätter erfarenhet av att röra sig till sjöss samt att man har med sig en lämplig karta. Bekanta dig även med specialservicen för båtfolk samt med instruktionerna för dem som anländer med båt.

Pääskyniemis utfärdshamn. Bild: Laura Lehtonen

Segla och färdas med motorbåt

I Pihlajavesi kan båtfararna njuta av stora fjärdar eller av en labyrintisk skärgård. Det finns flera båtleder i Pihlajavesi som är markerade på sjökorten. Det finns flera utfärdshamnar på området med service.

Titta på sevärdheter och utsikter

I närheten av Salpastationen i Kongonsaaris södra del finns en brygga som får användas medan man bekantar sig med stationen.

Bekanta sig med naturutställning

Saimens naturum Riihisaari utställning berättar om Saimen och saimenvikaren. Det ordnas guidningar för grupper i Nestori bl.a. om friluftsanordningarna och naturskyddsmålsättningen i Pihlajavesi, insjönaturens hotade arter samt allmänt om naturskydd. Nestori är belägen i Nyslott, alldeles bredvid Olofsborg.

Fiska

 • Meta och pilka
  • Det är tillåtet att meta och pilka enligt, med undantag av begränsningsområden under perioden 1.1–30.4 (se Ordningsstadgan, på finska).
 • Spöfiske
 • Fiske med övriga redskap 
  • Alla fiskare mellan 18 och 64 år ska betala fiskevårdsavgift (www.eräluvat.fi). Utöver fiskevårdsavgiften behövs också tillstånd av vattenområdets ägare. I statens vattenområden i Pihlajavesi (tillståndsområde 7009, www.eräluvat.fi) kan du fiska med Forststyrelsens tillstånd för fiske med övriga redskap. Du kan köpa tillstånden via tfn. 020 69 2424.
 • I Pihlajavesi bedrivs också yrkesfiske. 
 • För att skydda saimenvikaren har man utfärdat fiskebegränsningar i Pihlajavesi:
  • Det är förbjudet att fiska med nät årligen mellan den 15 april och den 30 juni utom med siklöjenät i de viktigaste områdena för saimenvikarens kutar. Dessutom är det enligt fiskelagen (www.mmm.fi) förbjudet att använda vissa fångstredskap och fångstsätt för att trygga saimenvikarens livs- och fortplantningsmiljöer i de centrala delarna av deras revir.
  • På Forststyrelsens vattenområden är nätfiske förbjudet hela året.

Plocka bär och svamp

Man får fritt plocka bär och svamp på Pihlajavesis område. Det finns såväl saftiga blåbär som uppfriskande lingon på holmarna Svampplockare kan glädja sig över goda kantareller.

Bada

Det finns ingen allmän badstrand på området. Man kan ofta simma vid utfärdshamnarna, och på många andra ställen finns det vackra sandstränder.

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Pihlajavesi

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).