Uutiset

Takaisin

160-vuotta Suomen metsissä, tuntureilla ja vesillä - metsähallituslaiset töissään

20.8.2019

Mitä tekee erätarkastaja, miten metsiä hoidetaan, miten retkeilykohteista ja kulttuuriperinnöstä huolehditaan? Metsähallituksen 160-vuotisen historian kunniaksi metsähallituslaiset esittelevät työtään ja työalueitaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskusten perinteisissä syksyn luontoilloissa. 160-vuotisluontoillat ovat maksuttomia. 

Yllästunturin luontokeskus Kellokas. Kuva: Juuso Ritari / Metsähallitus.

Metsähallituksen 160-vuotisen taipaleen aikana vastuut ovat kasvaneet ja henkilöstön työt monipuolistuneet. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kolmessa luontokeskuksessa on niistä syksyllä esillä aimo siivu. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa, Pallastunturin luontokeskuksessa ja Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa järjestetään 29.8.-24.9.2019 kahdeksan luontoiltaa teemalla 160-vuotias Metsähallitus. 

Mitä tekevätkään Metsähallituksen erätarkastajat, ja kuinka laajoja kairoja ovat heidän työmaansa. Entäpä kala-asioiden kanssa töitä tekevä eräsuunnittelija, mistä hän vastaa.  Millaista on metsätalous kansallispuiston lähialueilla ja miksi Metsähallitus hoitaa myös kulttuuriperintöä. Luontoilloissa saa tietoa myös retkeilijöiden hyväksi kansallispuistoissa tehtävästä työstä - kuka tyhjentää huussit ja korjaa pitkokset. Metsähallituksen Kiinteistökehityksen asiantuntija kertoo, miksi tuulivoima-asiatkin ovat osa Metsähallitusta, mistä voi tiedustella lomamökin tonttia ja mistä saadaan kiviaines teihin ja rakennuskohteille. 

Tule kuulemaan ja kysymään Metsähallituksen toiminnasta syksyn luontoiltoihin. 160-vuotisluontoiltoihin on vapaa pääsy.

Kalalla. Kuva: Jukka-Pekka Kynsijärvi.
 
Syksyllä luontokeskuksissa järjestetään paljon muitakin luontoiltoja ja tapahtumia. Niistäkin löydät tietoa tapahtumakalenterista (tapahtumat.luontoon.fi). 

Metsähallituksen 160-vuotisjuhlaluontoiltojen aikataulu

Yllästunturin luontokeskus Kellokas torstaisin kello 18-19

29.8. Metsähallitus Luontopalvelut, Siiri Tolonen 

Kulttuuriperintömme: Metsähallituksen Luontopalvelujen arkeologi kertoo alueen historiasta ja arkeologisista kohteista. Varhaisimmat merkit ihmiselämästä alueella ovat jo kivikaudelta. Eri-ikäisten asuinpaikkojen lisäksi myös metsästyksestä, poronhoidosta, niittytaloudesta ja sotahistoriasta on merkkejä maastossa. Oma kerrostumansa on retkeilyn ja matkailun historia. 

5.9. Metsähallitus Metsätalous Oy; Kari Koivumaa

Monimuotoinen metsätalous: Tiimiesimies Kari Koivumaa kertoo metsätalouden perusteista ja miten muut metsienkäyttäjät huomioidaan metsätalouden toiminnassa. 

12.9. Metsähallitus Eräpalvelut Markku Vierelä

Erälupia ja elämyksiä: Erikoissuunnittelija Markku Vierelä kertoo roolistamme valtion vesien kalastusasioissa. Lakimuutokset ja kalastuksen painopisteiden muuttuminen aiheuttavat muutospaineita kalavesien hoitoon. Tietoon perustuva kalastuksen säätely on avainasemassa ja asiakas- sekä sidosryhmien vaatimukset kalavedenhoidossa ja toisistaan poikkeavat kalastustavat ja -muodot aiheuttavat haasteensa kalavesien hoitoon ja luvittamiseen. Kalastuslaissa mainitaan erityisesti kalastusmatkailuun soveltuvat vesialueet! Mitä ne voivat olla ja mitä Metsähallitus asiasta esittää! 

19.9. Metsähallitus Kiinteistökehitys, Kari Männistö

Monipuolisia mahdollisuuksia biotaloudelle: Metsähallituksen Kiinteistökehitys, mikä se on ja mitä se tekee? Tuulivoimaa, kiviaineksia, tontteja, metsämaata, rakennuksia, vuokrattavia alueita. Mitä saisi olla? Metsähallituksen Kiinteistökehityksen myyntipäällikkö Kari Männistö kertoo Metsähallituksen monipuolisesta mahdollisuuksista biotaloudelle.

Pallastunturin luontokeskus tiistaisin kello 18-19

3.9. Metsähallitus Luontopalvelut, Siiri Tolonen - kulttuuriperintömme 

17.9. Metsähallitus Eräpalvelut, Mika Seurujärvi

Erävalvontaa Lapissa sanoin ja kuvin: Erätarkastaja Mika Seurujärven maastotoimisto ulottuu Pellosta Enontekiön luoteiskärkeen. Mika kertoo monipuolisesta ja monivuotisesta erätarkastajan urastaan Tunturi-Lapissa. 

24.9. Metsähallitus Luontopalvelut, Henri Arponen:

Kansallispuiston huolto ja maastotyöt: Metsähallituksen Luontopalvelujen suunnittelija Henri Arposen työhön kuuluu työ retkeilijöiden ja luonnon hyväksi erityisesti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Henrin luontoillassa pääsemme mukaan tutustumaan mitä kaikkea kuuluukaan retkikohteiden huoltotöihin.

Tunturi-Lapin luontokeskus keskiviikkoisin klo 18-19 

18.9. Metsähallitus Luontopalvelut, Siiri Tolonen - kulttuuriperintömme

Metsähallituksen juhlavuotta vietetään teemalla #160kestäväätekoa

Metsähallituksen juhlavuoden ohjelma viestii sekä juurevuudesta että eteenpäin katsomisesta. Metsähallituksella on pitkä historia vastuullisena valtion maiden hoitajana ja se tarjoaa osaamista ja ratkaisuja myös nykyajan toimintaympäristöstä nouseviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, monimuotoisuuteen ja alueelliseen hyvinvointiin. Lisätietoa (www.metsa.fi/metsahallitus-tayttaa-160vuotta)

Lisätietoja: