Uutiset

Takaisin

Helteeltä suojaan näyttelyihin ja teatteriin - Kolin luontokeskus Ukossa myös monipuolista kulttuuritarjontaa

23.7.2019

Kolin luontokeskus Ukossa on nyt kesäsesonki vilkkaimmillaan. Heinäkuussa on vierailijoita riittänyt seitsemästä sadasta reiluun tuhanteen kävijään päivässä. Toistaiseksi korkeimmillaan kävijämäärä oli viime sunnuntaina 21.7.2019 ollen 1227 kävijää päivässä. Paitsi retkeilyneuvontaa, opaspalveluita, myymälöitä ja kahvila, luontokeskus Ukosta löytyy monipuolista kulttuuritarjontaa. Kolin luontokeskus Ukko palveleekin entistä enemmän paitsi porttina koko biosfäärialueen luonto- ja kulttuuriperintökohteisiin myös vilkkaana taiteen ja kulttuurin keskuksena. Tässä tärkeänä yhteistyökumppanina Metsähallitukselle toimii Kolin kulttuuriseura joka on mm. tuottanut yleisönsä ihastuttaneen kesäteatteriesityksen Häämatka, jonka esitykset jatkuvat Ukossa 31.7. Kulttuuriseura myös vuokraa Kolilla vieraileville taiteilijoille viihtyisää residenssiä ja tekee yhteistyötä Ukon näyttelyiden suhteen.

Tuula Lappalainen. Kuva: Metsähallitus.Tänä kesänä Kolin luontokeskus Ukossa on esillä kolme vaihtuvaa taidenäyttelyä. Helteeseen helpotusta voi löytää esimerkiksi rentoutumalla Tuula Lappalaisen näyttelyssä kimaltavan veden ja kukkaniittyjen äärellä tai pohdiskelemalla Kolin kansallismaisemaa kahden nykytaiteen näyttelyn kautta. Unohtaa ei kannata myöskään pysyvää näyttelyä Katse kansallismaisemaan.

Taiteilija Tuula Lappalaisen näyttely "Taivaan ja veden välillä" on akustis-visuaalinen vaellus Suomen luonnossa Lassi Nummen runot matkaoppaina. Lappalaisen maalaukset niityistä, kukista ja järvimaisemista henkivät suurta rakkautta luontoon ja tarvetta välittää pyyteetöntä kauneutta katsojalle – ne ovat myös valoa, värejä, musiikkia ja runoutta. Näyttely on esillä 26.9.2019 asti.

”Paikkasidonnaisen taiteen tutkimusmatkat” on kahden kuvataiteilijan Juha Allan Ekholmin ja Tuomo Kangasmaan yhteistyöprojekti ja installaatiosarja, joka yhdistelee valokuvaa, retkeilyä ja ympäristö- ja paikkasidonnaista taidetta. Taiteilijat käyttävät maisemakuvissaan keltaista huomionauhaa. Työskentelyä voisikin kutsua "nauhalla veistämiseksi maisemaan". Huomionauhat eivät jätä pysyviä jälkiä ympäristöön eivätkä syntyneet installaatiot vahingoita kohdettaan, mutta pakottavat kuvankatsojan noteeraamaan niiden olemassa olon ja pohtimaan teoksille merkityksiä. Näyttely on esillä 30.9.2019 asti.

Juha Ekholm ja Tuomo Kangasmaa. Kuva: Metsähallitus.

Justice on suomalainen nykytaiteilija, joka käyttää perinteisen taiteen välineitä yhdistellen niitä nykytaidekonsepteihin tuottaen taidetta, jonka keskiössä on taiteen tekemisen takana oleva kokonaisajattelu. Myös Justice rakentaa työskentelyllään usein paikkaissidonnaisia teoksia. Kolilla nähtävässä installaatiossaan hän hyödyntää sekä perinteisiä että uudempia taiteen ilmaisumuotoja tussipiirroksista Polaroid-taiteeseen ja live-art:iin. Näyttely on esillä 30.9.2019 asti.

Lisätietoja: