Utsjoen Ailigas

Ailigas-tunturi kohoaa Utsjoen kylän ylle 342 m:n korkeuteen. Ailiggaan laelle pääsee kohtalaisen helposti, ja laelta avautuu upea näkymä Tenon ja Utsjoen laaksoihin, Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueille sekä Utsjoen kirkonkylään.

Utsjoen kunnan alueella on kaikkiaan kolme Ailigasta, pyhää tunturia. Kaksi muuta ovat Nuvvus-Ailigas ja Karigasniemen Ailigas.

Utsjoen kirkkotuvat. Kuva: Jaakko Vähämäki, Vastavalo.fi

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkollinen elämä syntyi Mantojärven rantaan 1700-luvun alussa. Ensimmäinen kirkkorakennus valmistui 1701. Nykyinen kivikirkko on arkkitehti Carl Ludvig Engelin (1778 - 1840) viimeisin ja pohjoisin työ, ja se rakennettiin vuosina 1850 - 53. Mantojärven rannassa sijaitseva pappila on vuodelta 1843.

Kirkkotuvat olivat saamelaisten perheiden tai sukujen asumuksia kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan, sillä kotimatka omalle asuinkentälle oli pitkä. Vanhin nykyisistä tuvista on 1700-luvulta. Museoviraston kunnostamat tuvat ovat pienikokoisia ja valaistukseltaan hämyisiä. Nurkassa seisova kivinen takka, piisi, oli ainokainen lämmönlähde, ja sen ääressä myös valmistettiin ruokaa.

Kirkkotupia ympäröivä luonnonketo on kesäisin upea: säihkyvänsininen tunturikatkero aukaisee terälehtensä vain aurinkoisina päivinä.

Skalluvaaran poroerotuspaikka

Poronhoidon käytäntöihin pääsee tutustumaan Skalluvaaran poroerotuspaikalla. Skalluvaara sijaitsee 16 km Utsjoen kirkonkylän eteläpuolella. Se on Kaldoaivin paliskunnan tärkein erotuspaikka. Alueella sijaitsee poromiesten mökkejä, joissa asutaan erotusten ajan. Erotusaitojen eri osien käyttötarkoitus ja toiminta selviävät parhaiten tulemalla paikalle erotusten aikana.

Geologinen luontopolku

Utsjoen geologinen luontopolku kiertelee kirkonkylän länsipuolella sijaitsevan Dorggannjunni-tunturin rinteillä. Kalkujoenlammen laavun kautta kulkevalla rengasreitillä on pituutta hieman yli kolme kilometriä. Polun opastustauluissa kerrotaan alueen geologiasta ja jääkauden vaikutuksista pinnanmuotoihin. Polun varrella avautuu upeita näköaloja, etenkin "Koulun vaaran" siirtolohkareelta.