Rehevien lehtojen ja ankarien kallioiden lajistoa

Rukan-Valtavaaran alueen vaarat ovat jäänteitä muinaisesta svekokarjalaisesta vuoristosta, jota ajan hammas on kuluttanut säästäen ainoastaan kovimmista kivilajeista koostuvan osan. Alue sijaitsee valtaosaltaan muuta Kuusamoa korkeammalla, joten alueella on paljon erilaisia luontotyyppejä. Valtavaaran suojelualueelta löytyy paljaita kallioita, kuusimetsiä sekä soisia painanteita. Ruka-Valtavaaran vaaraketjusta löytyvät Kuusamon korkeimmat vaarat, Valtavaara yltää 492 metrin korkeuteen.

Kallioperän kalkkipitoisuudesta sekä pienilmaston kosteusoloista johtuen alueen kasvillisuus on rehevää ja lajisto monipuolista. Tunturikasvien kirjo on laaja, sillä alueella on tyypillisiä etelävuori -kallioita, joiden olosuhteet vastaavat alppikasvien vaatimuksia. Näillä kallioilla kasvaa Suomessa ainutlaatuinen pohjoisten ja eteläisten lajien sekoitus. Tunturivihvilä, sielikkö, kurjenkanerva ja riekonmarja ovat Valtavaaralla esiintyviä tunturikasveja.

Lintuharrastajan varma paikka

Valtavaara tunnetaan erityisesti linnuistaan, ja linturetkeilijä kiikareineen onkin tavallinen näky vaaramaisemissa. Alueen linnuston erityispiirteisiin kuuluu runsas ja edustava kuusimetsälajisto sekä rehevissä lehdoissa laulavat, levinneisyydeltään eteläiset lajit. Valtavaaran symbolina voisi pitää sinipyrstöä, joka esiintyy alueella vuosittain vaihtelevasti, mutta (toistaiseksi) takuuvarmasti! Muita mielenkiintoisia lajeja ovat mm. taviokuurna ja idänuunilintu. Lisätietoja lintujen tarkkailusta Valtavaaralla.