Urho Kekkosen kansallispuiston reittikuvaukset

Reittien lähtöpisteet

Teemareitit

Muut reitit alle 10 km

Muut reitit yli 10 km

 • Saariselän lähtöportti puiston pohjoisosassa, E75 -tien varrella, koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173'
 • Kiilopään lähtöportti puiston pohjoisosassa, E75 -tien varrella, koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882'  lon: 27° 27.7299'
 • Kemihaaran pysäköintialue puiston kaakkoisosassa, koordinaatit: WGS84 lat: 67° 57.7502' lon: 28° 57.2913'
  • Kemihaara-Korvatunturinmurusta -reitti
 • Haukijärvenoja pysäköintipaikka puiston kaakkoisosassa, koordinaatit: WGS84 lat: 67° 51.5370' lon: 29° 11.2806'

Maastopyöräilyreitit

 • Saariselän lähtöportti puiston pohjoisosassa, E75 -tien varrella, koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173
 • Kiilopään lähtöportti puiston pohjoisosassa, E75 -tien varrella, koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882'  lon: 27° 27.7299'
 • Kiilo-ojan silta puiston pohjoisosassa, Suomen Latu Kiilopäällä, koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.8287' lon: 27° 27.5981'
 • Kiilopään savusauna puiston pohjoisosassa, Suomen Latu Kiilopäällä, koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7795' lon: 27° 27.5202'
 • Saariselän Neste Saariselällä E75-tien varrella, koordinaatit:WGS84 lat: 68° 25.3607' lon: 27° 24.5068' 
 • Kakslauttanen E75-tien varrella, koordinaatit Kakslauttanen: WGS84 lat: 68° 20.1164'lon: 27° 19.9753
Päiväretkikohteet Urho Kekkosen kansallispuistossa. © Metsähallitus 2016

Reitit alle 10 km

Tankavaaran Urpiaislenkki, 1 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Luontopolku Patikointi Lumikenkäily Maastopyöräily Sienestys ja marjastus

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo ja kesäisin kuljettavissa myös pyörätuolilla avustajan kanssa. Urpiaispolulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 0,5 h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Poro Urpiaislenkillä. Kuva: Metsähallitus.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara.

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Reitti on sorastettu. 

Nähtävää

Urpiaispolku vie suoraan pohjoiseen havumetsään. Alkupuolella kapealatvainen ja -oksainen siperiankuusi on valtapuulaji, polun loppupäässä valtapuulajina on mänty. Polkua reunustaa pohjoisen varpukasvit puolukka (Vaccinium vitis-idaea) ja variksenmarja (Empetrum nigrum). Karua varvikkoa värittää paikoin vaaleanvihreänä kasvavat karttajäkälät (Rhizocarpaceae)

Reittiselostus

Reittimerkintä: Urpiaispolku on merkitty vihreisiin puutolppiin vihreillä käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaispolku on tasoltaan helppo eikä korkeuseroja juurikaan ole. Rengasmainen Urpiaispolku sopii hyvin myös perheen pienimmille. 

Huomioitavaa

Urpiaislenkki sopii avustajan kanssa pyörätuolilla kuljettavaksi. Talvella polku toimii merkittynä lumikenkäreittinä. 

Tankavaaran Sotahistoriapolku, 1,5 km / suunta

Bussipysäkki Pysäköintialue Luontopolkuun tutustuminen Patikointi Lumikenkäily Maastopyöräily Marjastus ja sienestys 

Kuljettavissa ympärivuoden,  kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäreittinä. Sotahistoriapolulla voi myös maastopyöräillä. 

Kulkuaika noin 1-2 h.

Sotaluontopolun panssarintorjuntatykki ja korsun jäljennös. Kuva: Aini Magga.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara.

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Sotahistoriapolun opastetaulut kertovat Schutzwallin puolustusasemasta, jonka saksalaiset sotilaat rakensivat toisen maailmansodan aikaan Tankavaarojen ympäristöön. Reitti voidaan yhdistää Kuukkelilenkkiin, joka kulkee Pikku-Tankavaaran huipulle. Kuukkelilenkin loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. Älä mene liian lähelle vanhoja rakennelmia, koska ne voivat sortua. 

