Hytermä

Hytermä. Bild: Jussi-Pekka Manner
De natursköna öarna i Hytermä öster om Kerimäki kyrkby är naturskyddsområde. Öarnas vackra åsar och det fina sjölandskapet kröns av de gamla byggnaderna vid utomhusmuseet som etablerades av länsmannen i Kerimäki, krigskamrer Heikki Häyrynen, även kallad Romu-Heikki. Den mest speciella sevärdheten i Hytermä är minnesmärket "Työnmuisto" (arbetsminne), tillägnat gångna och kommande generationers arbete. Minnesmärket som färdigställdes år 1937 är över sju meter högt och murat av sten och kvarnstenar.

Hytermäs läge i FinlandLäge: Hytermä är beläget i Kerimäki i Nyslott stad, på en ö i Puruvesi. Objektet kan endast nås med båt.

Besök: Du kan bekanta dig med området på egen hand året runt, men byggnaderna är låsta.

Att göra och se: Gården vid Romu-Heikkis rike inklusive "arbetets minnesmärke". Omärkta stigar leder till en begravningsplats och till ståtliga skogsbeklädda åslandskap och sjölandskap. Läs mer om Hytermä sevärdheter.

Tjänster: Det finns ingen service i området. De närmaste tjänsterna finns i tätorten Kerimäki.

Passar för: Lämpar sig väl som mål för en dagsutflykt för hela familjen. Passar även dem som är intresserade av folktradition. Området lämpar sig inte för rörelsehindrade.

Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/hyterma.

Kundtjänst

 
Tel. 0206 39 5929
saimaa(at)metsa.fi
Hytermäs karta utflyktskarta.fi