Fotografera djur och växter

Ska man fotografera djur och växter krävs tålamod och kunskap om det man fotograferar. Du kan utveckla ditt eget uttryckssätt lika mycket som om du fotograferar landskap.

Bildkompositionen och ljuset är viktiga element. Sidoljus och medljus är lättast, motljus är alltid svårast. I kompositionen ska man tänka på var man placerar huvudobjektet på bilden: oftast är det bäst att placera det cirka en tredjedel från bildens kanter. Fundera på balans, rytm och harmoni i färgerna.

När du fotograferar djur och växter:

  • Lär dig om hur djuren lever.
  • Planera fotograferingen, läs litteratur och se bilder som andra tagit.
  • Fundera alltid på hur du kan fotografera utan att störa djuret du fotograferar.
  • Lär dig de olika inställningarna på din kamera.
  • Kom ihåg etikett för naturfotografer

En vandrare tar fotografier av två tvättbjörnar på en stenig strand.

Fotografera däggdjur

De flesta däggdjur är aktiva på kvällen eller natten, vilket ställer vissa krav på fotografen och kameran.  I synnerhet stora däggdjur är väldigt skygga, och när man ska fotografera dem måste man nästan alltid använda gömställen. För att få resa en koja att gömma sig i måste man oftast ha markägarens tillstånd.  Många naturföretagare hyr också ut kojor. Det går åtminstone att fotografera björn, järv och varg från hyrkojor.

Om du inte trivs i en koja kan du använda kläder som smälter in i terrängen. Sådana kan du köpa i en jaktbutik.

Kameraobjektivet ska vara ljusstarkt och ganska långt. Du kan röra dig till fots, på cykel, med skidor, med spark eller så kan du till exempel paddla. Det viktigaste är att kameran alltid finns nära till hands. Den ska också ha de inställningar som krävs; oftast ska det vara ganska kort exponeringstid så att du kan fånga djuren i deras rörelse.  En djurfotograf måste röra sig tyst och oftast ensam.

Fotografera fåglar

Fåglar fotograferas på samma sätt som däggdjur, men många fåglar är också aktiva dagtid. På vintern kan man fotografera fåglar där de matas och på våren på en bra plats där man kan se flyttfåglar, såsom stränder, från en höga kulle eller fågeltorn.

På hösten samlas många stora fåglar, såsom tranor, svanar och gäss på åkrar och i havsvikar.  Det är kanske mest utmanande att fotografera fåglar på sommaren eftersom de flesta fåglar håller till bland växtligheten och är ganska svåra att fotografera.

Fotografera insekter, små djur och växter

Insekter och andra små djur och växter kan man fotografera ganska bra med en vanlig kompaktkamera. Levande objekt ska man närma sig lugnt och det är bra att ta bilder redan på avstånd. Förargligt nog upptäcker det lilla djuret ofta fotografen på långt håll. De som fotograferar växter har inte det här problemet. Det är bra att fotografera växter från olika vinklar och höjder. Undvik ändå att trampa ner växtligheten för mycket.

Man kan använda makroobjektiv när man fotograferar växter och små djur. Det förstorar objektet upp till två–tre gånger. Ett litet teleobjektiv (cirka 100 mm) är också bra att ha. Det är ofta bra att ha med ett litet stativ på utflykten.

Läs mer om naturfotografering (på finska):

  • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Suomen ammattiluontokuvaajat: Luontokuvauksen käsikirja. Docendo 2012.