Nähtävää

Sotahistoriapolku esittelee erityisesti toisen maailmansodan aikaisia sotahistoriallisia kohteita, kuten majoituskorsuja, ampuma-asemia, taisteluhautoja ja tykkiteitä. Polun varrella on myös uusi, maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Uuteen, maanpinnalle rakennettuun korsuun retkeilijät voivat tutustua turvallisesti myös korsun sisätiloissa. Korsun vieressä on nähtävillä vanha panssarintorjuntatykki. Älä mene liian lähelle vanhoja rakennelmia, koska ne voivat sortua. 

Reittiselostus

Reittimerkintä: Sotahistoriapolku on merkitty vihreisiin puutolppiin mustilla käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Sotahistoriapolku kulkee yhden suuntaisena luontopolkujen lähtöpaikasta Pikku-Tankavaaran rinteeseen. Reitti voidaan kulkea joko edestakaisin, jolloin sen pituus on yhteensä 3 kilometriä tai yhdistämällä Sotahistoriapolku Kuukkelilenkkiin.  

Huomioitavaa

Talvella Sotahistoriapolulla voi kulkea lumikengillä. Myös maastopyöräily on sallittua, mutta paikoin Sotahistoriapolku on kivikkoinen ja juurakkoinen. 

Tankavaaran Koppelolenkki, 3 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Luontopolkuun tutustuminen Patikointi Lumikenkäily Maastopyöräily Marjastus ja sienestys Tulentekopaikka Avoin kota Kuivakäymälä

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäreittinä. Polulla ei ole talvikunnossapitoa. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Koppelopolulla voi myös maastopyöräillä. 

Kulkuaika 1 h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Koppelo hangella. Kuva: Petteri Polojärvi.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara.

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä, Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri. Kosteikko-osuuksilla on pitkokset. 

Nähtävää

Koppelopolku vie sinut hiljaisiin kynttiläkuusikoihin. Alkumatkasta polku kulkee tuoreessa kangasmetsässä. Reitin puolivälissä saavutaan kosteikolle Hopiaojan varteen, joka on kasvillisuudeltaan rehevin alue tällä polulla. Kodan ja tulipaikan ympäristössä kasvaa mm. kullero, korpiorvokki, hilla, karpalo, suokukka, tupassara, mesimarja, tupasvilla, kurjenjalka, vilukko, pohjanpaju, mesiangervo, ruohokanukka ja pikkutalvikki. Kukkivana kasvit on helppo löytää ja tunnistaa. Ruska-aikaan ruohokanukka hehkuu näyttävästi punaisen eri sävyissä. 

Reittiselostus

Reittimerkintä: Koppelopolku on merkitty vihreisiin puutolppiin sinisillä käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Samalla polku muuttuu luonnontilaisemmaksi ja rinteelle noustaessa on lyhyt jyrkähkö ja melko kivinen pätkä. Vaaran juurelta polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi juoda kahvit lautakodassa säältä suojassa. Ennen ja jälkeen taukopaikan kuljetaan pitkospuilla. Reitin loppuosa on sorastettu. 

Huomioitavaa

Reitti on kuljettavissa talviaikaan lumikengillä. Reitillä on mahdollista myös maastopyöräillä, mutta pyöräilijän tulee varautua paikoin juurakkoiseen ja kivikkoiseen polkuun sekä osin huonokuntoisiin pitkospuihin. 

Tankavaaran Kuukkelilenkki, 6 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Luontopolkuun tutustuminen Patikointi Lumikenkäily Maastopyöräily Marjastus ja sienestys Tulentekopaikka Avoin kota Näköalojen katselu Luontotorni Kuivakäymälä

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on keskivaikea nousten Pikku-Tankavaaran päälle. Kuukkelipolulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 2-3h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Nattaset Pikku-Tankavaaran huipulta nähtynä. Kuva: Juho Niemelä.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara.

