Uutiset

Takaisin

Ystävyyden puiston lajistokartoituksessa havaittiin yli 700 eliölajia

13.8.2019

Suomen ympäristökeskuksen Ystävyyden puiston tutkimuskeskuksen ja Metsähallituksen Luontopalvelujen lehdistötiedote 12.8.2019

Tutkijat ja asiantuntijat neljästä maasta kokoontuivat Kuhmoon viime viikonloppuna 10.–11.8.2019 kartoittamaan Ystävyyden puiston lajistoa. BioBlitz-tapahtumassa tarkoituksena oli havaita mahdollisimman monta eliölajia 24 tunnin sisällä.

Maastohavainnoinnin ja yöllisten mikroskooppitutkimusten jälkeen saatiin alustavasti listattua 735 lajia sunnuntaiaamuun mennessä. Eniten havaittiin erilaisia hyönteisiä, putkilokasveja ja sieniä. Näyteaineiston määritys jatkuu lähiaikoina ja lopullinen lajilista julkaistaan Ystävyyden luonnonsuojelualueen juhlajulkaisussa vuonna 2020.

”Ystävyyden puiston lajisto on rikasta, mutta ilmastonmuutos saattaa vaarantaa sitä”, pohtii johtaja Petri Ahlroth Suomen ympäristökeskuksesta. ”Tieto nykyhetken lajistosta on tärkeää taustatietoa. Ilmastonmuutoksen edetessä Kainuun peruslajisto saattaa muuttua nopeastikin.”

BioBlitz-tapahtuma aloitti Ystävyyden luonnonsuojelualueen 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjan, joka huipentuu Kuhmossa lokakuussa 2020 järjestettävään kansainväliseen juhlaseminaariin. Kuhmon kaupunki ja Metsähallitus tuovat esille Ystävyyden puiston merkitystä eri tapahtumissa pitkin juhlavuotta.

Lisätietoja: