Uutiset

Takaisin

Keväinen luonto kutsuu

1.4.2019

Keväinen retki luonnossa on ihmetystä täynnä. Lumen alta paljastunut maa alkaa auringon lämmittäessä kuhista elämää. Hyönteiset heräävät, maan alta puskee innokkaita kukkia ja puihin puhkeaa silmuja.

Lintujen tarkkailua Liminganlahdella. Kuva: Jussi Riikonen.

Kun luonto alkaa valmistautua kevään tuloon, alkavat myös ensimmäiset muuttolinnut saapua Suomeen. Läpikulkumatkalla olevat linnut levähtävät kosteikkojen ja soiden hellässä huomassa. Pysyvämmät matkailijat taas alkavat etsiä sopivaa kumppania ja katsella sillä silmällä paikkoja pesän rakentamiselle. Huhti-toukokuu onkin otollisinta aikaa lintujen tarkkailulle ja kuuntelulle.

Kevääseen heräävä luonto houkuttelee päiväpatikalle tai vaikkapa polkujuoksulenkille. Kaikki aistit heräävät, kun liikkuu ja tarkkailee ympärillä näkyviä kevään merkkejä. Omia havaintoja kannattaakin ilmoittaa Luonto-liiton kevätseurannassa (kevätseuranta.fi), jonka avulla luodaan kattava kuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Vuoden 2019 kevätseurannan teema on Veden äärellä.

Minne retkelle?

Linturetkikohteita

Osa kansallispuistoista, retkeilyalueista ja valtion muista luonnonsuojelualueista sekä Merenkurkun maailmanperintökohde tarjoavat loistavat mahdollisuudet lintujen tarkkaillulle ja heräävän keväisen luonnon nauttimiselle. Lintujen tarkkailuun otolliset kohteet löydät kätevästi Retkikohdehausta. Myös lähimetsään voi lähteä retkelle kuuntelemaan iloista kevätkonserttia.

Lintuja on helpointa tarkkailla avoimissa ympäristöissä, kuten muuttolintujen suosimilla merellisillä saaristokohteilla, kosteikoilla, lintujärvillä, niityillä ja soilla. Metsät ovat otollinen ympäristö lintujen kuuntelulle, mutta tiheän lehvästön seasta laulajia voi olla vaikeaa erottaa.
Linturetkelle voi lähteä lintukirja kainalossa tai porukalla osaavan oppaan johdolla. Paikalliset lintutieteelliset yhdistykset tarjoavat mahdollisuuden suunnata linturetkille kokeneempien lintuharrastajien kanssa eri puolilla Suomea.

Valkoposkihanhi. Kuva: Aleksi Malinen.

Polkujuoksuun ja patikointiin soveltuvia reittejä

Merkityt retkeilyreitit ja luontopolut soveltuvat juoksemiseen ja kävelyyn erinomaisesti. Suomessa Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää 7000 km merkittyjä reittejä, joten jokaiselle löytyy varmasti oikean mittainen ja vaativuudeltaan sopiva lenkki kierrettäväksi. Kiinnostavia reittejä voi etsiä Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi–palveluista.

Mitä ottaa huomioon?

Sinivuokkoja. Kuva: Johanna Hellman.Keväällä auringonvaloa riittää aina vain myöhemmäksi ja päivällä aurinko lämmittää. Keväisellä retkellä voikin pukeutua kevyemmin, mutta mahdolliset sään muutokset, viileän varjoisat metsät ja iltahämärän saapuminen kannattaa ottaa huomioon oikeanlaisena varustautumisena. Kerrospukeutuminen toimii retkellä aina ja kuivat lämpöisät taukovaatteet kannattaa pakata eväsrepun jatkoksi reppuun eväiden seuraksi. Istuinalustalle on sekä pehmeämpää että lämpimämpää istahtaa, taskulamppu toimii pimenevässä illassa ja riittävä nesteytys takaa mukavan retkikokemuksen.

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallisuuspuistoissa liikuttaessa, täytyy muistaa huomioida mahdolliset liikkumisrajoitukset. Lintujen pesimärauhan takaamiseksi joillekin luonnonsuojelualueille on asetettu liikkumiskieltoja sekä polulta poistumisen kieltoja. Rajoituksen kestävät keväästä noin kesän puoliväliin, tai kohteesta riippuen pidemmänkin aikaa. Mahdolliset rajoitukset löytyvät kohteiden Ohjeet ja säännöt -sivuilta ja ne voi myös tarkistaa kohteiden kartoista.  

Luontoliikunnassa tärkeää on luonnon kunnioitus, joten muistathan roskattoman retkeilyn. Tuo mukanasi luonnosta kaikki se, mitä olet luontoon tuonut. Ja luonto kiittää!

Suosittelemme

Lintujen tarkkailijalle

Polkujuoksijalle