Virvatulten polun vaativuus

17.5.2019
Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistuu käytöstä kesän 2019 aikana. Polun rakenteet ovat huonossa kunnossa ja ne poistetaan tämän vuoden aikana.

Virvatulten polun vaativin osuus on Pumpulikirkon luonnonsuojelualueen murroslaakso. Kuva: Katri SuhonenVirvatulten polku on vaativuudeltaan keskivaikea reitti. Suurin osa siitä on helppokulkuista, mutta reittiin sisältyy myös vaikeakulkuisia paikkoja. Reitin kulkeminen onnistuu kokemattomammaltakin retkeilijältä, koska se on hyvin viitoitettu. Reittiä ei voi kuitenkaan suositella vaeltamiseen tottumattomalle vaativuutensa vuoksi. Virvatulten polku ei sovi liikuntaesteisille.

Reitti on kivikkoinen ja erityisesti Pumpulikirkon luonnonsuojelualue rotkoineen tekee reitistä vaativan, minkä vuoksi patikointi vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa. Ohjeellinen päivämatka on 10 - 19 km kunnon mukaan. Hidaskulkuisen Virvatulten polun voi hyvin jakaa kuljettavaksi kahtena päivänä, sillä noin puolessa välissä reittiä on Pankalammen laavu.

Reitti on käytettävissä toukokuun lopusta lokakuulle aina lumientuloon asti. Notkoissa ja rotkoissa lunta on pitkään. Kevään tulvan aikaan vettä voi olla myös pitkoksilla. Joinakin kevättalvina Metsäkartanon ja Pumpulikirkon välillä kulkee latu, jota ei ylläpidetä säännöllisesti.