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Pikku-Tankavaaran laella on upeat näköalat Sompion luonnonpuiston Nattastuntureille sekä Urho Kekkosen kansallispuiston laajalle tunturialueelle. Suoalueella on pitkospuut. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. 

Nähtävää

Polun varrella on opastetauluja kertomassa alueen luonnosta ja toisen maailmansodan aikaisesta historiasta. Reitin alkupäässä on nähtävissä myös toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen Schutzwall-puolustusaseman jäänteitä sekä maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Retkeilijät voivat tutustua turvallisesti myös tämän uuden korsun sisätiloihin. Pikku-Tankavaaran huipulta avautuu upeat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon, Nattasten tunturijonoon ja Hammastunturin erämaahan. 

Reittiselostus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin oransseilla käpymerkeillä. 

Retkikartta.fi

Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huippua. Juuri ennen huippua polku on paikoin hieman kivikkoinen, mutta suurempia rakkakivikoita reitillä ei ole. Huipulta avautuvat maisemat palkitsevat retkeilijän. Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa saavutaan suoalueelle, mikä on Kuukkelipolun puolivälissä. Kun matkaa on taitettu kaikenkaikkiaan n. 4 km, saavutaan ensimmäiselle taukopaikalle, Hopiaojan varren nuotiopaikalle. Seuraava nuotiopaikka ja kota ovat tästä noin kilometrin päässä.

Huomioitavaa

Talvella reitin voi kulkea lumikengillä. Kuukkelilenkillä on sallittua myös maastopyöräillä, mutta reitti on paikoin juurakkoinen ja kivikkoinen. Pyöräilijän kannattaa ottaa huomioon myös reitin huonokuntoiset pitkokset sekä nousu Pikku-Tankavaaralle. 

Tankavaaran geologinen polku, 7 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Luontopolkuun tutustuminen Patikointi Lumikenkäily Maastopyöräily Marjastus ja sienestys Tulentekopaikka Laavu Avoin kota Kuivakäymälä

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Geologisella polulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 2-4h

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Syysyön tunnelmaa Koiranjuomalammen laavulla. Kuva: Juho Niemelä.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara.

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä on laavu, liiteri ja käymälä tunnelmallisen Koiranjuomalammen rannalla. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. Suo-osuudet on pitkostettu.

Nähtävää

Polun varrella on alueen geologiasta kertovia opastetauluja. 

Reittiselostus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin harmailla käpymerkeillä. 

Retkikartta.fi

Tankavaaran P-paikalta kuljetaan polun lähtöportille, joka on Tankavaara Wild – adventure and conference centerin pihalla (ent. luontokeskus). Geologinen polku alkaa portilta, jonne Tankavaaran muut luontopolut loppuvat. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle. Pian tämän jälkeen ylitetään Hopiaojan kaksi uomaa. Ylityksessä ei ole siltaa, joten alkukesällä ja sateiden jälkeen kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla. Geologisen polun puolivälissä on tunnelmallinen taukopaikka, laavu kirkasvetisen Koiranjuomalammen rannalla. Kesällä lampeen voi pulahtaa myös uimaan, vaikka virallista uimarantaa ei olekaan. Laavun jälkeen polku kulkee osin kallioisessa maastossa kohden Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.

Huomioitavaa

Reitti voidaan kulkea talvella lumikengillä. Reitillä voi myös maastopyöräillä, mutta se on paikoin kivikkoinen ja juurakkoinen. Osa reitin pitkoksista on huonokuntoisia. 

Reitit yli 10 km

Rautulammen kierros, 22 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Patikointi Maastopyöräily Kuntohiihto Vaellus Tulentekopaikka  Kuivakäymälä

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä patikointi- ja maastopyöräilyreittinä, talvella huolettuna maastohiihtoreittinä. Reitillä on paikoin suuria korkeuseroja ja sen kulkeminen vaatii kohtalaisen hyvää kuntoa.

Kulkuaika 3-10 h.

Suositeltu kulkusuunta: Myötäpäivään

Maastopyöräilyä Rautulammen reitillä. Kuva: Anne Saloniemi.

