Packa ryggsäcken

Även om utrustningen blir omfattande bör du helst packa den i en ryggsäck som du själv orkar bära. Även om det blir mycket grejor bör du inte ta med dig mer än du orkar bära. Det rekommenderas att en erfaren vandrares ryggsäck inte får väga mer en högst en tredjedel av kroppsvikten och att en oerfaren vandrares ryggsäck högst en fjärdedel av kroppsvikten. Vikten får ändå inte minskas så mycket att det sker på bekostnad av säkerheten.

Utrustning för långvandring. Bild: Markus Sirkka

Om du packar enligt ett visst system är det lättare att hitta grejorna och vikten fördelar sig på ett balanserat sätt i packningen. Därför är det bra att packa alla utrustningsdetaljer som helheter i egna påsar: matbestick, toalettartiklar, klädombyte mm. separat för sig.

Vid regn är det bra att skydda ryggsäcken med ett fast eller separat regnskydd. Om skyddet är separat, är det bäst att du packar det i en lättåtkomlig sidoficka, så att du inte behöver tömma hela ryggsäcken för att hitta regnskyddet. Om du inte har något regnskydd för ryggsäcken, kan du skydda dina utrustningsdetaljer mot fukt genom att lägga dem i en stor sopsäck av plats i ryggsäcken. In i sopsäcken kan du packa utrustningsdetaljerna i mindre plast- eller tygpåsar. Sopsäcken kan vara i ryggsäcken hela tiden under turen. Det är ytterst viktigt att sovsäcken hålls torr. Den kan du packa t.ex. i en vattentät packpåse.

Regnställ och förstärkningsplagg och andra utrustningsdetaljer som du ofta behöver packar du lättåtkomligt. En lämplig plats för dricksflaskan, matbesticken, kniven kan vara t.ex. ryggsäckens sido- eller lockficka. Det ryms mera grejor i ryggsäcken om du packar kläderna tätt i plastpåsar.

Tyngdpunkten nära kroppen

Ryggsäckens tyngdpunkt bör vara sådan att bördan fördelas jämnt på båda axlarna och höften. Tyngdpunkten bör vara så nära kroppen som möjligt oberoende om den är högt eller lågt. Placera tyngdpunkten högt då du vandrar i lätt terräng och lägre då du vandrar i svårframkomlig terräng eller då du åker skidor.

Packa de tyngsta grejorna nära ryggen på grund av tyngdpunkten. Inga hårda eller vassa grejor får trycka direkt mot ryggen. Mindre prylar lönar det sig att packa i sidofickorna. Du bör även undvika att packa grejor så att de dinglar utanför ryggsäcken för i värsta fall kan de lossna och försvinna under turen.

Läs mer