Uutiset

Takaisin

Talvinen luonto kutsuu retkeilemään

28.11.2018

Suomen luonto tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Kukin vuodenaika tarjoilee retkeilijälle omanlaisiaan luontohetkiä. Kaakaohetki nuotion lämmössä kirpeässä pakkasessa, tähtitaivaan ja revontulien bongaus pimenevänä iltana sekä eläinten jälkien tunnistaminen ovat esimerkkejä talvisista elämyksistä luonnossa. Sopivia talviretkeilykohteita on Suomi pullollaan, kaukaa ei tarvitse lähteä talviseikkailuja etsimään. Talviharrastuksia löytyy jokaiseen makuun – retkiluistelusta lumikenkäilyyn, murtomaahiihdosta talviyöpymiseen. Talvinen luonto tarjoaa myös hiljaisuutta ja rauhaa niille, jotka eivät ole vailla muuta.

Talven luonnon lumoa. Kuva: Tuuli Turunen

Minne talviretkelle?

Jääputous Hossassa. Kuva: Tuuli TurunenSuomen kansallispuistot, retkeilyalueet ja muut Metsähallituksen hoitamat luonnonsuojelualueet ovat oivallisia talviretkeilykohteita. Niitä löydät helposti Luontoon.fi:n retkikohdehausta. Osassa kansallispuistoja talvi tuo mukanaan ainutlaatuista nähtävää, kuten jääputouksia, tykkylunta ja koskemattomia hankia. Talvinen luonto ja maisemat itsessään ovat vierailun arvoisia. Esimerkiksi Saimaan saarisokkelot näyttävät kovin erilaiselta retkiluistelureitiltä verrattuna kesäaikaan.  

Monet kesäretkeilyreitit soveltuvat kuljettavaksi talvella vaikkapa lumikengillä ja vähäisen lumen aikaan hyvillä talvikengilläkin. Kun lunta on paljon, voit vetää jalkaan karvapohjaiset liukulumikengät. Liikkuminen hankien halki on sekä lumikengillä että liukulumikengillä vaivatonta, ja niillä pääset kulkemaan sielläkin, minne kesällä ei maastonmuotojen tai vetisyyden vuoksi pääse. Vuokrattavia lumikenkiä, liukulumikenkiä ja muita varusteita voit tiedustella kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä, joiden yhteystiedot löytyvät kunkin kansallispuiston sivuilta.

Joissakin kansallispuistoissa on erikseen merkittyjä talviretkeilyreittejä. Ne kutsuvat liikkumaan jalan tai lumikengillä, tai vaikkapa ajamaan läskipyörällä (englanniksi fatbike). Mukanasi voi kulkea koira, kunhan se on kytkettynä. Hiihtoreiteille ovat sen sijaan tervetulleita yksinomaan hiihtäjät. Tutustu talviretken suunnittelussa kohteen karttaan ja reittikuvauksiin, jotka löytyvät kunkin kansallispuiston sivuilta.   

Kartalle on merkitty myös laavut, kodat ja muut tulentekopaikat, joilla pääsee nauttimaan talviretken kohokohdasta: eväshetkestä nuotion lämmössä. Metsähallituksen huolletuilla taukopaikoilla on tavallisimmin tulisija polttopuineen, evästelypöytä ja kuivakäymälä. Ne ovat avoinna kaikille vuodenajasta riippumatta. Huomaathan, että WC-paperi ja tulentekovälineet tulee tuoda itse, ja polttopuut kannattaa varautua itse pilkkomaan.

Talviretkellä voi nauttia myös nuotion loimusta. Kuva: Vastavalo/Sampo Kiviniemi

Mitä ottaa huomioon talviretkellä?

Ei ole yhtä oikeaa tapaa retkeillä tai varustautua retkelle. Joku tahtoo kantaa retkirepussaan monenlaisia mukavuuksia, kun taas toiselle riittää vähempi. Yhteistä kaikille on halu tuntea olonsa mukavaksi ja turvalliseksi, syödä ja juoda hyvin sekä nukkua laadukasta unta. Ne onnistuvat oikeilla varustevalinnoilla myös talvella.

Talviretkeilijälle tärkeintä on pysyä lämpimänä. Kerrospukeutuminen riittävän väljiin vaatteisiin on hyvä alku. Herkimmin paleltuvat sormet, varpaat ja pää, joten ne on hyvä suojata lämpimin varustein. Kunnolliset jalkineet tekevät taivaltamisesta mukavaa, liikutpa sitten kävellen, suksilla tai lumikengillä. Myös yöpyminen talvisessa luonnossa on mukavaa ja turvallista, kun mukana on talvikäyttöön soveltuvat makuupussi, makuualusta ja majoite, kuten teltta tai riippumatto. Luontoon.fi:n varusteluettelo auttaa valmistautumisessa ja varustautumisessa.

Talven hämärää. Kuva: Heikki Sulander Rinkkaputki.comTalvella aurinko valaisee retkeilijän taivalta huomattavasti vähemmän kuin kesällä. Joulukuussa aurinko laskee Etelä-Suomessa jo varhain iltapäivällä ja Lapissa kaamos hämärtää päivät viikkokausiksi. Valon vähäisyyden vuoksi ei kannata jättää lähtemättä retkelle. Retken voi ajoittaa valoisiin tunteihin, ja hyvä otsalamppu auttaa näkemään niin maastoa kuin karttaakin.

Talviretkelle lähtevän on myös syytä huomioida muutama turvallisuusseikka. Tärkeätä on pakata mukaan paperinen kartta ja kompassi, ja osata käyttää niitä. Älypuhelimien akunkesto pakkaslukemilla ei ole kehuttava ja kuuluvuutta ei kaikilla alueilla ole. Toisekseen retkeilijän on hyvä tarkistaa jäätilanne, etenkin meren- tai järvenjäälle suunnattaessa. Varsinkin alkutalvesta pientenkin lampien jäät voivat olla petollisia.

Talviretkeilylajeja

Hiihto on hyvä laji niille, jotka pitävät vauhdista ja siitä, että maisemat vaihtuvat tiuhaan.

Lumikenkäily sopii rauhallisemmasta menosta pitävälle.

Tähtitaivaan tarkkailu on hauskaa ja helppoa Suomen pimeinä talviöinä. Voit samalla bongata revontulia!