Fotvandring Paddling Båtutflykter Fiske Bär- och svampplockning Cykling Terrängskidning  

Vad kan man göra i Paistjärvi?

Vandra längs markerade leder

  • På Paistjärviområde finns det två markerade leder (sammanlagt ca 9 km). Lederna går i olika delar av området men man kommer från båda till vägen Sonnasentie (Mäntyharju - Heinola-vägen nr 4143), som korsar området.
  • Spångarna och trapporna av Pirunkirkko-leden är i dåligt skick. Stigen är krävande och passar inte för små barn eller rörelsehindrade.
  • Undvik att vistas på områdena Mattilanmäki och Vuorttusenkalliot under tiden 15.3 - 30.6 för att fåglarna skall få häcka ifred.

På väg till Ketturiutta. Bild: Outi Mäenpää

Paddla och ro

  • Sjöarna och tjärnarna på området lämpar sig för kortare turer med roddbåt eller kanot. Man kan inte paddla längs bäckarna mellan sjöarna, såsom t.ex. Myllyoja, som mynnar i Saarijärvi, samt Kommerinoja, som startar från Kuijärvi. På området finns det inga markerade vattenleder, men man hittar bra fram med hjälp av kartan över området.
  • Platser för båtar finns vid stränderna av sjöarna Sonnanen, Saarijärvi och Kuijärvi. Man kan hyra båtplatser av Forststyrelsen.

Göra skidturer i terrängen

Det är tillåtet att åka skidor på området, men inga skidspår dras på området. Terrängen i Paistjärvi lämpar sig väl för skidåkning. Kom dock ihåg att ställen med strömmande vatten har svag is och att strömställena också varierar under vintern.

Fiska

  • 18 - 64-åriga personer bör avlägga fiskevårdsavgift  (www.eraluvat.fi), om de tänker fiska på annat sätt än genom att meta och pilka. Om ni fiskar med mera än ett spö eller använder andra fiskeredskap utöver metspö eller pilk, så behöver ni förutom erlagd fiskevårdsavgift också ha tillstånd av vattenägaren. Obs! Forststyrelsens vattenområden har arrenderats till Paistjärvi delägarlag (www.heinolankalastusalue.fi, på finska).
  • Nätfisketillstånd till området säljs av fiskelagen på området. Ytterligare upplysningar fås av Heinola fiskeområde (www.heinolankalastusalue.fi, på finska)
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen;  kalastusrajoitukset.fi

Cykla

På området finns skogsbilvägar som lämpar sig för cykling och tar en till olika delar av området.

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka svamp och bär på området, men undvik att vistas på områdena Mattilanmäki och Vuorttusenkalliot under fåglarnas häckningstid (15.3 - 30.6). Det finns goda blåbärs- och lingonmarker i Paistjärviområdet, och svampplockare får säkert korgarna fulla med olika svampar.

Bild: Ari Väänänen

Bada

Det finns inga allmänna badstränder på området, men stränderna i området lämpar sig utmärkt för simning och solbad. De finaste sandstränderna ligger på södra stranden av sjön Sonnanen nära parkeringsplatsen, vid Ketturiutta tältningsområde och Kannaksenranta eldplats på östra stranden av sjön Kuijärvi.

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).