Uutiset

Takaisin

Korteniemen perinnepäivä Liesjärven kansallispuistossa on täynnä iloa ja talkoohenkeä

3.6.2019

Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa vietetään perinnepäivää lauantaina 8.6.2019 kello 11-17. Päivän aikana jokainen pääsee kokeilemaan perinnetaitoja ja vanhoja työtapoja konkareiden opastuksella. Tapahtumassa tehdään pärekattoa, pyykätään, värjätään kasveilla ja keitetään saippuaa. Perinnepäivään on vapaa pääsy. 

Pyykinpesua. Kuva: Tiina Hakkarainen.Kävijät pääsevät naputtelemaan Jussin kanssa kellarin pärekattoa, joten päätä ei huimaa, kun maasta käsin ylettyy katontekoon. Tapani saapuu paikalle polkusorveineen ja kaikkien sopii kokeilla sorvia mestarin opissa. Rannassa juttu luistaa, kun pyykkärimuijat ovat puuhissaan ja vieressä porisee Minnan kasvivärjäyspadat. Pihassa kiehuu punamultapata ja saippuakeitos siansuolirasvoista. Monen moisia köysiä pääsee myös punomaan ja varmasti jossakin hurisee rukki. Korteniemessä uutena perinnetyönä pääsee seuraamaan Pekan työtä puulusikoiden vuolemisessa, eikä tässä vielä kaikki. Kannattaa tulla katsomaan ja kokemaan.

Tapahtumat ovat Korteniemen perinnetilan kesän kohokohtia, joissa niin uudet kuin vanhatkin talkoolaiset ahertavat pilke silmäkulmassa. Perinnetilan pihapiiri Liesjärven kansallispuistossa on kuin Suomi-filmistä ja kävijät huomaavat heti olevansa tervetulleita tunnelmaan. Korteniemessä vierailijatkin saavat itse kokeilla ja oppia monia perinnetaitoja. Eipä sitä tiedä, vaikka joku kävijöistä innostuisi seuraavien tapahtumien talkoolaiseksi. Korteniemessä jokainen saa tehdä vapaaehtoistyötä ja samalla ylläpitää perinteitä ja kulttuuriympäristöä. Todennäköisesti töissä saa myös uusia kavereita.

Perinnepäivän tarkoituksena on ylläpitää vanhoja työtapoja ja tarjota rauhallista yhdessäoloa hämäläisessä kulttuurimaisemassa. Laitumella rouskuttavat lampaatkin kerjäävät varmasti rapsutuksia ja kanat ja kukko kuopsuttelevat pitkin pihaa. Korteniemen perinnetilaa ja Liesjärven kansallispuistoa hoitaa Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut. 
Liesjärven rannassa jo 120 vuotta seissyt savusauna on lämpimänä kaikkia kävijöitä varten. Tuvassa on myytävänä ruokaa, kahvia ja leivonnaisia.

Lisätietoja: