Uutiset

Takaisin

Rukiin puinti Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa 24.8.2019

19.8.2019

Korteniemen perinnetilalla puidaan ruista talkoilla lauantaina 24.8.2019 kello 11-17. Vierailijat voivat osallistua rukiin puintiin riihessä tai tulla ihan vaan katselemaan, kuinka ruista ennen vanhaan puitiin. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Päivän ajan Korteniemen tuvassa on myytävänä keittoa, kahvia ja leivonnaisia.

Riihessä. Kuva: Outileena Uotila.

Korteniemen pelloilla ja kasvimaalla viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita perinteisin työtavoin. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Perinnetilan tarkoituksena on kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.

Nyt ruis on jo riihessä ja riihi on täynnä. Epävakainen elokuun alku tarjosi poutaa torstaina 8.8., kun talkooväki oli sirppeineen ja viikatteineen ruista leikkaamassa. Kun ruis oli leikattu, siinä ehtoon edellä alkoi sade. Aika kosteaa ruis oli viikkoa myöhemminkin, kun se ahdettiin riiheen. Nyt on pitänyt monta päivää lämmittää riihtä, että vilja saadaan kuivaksi. 

Rukiin leikkuupäivä. Kuva: Outileena Uotila.

”Rikkaruohot rehottivat tänä suvena, mutta kyllä sieltä viljaakin tulee, kunhan saadaan talkooapua puimaan. Joutilaat vaatteet päälle ja varstaa heiluttamaan. Porukalla puinti tai riihen tappo, kuten ennen sanottiin, on ihan mukavaa hyötyliikuntaa. Keväällä saatiin vihdoin Ruokaviraston virallinen päätös, jonka mukaan olemme viljelemämme vanhan, Aunuksesta tuodun maatiaisrukiin virallinen ylläpitäjä. Tässä tietää talkooväkikin tekevänsä arvokasta työtä ja näkee työnsä tulokset,” kertoo Korteniemen emäntä Outileena Uotila

Lisätietoja: