Uutiset

Takaisin

Pähkinäisten luonnon salaisuudet selville 24 tunnin BioBlitz-lajirallissa

5.6.2019

Perjantaina 14.6. reilut parikymmentä Suomen parasta lajiasiantuntijaa rantautuu Pähkinäisen saareen Turkuun varustuksenaan sukelluspukuja, lepakkodetektoreja ja mikroskooppeja. Tavoitteena on löytää saarelta 24 tunnin aikana niin monta lajia kuin mahdollista. BioBlitz-lajirallin järjestää Rannikko-LIFE -hanke ja Metsähallituksen Luontopalvelut.

Kuva: Päivi Pälvimäki/Metsähallitus.
”Saaristossa on vielä paljon alueita, joiden lajistoa ei tunneta tarkkaan. Kun lajit ja niiden tarpeet tunnetaan, voidaan elinympäristöjä kunnostaa niille sopiviksi. Rannikko-LIFE -hankkeessa on tavoitteena luoda elinympäristöjen verkostoja, jotka auttavat lajeja leviämään ja tarjoavat pakoreitin uusille alueille, kun ilmastonmuutos muuttaa vanhoja elinalueita kelvottomiksi”, sanoo Rannikko-LIFE -hankkeen projektipäällikkö Hanna-Leena Keskinen Metsähallituksesta.

Myös yleisöllä on mahdollisuus päästä kovan luokan luontoammattilaisten mukana tutustumaan saaren kiehtoviin hyönteisiin, kasveihin ja vedenalaiseen elämään. Lajirallin tunnelmia ja tuoreita kuulemisia pääsee kuulemaan perjantaina 14.6. veneilijöiden laituri-infossa ja lauantaina 15.6. seikkaillaan maastossa tutustumassa kartoittajien kohtaamiin eliöihin. Lajirallin tunnelmia voi seurata myös Saaristomeren kansallispuiston Facebook-sivuilta.

BioBlitzin jälkeen määritetään vielä lajit, joita ei voitu tunnistaa tapahtuman aikana. Pähkinäisestä löytyneet lajit julkistetaan Suomen luonnon päivänä 31.8.

Rannikko-LIFE -hanke hoitaa saariston luontoa

Tuoreen selvityksen mukaan Suomen lajeista uhanalaisia on jo 11,9 prosenttia. Yksi suurimmista uhanalaisuuden syistä on elinympäristöjen katoaminen ja heikkeneminen.

Rannikko-LIFE -hankkeessa hoidetaan rannikon suojelualueiden luontoa Suomenlahdelta Perämerelle vuosina 2018-2025. Rannikon lajirikkaita elinympäristöjä uhkaavat Itämeren rehevöityminen, umpeenkasvu ja rannoille leviävät vieraslajit. Rannikko-LIFE -hankkeen luonnonhoitotyöt tarttuvat ongelmaan raivauksin, kulotuksin ja palauttamalla perinneympäristöjä laidunkäyttöön.

Hoidon kohteena on 41 Natura 2000 -aluetta Perämereltä Viron rannikolle. Hankkeen budjetti on 8,7 miljoonaa euroa, mistä Euroopan komission rahoitusosuus on 60 prosenttia eli 5,2 miljoonaa euroa.

Mikä on BioBlitz?

Bioblitz on yleisölle avoin vuorokauden mittainen lajikartoitustapahtuma, jossa tietyltä alueelta pyritään 24 tunnin aikana löytämään ja tunnistamaan niin monta eliölajia kuin mahdollista. Tapahtumalla halutaan myös tuoda esille lajitiedon tarpeellisuutta, lajien hyväksi tehtyä työtä ja tutustuttaa ihmisiä luonnon ihmeellisyyksiin. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä se on levinnyt ympäri maailmaa.

Pähkinäisen luonnon ihmeitä voit tapahtuman aikana seurata somessa tunnisteilla #rannikkolife #bioblitz

Lisätietoja