Lähtöpiste 

 Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Luulammen päivä- ja opastustupa, ulkotulipaikka ja käymälä. Rautulammen tulipaikka, liiteri ja käymälä. Niilanpään päivätupa, tulipaikka, liiteri ja käymälä. Rautuojan silta.

Nähtävää

Rautupäiltä ja Niilanpään huipulta avautuvat upeat näkymät Urho Kekkosen kansallispuistoon. Niilanpään päivätuvan läheisyydessä voi tutustua vanhaan poroerotusaitaan.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa  mustatolppaiset retkeilyreittimerkinnät. Välillä Luulalampi-Rautulampi-Kiilopää siniset ja punaiset rastiviitat.

Retkikartta.fi

Saariselän maastopyöräilyopas

Rautulammen reitti on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston klassikoista ja se johdattaa retkeilijän huikaisevien tunturimaisemien äärelle. Reitti on erämainen ja se sisältää runsaasti korkeuseroja, joten se vaatii hyvän varustautumisen eikä sitä suositella aivan ensikertalaisille. Rautuojan purolaaksossa reitti puikkelehtii monena rinnakkaisena polkuna ja ylittää pieniä puroja kunnes saapuu Rautulammen tulipaikalle. Rautulammelta reitti palaa takaisin Kiilopäälle Raututunturit ylittäen.

Huomioitavaa

Reitti on erämainen, joten varustaudu eväin, ensiapu- ja pyöränkorjausvälinein. Sää saattaa vaihdella avotunturissa nopeasti, joten ota vaihto- ja sadevaatteet mukaasi. Puhelimen kuuluvuudessa saattaa olla katvealueita ja näkyvyys voi kadota nopeastikin. Lasku Luulammelle on jyrkkä, joten maastopyöräilijän on syytä hillitä ajonopeus ajoissa. Välillä on myös joitakin pienien purojen ylityksiä. Rautuojan ylitse on silta. 

Taajoslaavun polku, 26 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Patikointi Kuntohiihto Vaellus Tulentekopaikka Laavu Päivätupa Kuivakäymälä

Kuljettavissa ympärivuoden, kesällä maastopyöräily ja patikointireittinä, talvella huolettuna maastohiihtoreittinä. Reitti on pituutensa ja erämaisuutensa takia melko vaativa reitti. 

Kulkuaika 3-10 h

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Neulaspolkua Taajoslaavun reitillä. Kuva: Anne Saloniemi

Lähtöpisteet

Saariselän lähtöportti, Lutontie 12, 99830 Saariselkä tai Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Koordinaatit Saariselkä: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m

Koordinaatit Kiilopää: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m

Retkeilyrakenteet

Vellinsärpimän päivätupa, tulipaikka, liiteri ja käymälä. Rumakurun uusi ja vanha päivätupa, joiden yhteyksissä ulkotulipaikka, käymälä ja liiteri. Luulammen päivä- ja opastustupa, ulkotulipaikka ja käymälä.  Taajoslaavu, tulipaikka, liiteri ja käymälä.

Nähtävää

Rumakurun suojellut päivätuvat. Luulammen historiallinen asuinpaikka. Taajoslaavun ja Vellinsärpimän päivätuvan välinen pitkä erämainen osuus vanhoine mäntymetsineen. Pääsiäiskuru. 

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Retkeilyreitin mustat pystytolpat.

Retkikartta.fi

Saariselän maastopyöräilyopas

Taajoslaavunpolulle voi lähteä Saariselältä tai Kiilopäältä ja polun kulkemiseen on useita reittivaihtoehtoja. Saariselältä lähdettäessä voi suunnata Luttojoen viertä kulkevan reitin kautta Vellinsärpimän tuvalle. Tämä on erityisesti maastopyöräilijälle ajettavampi vaihtoehto. Toinen mahdollisuus on valita Iisakkipään rinteiden ja Pääsiäiskurun kautta Vellinsärpimälle kulkeva reitti. Vellinsärpimältä jatketaan Taajoslaavulle, josta palataan Rumakurun tupien kautta Saariselälle.

