Valtavaara on tunnettu näköalapaikka, jossa voi ihailla maisemia Pohjois-Kuusamossa sijaitsevalle Kitkajärvelle saakka ja lännessä pitkälle Kuontivaaran suuntaan. Valtavaaran lisäksi luonnonsuojelualue tarjoaa silmänruokaa muidenkin vaarojensa huipuilta.

Juhannuskallio - keskiyön auringon retkikohde

Juhannuskallion alla on ennen aikaan vietetty juhannusjuhlia, siitä nimi - Juhannuskallio. Juhannuskallion laelta avautuvat upeat näkymät Kuusamon, Venäjän ja Pohjois-Kuusamon suuntaan.

Juhannuskalliolle vie merkitty reitti, joka kulkee Juhannuskallion lakialueen kautta. Suosittelemme, ettei polun ulkopuolella liikuta, koska kallioalue on vaarallinen ja siellä esiintyy uhanalaisia kasveja.

Pirunkirkon luolat

Juhannuskallion luolat on tunnettu matkailunähtävyytenä jo pitkään. Juhannuskallion alueen Pirunkirkko-niminen luola ja pienemmät luolat sijaitsevat jyrkässä kalliossa Rukatunturille (www.ruka.fi) vievän tien varrella. Luola on houkutellut kiipeilijöitä ja siellä on aikoinaan pidetty jopa vieraskirjaa.

Pyhävaara

Pyhävaara sijaitsee Rukatunturin eteläpuolella. Pyhävaaran laella on vielä vuonna 1830 ollut seita, pyhä kivi, josta vaara lienee saanut nimensä. Pyhävaara on entisaikoina ollut tärkeä lappalaisten pyhä paikka. Paljaskallioinen, ilta-aurinkoon päin avautuva kallioseinämä onkin varsin kunnioitettavan näköinen.

Konttainen. Kuva: Minna Koramo.Suosittelemme, ettei Pyhävaaran alueella liikuta muualla kuin merkityillä reiteillä, koska kallioalue on vaarallinen ja siellä esiintyy uhanalaisia kasveja.

Konttainen

Konttainen on paljaskallioinen näköalavaara Karhunkierroksen varrella. Konttainen sijaitsee Virkkulan-Vuotungintien (nro 8694) pohjoispuolella, jossa on pysäköintialue.