Fotvandring  Vandring på naturstigar Lär dig om naturen Vandring  Paddling Besök sevärdheter och utsiktsplatser Bär- och svampplockning Fiske Cykling Terrängskidning  Snöskoturer Geocaching Arrangemang av läger

I skogshuggarens och bäverns marker hittar du sysselsättning av många olika slag, från vandring och paddling till sevärdheter och vackra vyer.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fotvandring

Isojärvi är ett fint utflyktsmål för vandring: i nationalparken finns det ca 30 km markerade leder som lätt kan kombineras till rundslingor (4,5–11 km).  Längs Heretty naturstig (3,5 km) kan man bekanta sig med skogsbrukets historia och skogsväxtligheten. Leden från Heretty till eldplatsen i Kannuslahti (500 m) lämpar sig också för personer med barnvagn.

I Isojärvi nationalpark kan man också göra flerdagars vandringar. Bild: Pertti Heinonen

Genom att kombinera lederna i nationalparken kan du gå på vildmarksturer med övernattning. Längs färden kan man övernatta i tält eller skärmskydd. Sommartid kan grupper hyra in sig i hyresstugan Lortikka.

Paddling och rodd

Åk ut och paddla på den över 20 km långa och ställvis nästan fjordlikt smala sjön Isojärvi! Nordväst om Huhtala torp i Nokipohja finns en parkeringsplats och en sjösättningsplats där det är lätt att sjösätta kanoten. I Kalalahti finns två roddbåtar som kan hyras från Heretty.

Gångbro till Luutsaari. Bild: Tiina Riikonen

Sevärdheter och vyer

Heretty stuga byggdes 1946–1947 som inkvartering för skogshuggare. Byggnaderna i Heretty och omgivningen runt omkring har bevarats i sitt ursprungliga tillstånd. Sommartid finns det en café i Heretty och i stugan kan man besöka fotoutställningen som skildrar skogshuggarnas arbete förr i tiden.

Huhtala torp. Bild: Sanna JantunenHuhtala torp kan du studera nationellt sett värdefulla timmerbyggnader från slutet av 1700-talet och 1800-talet.

Från Isojärvis strandklippor har man en vacker utsikt som breder ut sig långt mot horisonten. Andra sevärda platser är sprickdalarna som bildats i jordskorpans brytningslinjer och fiskestugan i Luutsaari.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Se naturen med nya ögon! Geocaching gör utflykten till ett äventyr.
  • Skidåkning: Terrängskidåkning är tillåten i hela området. Det finns inga preparerade spår i parken. Den kuperade terrängen, insjöfjärdarna och de smala näsen gör skidåkningen utmanande och omväxlande. Se upp för starka strömmar ute på sjön.
  • Fiske:
  • Snöskoturer: Njut av vinterstämningen och den kuperade terrängen under en snöskotur på egen hand.
  • Bär- och svampplockning: Bär- och svampplockning är tillåtet förutom i områdena som berörs av begränsningar i Lortikanvuori och Latokuusikko. På en del av holmarna i Isojärvi är det förbjudet att stiga i land under fåglarnas häckningstid 1.5-31.7.
  • Lär dig om naturen: Isojärvi är en utmärkt plats för miljöfostran för skolklasser. Naturstigen, stugorna i Heretty och Lortikka samt Huhtala torp gör bokkunskapen levande.
  • Terrängcykling: Enligt ordningsstadgarna är terrängcykling tillåten på vägar och längs Isojärvi terrängcykelleden (julkaisut.metsa.fi, på engelska och finska). Terräncykelleden är 16 kilometer lång och byggs på sommaren 2019.
  • Bad, simning: Det är tillåtet att bada i nationalparken, men det finns ingen allmän badstrand.
  • Frivilligarbete: Vill du prova på att valla får, slå hö eller röja sly? Anmäl dig som frivillig att hjälpa till att ta hand om den fantastiska naturen i Isojärvi.
Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Isojärvi