Kiilopäältä aloitettaessa voidaan tehdä Saariselän maastopyöräilyoppaassakin esitelty reittivaihtoehto. Reitti kulkee Ahopään ja Iisakkipään rinteiden kautta Saariselälle, josta jatketaan Luttojoen vartta ja Vellinsärpimän päivätuvan kautta Taajoslaavulle. Paluu Kiilopäälle Luulammen kautta. Reitin voi kulkea myös yhdensuuntaisena reittinä Saariselän ja Kiilopään välillä

Huomioitavaa

Reitti on pitkä ja se soveltuukin erityisen hyvin kokeeneelle maastopyöräilijälle. Patikoijalle Taajoslaavunpolku sopii hyvin esimerkiksi yhden yön retkiin merkittyä reittiä pitkin. Yöpyä voi esimerkiksi Taajoslaavulla. Vellinsärpimän lähistöllä ja Taajoslaavu–Pessinlampi -osuudella on muutamia kosteita kohtia ja lyhyitä huonokuntoisia pitkososuuksia. Reitin takaosalta ei ole oikaisumahdollisuutta eikä puhelin kuulu joka paikassa, mikä on huomioitava reitille varustauduttaessa. 

Moitakurun reitti, 25 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Patikointi Kuntohiihto Tulentekopaikka Päivätupa Avoin kota Kuivakäymälä 

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä maastopyöräily ja patikointireittinä, talvena huollettuna maastohiihtoreittinä. Reitti on pituutensa ja korkeuserojensa takia vaativa reitti.

Kulkuaika: 3-10 h

Hiihtäjälle avautuvaa talvimaisemaa Moitakurun reitillä. Kuva: Kirsi Ukkonen.

Lähtöpisteet

Patikointi ja maastohiihto:

Saariselän lähtöportti, Lutontie 12 99830 Saariselkä

GPS-koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m

Maastopyöräily:

Saariselän Neste, Kiveliöntie 8, 99830 Saariselkä

Koordinaatit:WGS84 lat: 68° 25.3607' lon: 27° 24.5068' ETRS-TM35FIN P: 7590046 m I: 516763 m

Koirahiihto:

Ski Saariselän ala-asema, Kullanhuuhtojantie, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.5504' lon: 27° 27.2825' ETRS-TM35FIN P: 7590412 m I: 518659 m

Retkeilyrakenteet

Luton päivätupa, tulipaikka, käymälä ja liiteri. Moitakurun päivätupa, tulipaikka, käymälä ja liiteri. Palo-ojan kota, käymälä ja liiteri. Luttojoen ja Lumipallokurun sillat. 

Nähtävää

Kaunispäältä ja Palopäältä avautuvat maisemat. Moitakurun vanha porokämppä ja poroerotusaita. Karvaselän Kummituskämppä Saariselällä.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Retkeilyreitin mustat pystytolpat.

Retkikartta.fi

Saariselän maastopyöräilyopas

Moitakurun reitti kulkee Luttojoen vartta Luttotuvalle, josta reitti jatkuu Moitakuruun, jossa on mahdollista pitää taukoa Moitakurun päivätuvalla. Paluu Saariselälle kulkee Palopää-tunturin ylitse, jolta laskeuduttaessa saavutaan Palo-ojan tulistelukodalle. Palo-ojan jälkeen reitti haarautuu. Valitsemalla länteen kulkevan haaran paluu Saariselälle tapahtuu Kaunispää-tunturin ylitse. Etelään vievä haara johtaa takaisin Luttojoen varteen ja edelleen Saariselälle. 

Maastopyöräilijä voi ajaa Moitakurun reitin Saariselän maastopyöräilyoppaan esittelemällä tavalla. Tässä tapauksessa lähtö tapahtuu Saariselän Nesteeltä, josta ajateaan alkuun merkitsemätöntä uraa Urupäälle. Urupäältä jatketaan kelkkauraa Palopäälle, jossa saavutaan Moitakurun retkeilyreitille. Retkeilyreittiä ajetaan Moitakurun ja Luton päivätupien kautta takaisin Saariselälle. 

