Ryggsäckar

Volym

Val av ryggsäck beror på användningsändamål. Bild: Suomen LatuI handeln finns ryggsäckar av många olika storlekar och bärsystem för olika ändamål. Med volymen som utgångspunkt kan ryggsäckarna grovt indelas i följande klasser enligt användningsändamål. De minsta 15–20 liters ryggsäckarna är lämpliga skolryggsäckar. På kortare dagsutflykter räcker det med en 20–40 liters ryggsäck. Den här storleken är också lämplig för små barn då de är på utflykt. För en lång heldagstur kan det behövas en 40–45 liters ryggsäck. En 50–65 liters ryggsäck kan vara lämplig på en övernattningstur eller för en tågluffare. På en lång fjällfärd, där man övernattar i sitt eget tält, bör ryggsäckens volym kanske vara 70–100 liter.

Basmodeller

Ryggsäckarna kan enligt konstruktion indelas i följande grupper. De är små ryggsäckar, ramryggsäckar som också kallas mesryggsäckar, anatomiska ryggsäckar samt stolryggsäckar. Ytterligare finns barnens bärstolar, kameraryggsäckar samt resväskor som kan bäras på ryggen. I alla bärsystem fördelas tyngden både på axlarna och på höfterna.

De små ryggsäckarna har ingen ram eller stödlist och med dem är behagligt att bära lätta bördor, men man blir lätt svettig om ryggen på grund av dålig ventilation. Vissa ryggsäcksmodeller har inte denna olägenhet, eftersom ventilationen vid ryggen är i skick. Ramrycksäcken har en yttre stödkonstruktion av aluminiumrör. De anatomiska ryggsäckarna har styva stödlister, som är inkapslade i ryggdelens stoppningar. Både ramryggsäcken och den antomiska ryggsäcken är lämpliga för en eller två veckors långfärd. Båda modellerna har ett höftbälte, som flyttar en del av tyngden från axlarna till höfterna.

Stolryggsäcken är en liten ramryggsäck, där det finns en stoldel. Denna modell är lämplig vid jakt och fiske, men tunga bördor kan man inte bära med dem. Det finns olika modeller av barnens bärstolar, där barnet bärs antingen på ryggen eller framför.

Ramryggsäckarnas tomvikt är ca 3–4 kg. De anatomiska ryggsäckarna är litet lättare än ramryggsäckarna. Man kan göra vissa ryggsäckar litet lättare genom att ta bort höftbältet eller ytterfickor, detta är en fördel då man t.ex. reser med flyg.

Val av ryggsäck

Grundpremisser

Vid val av ryggsäck bör du först fundera hur den kommer att användas. Använder du den på dagsutflykter eller på flera dagars vandringar? Under vilken årstid använder du den oftast? Vilka aktiviteter kommer du att syssla med under dina turer? I hurdan terräng gör du dina vandringar? Hur tung ryggsäck är du beredd att bära? Med detta som grund kan du komma fram till hur stor ryggsäck är bäst för dina ändamål.

Skaffa fakta och undersök detaljer

Det lönar sig gå i flera affärer och diskutera med försäljarna och även lyssna på erfarna vandrare. Då du är i en affär för att köpa en ryggsäck, prova den på din egen rygg, helst tungt packad. Lasten får inte dra bakåt, för då blir axlarna ömma. Det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid höftbältet, för i vissa modeller är höftbältet lämpligt endast för kraftigt byggda vandrare medan slankare vandrare inte får det tillräckligt spänt. Faktorer som inverkar på hur man hittar den rätta modellen är ryggens längd, axelbredden, skuldrornas och nyckelbenets form samt hos kvinnorna barmens storlek. Det är bra att minnas, att det finns ryggsäckar som har planerats speciellt för kvinnor eller för barn. Det lönar sig också att fästa uppmärksamhet vid bärsystemet dvs. höftbältets, axelremmarnas och balansremmarnas justeringsmöjligheter.

Om du vill ha en så lätt packning som möjligt, lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid ryggsäckens tomvikt. Då du väljer ryggsäck är det all orsak att fästa uppmärksamhet vid hållbarhet dvs. i huvudsak på kvaliteten. En billigare ryggsäck, som lätt går sönder, kan vara ett dyrare köp än en litet värdefullare än en ryggsäck med hög kvalitet. Du kan granska kvaliteten på t.ex. sömmarna (tätt sydda, viktiga sömmar dubbla), blixtlåsen (robusta, som inte lätt går sönder), spännen (robusta, remmarna kan spännas åt och de ger inte efter) och granska vilka material som använts. Granska även om höftbältets spänne hålls fast då ryggsäcken är fullpackad eller om det går upp av sig själv. Se efter att du köper en ryggsäck med garanti, om det är fråga om en litet dyrare ryggsäck.

Lätthanterlighet

Ryggsäcken bör vara lätt att packa. Dessutom bör du lätt komma åt sakerna, utan att behöva tömma hela ryggsäcken. Det är lättare att få ut saker ur ryggsäcken om där finns separata fack och utvändiga fickor än om där bara finns ett stort fack. Granska fickornas funktionsduglighet och lätthanterlighet. Ryms all den utrustning du behöver under turen - t.ex. termosflaskan i sidofickan? Kan man ta bort fickorna, om de inte behövs? Är det lätt att sluta till sidofickan med tumvantar på händerna? Är ryggsäckens lock täta och funktionella?

Tilläggsegenskaper

Ryggsäcken är ofta antingen i sådan färg att den smälter in i terrängen eller i varselfärg, som ökar säkerheten vid en olycka. Säkerhet ger också permanenta reflexband eller reflekterande material. Det är bra om ryggsäcken har ett välbehövligt medföljande regnskydd, så att du inte glömmer att ta med det. Innerfickor försedda med fästanordningar för nycklar och blixtlås kan vara nyttiga vid förvaring av små föremål. Ibland kan det vara behov av att lätt kunna fästa skidor, snöskor, isyxa eller snöspade på ryggsäcken.