Huomioitavaa

Moitakurun ladulla on talvella luvallista hiihtää koiran kanssa. Koiraladulle lähtö tapahtuu Ski Saariselän ala-asemalta. Huomaa myös, että Kaunispäälle kulkeva osuus ei kuulu koiralatuun. Koiradulla koirat on pidettävä kytkettynä ja jätökset kerättävä.

Maastopyöräilyreitit

Latvakurun kierros, 10 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka  

Ajettavissa lumettomaan aikaan. Keskivaikea reitti Kiilopään lähimaastossa.

Ajoaika 1-2 h

Suositeltu ajosuunta: vastapäivään

Maastopyöräilijä ehtii havainnoida myös tunturin elämää. Kuva: Siiri Tolonen.

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä
Koordinaatit WGS84 lat: 68° 20.8287' lon: 27° 27.5981', ETRS-TM35FIN P: 7581639m I: 518940m

Retkeilyrakenteet

Ahopään luontopolun tulipaikka.

Nähtävää

Historiallinen Ruijanpolku.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa retkeilyreittimerkinnät. Ruijanpolulla viittoina ovat puupaalut. Lopussa seurattava karttaa. Reitistä on saatavissa myös GPS-jälki.

Saariselän maastopyöräilyopas

Latvakurun kierroksella pääsee nauttimaan vaihtelevasta maastopyöräilykokemuksesta aivan Kiilopään lähiympäristössä. Reitti ylittää ensin Ahopää-tunturin ja sukeltaa sitten Ruijanpolkua ympäröivien metsien siimekseen. Reitillä saa hyvän kokonaiskuvan Kiilopään alueen erilaisista maasto- ja polkutyypeistä, joten se soveltuukin hyvin tutustumislenkiksi ennen pidemmille erämaareiteille lähtemistä. 

Huomioitavaa

Ahopäällä on lyhyt kivikkoinen osuus. Reitillä on muutamia lyhyitä pitkospuuosuuksia, jotka voi ohittaa myös pyörää taluttaen. Ennen Kiilopäätä on joitakin kosteita kohtia, jotka voi halutessaan ohittaa ajamalla Ruijanpolun P-paikalta Kiilopäälle tietä pitkin.

Sivakan lenkki, 12 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka Päivätupa Laavu Kuivakäymälä

Ajettavissa lumettomana aikana. Maisemiltaan monipuolinen, mutta korkeuseroiltaan maltillinen reitti.

Ajoaika 1,5-2,5 h 

Suositeltu kulkusuunta: Myötäpäivään.

Tauko Niilanpään tuvalla. Kuva: Tarja Tuovinen.

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m

Retkeilyrakenteet

Niilanpään päivätupa, tulipaikka, liiteri ja käymälä sekä Sivakkaojan laavu, tulipaikka, käymälä ja liiteri.

Nähtävää

Niillanpäältä avautuvat komeat maisemat. Niillanpään vanhaan poroerotusaitaan voi tutustua Niillanpään päivätuvan läheisyydessä. 

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa siniset rastiviitat, Ruijanpolulla puupaalut vinoviitalla, Sivakan laavulta eteenpäin seuraillaan pientä patikkapolkua ja lopussa taas sinisin rastiviitoin merkittyä retkeilyreittiä.

Saariselän maastopyöräilyopas

Maisemiltaan ja maastoltaan monipuolinen Sivakan lenkki kulkee kokonaisuudessaan Urho Kekkosen kansallispuistossa. Nautiskeleva laskuosuus, paikon mutkikas neulaspolku, vähäiset kivikot ja juuret antavat aloittelijallekin vivahteikkaan maastopyöräilykokemuksen. Lenkillä pääseekin kehittämään ajotaitoaan helpohkossa, mutta vaihtelevassa maastossa. Kokeneimmille kuskeille reitti sopii rentoon nautiskeluun.

Huomioitavaa

Lähdettäessä Niilanpään porokämpältä, on kiinnitettävä huomiota oikeaan reittivalintaan. Reitti lähtee länteen, ei etelään. Samoin käännyttäessä Ruijanpolulta kohden Sivakkojan laavua on reitin valintaan hyvä kiinnittää huomiota.

Kakslauttasen kierros, 13 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily 

Ajettavissa lumettomana aikana. Nopeakulkuinen lähireitti maantien tuntumassa, joka tarjoaa myös useita oikaisumahdollisuuksia.

Ajoaika 1-2 h

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Kakslauttasen kierros alkaa Kiilo-ojan maisemista.. Kuva: Kirsi Kuusisto.

Lähtöpiste

Kiilopään savusauna, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselka
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7795' lon: 27° 27.5202', ETRS-TM35FIN P: 7581548 m I: 518888 m

Retkeilyrakenteet

Kiilo-ojan ylityksessä pitkospuut. Kakslauttasenjoen ylityksissä on sillat. Kiilopäällä reitin lähtöpisteen lähettyvillä on Ahopään-reitin tulipaikka.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Reitti on pääosin merkitsemätön, mutta sen seuraaminen on mahdollista Saariselän maastopyöräilyoppaan kartan avulla. Paluureitillä kelkkareitti on merkitty rastiviitoilla.

Saariselän maastopyöräilyopas

Kiilopääntien läheisyydessä kulkeva reitti vie pyöräilijän nopeakulkuista polkua ja valaistua latureittiä pitkin Kiilopäältä Tievantuvan kautta Kakslauttaseen ja sieltä moottorikelkkareitin pohjaa noudatellen takaisin Kiilopäälle. Reitti soveltuu erityisen hyvin maastopyöräilyä aloitteleville lajiin tutustumiseen ennen vaativammille reiteille lähtöä.

Huomioitavaa

Reitin alussa muutama kostea kohta.

Kultareitti, 13 km / suunta

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily

Ajettavissa lumettomana aikana. Helpohko maastopyöräilyreitti tustuttaa Lapin kultamaiden historiaan.

Ajoaika 1-2 h.

Kultareitillä pyöräilijä pääsee tutustumaan Lapin kultamaiden historiaan. Kuva: Tapio Tynys.

Lähtöpisteet

Kakslauttanen, Tullipalontie 1, 99830 Saariselkä, Laanila, Viskitie 1, 99830 Saariselkä

Koordinaatit Kakslauttanen: WGS84 lat: 68° 20.1164'lon: 27° 19.9753', ETRS-TM35FIN P: 7580282 m I: 513715 m

Koordinaatit Laanila: WGS84 lat: 68° 23.4392' lon: 27° 23.8153',  ETRS-TM35FIN: P: 7586471 m I: 516313 m

Retkeilyrakenteet

Tullinpalon ja Kutturantien moottorikelkkasillat. Reittiä on mahdollista jatkaa Laanilasta latupohjaa myöten Kiilopäälle, jolloin reitti kulkee Piispanojan tulistelutuvan ja käymälän kautta. Kiilopäällä on Ahopäänpolun tulipaikka.

Nähtävää

Kerkelän kaivoskylä, Kuivakurun huuhtomalaitos, Everstin kuilu, Carl Gustafin kuilu sekä Laanilan kvartsikallio.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Reitti on osin merkitsemätön, joten sen seuraamiseen tarvitsee Saariselän maastopyöräilyoppaan kartan. Laanilan kultareitti on merkitty maastoon oransseilla reittimerkeillä. Jos reittiä jatkaa Laanista Kiilopäälle, on reitti merkitty retkeilyreitin merkein.

Saariselän maastopyöräilyopas

Reitti kulkee pääosin kuivaa mäntykangasta pitkin 4-tien länsipuolella. Korkeuserot ovat Kuivakurua lukuun ottamatta melko pieniä, joten se soveltuu rentoon ajonautiskeluun. Reitti kulkee vanhojen ja nykyisten kultamaiden halki ja sen varrella on vaskoolin muotoiset opastetaulut kertomassa alueen kullankaivuun historiasta 1800–1900-lukujen taitteessa. Kullankaivuu jatkuu reitin läheisyydessä myös nykyisin. 

Huomioitavaa

Reitillä on purojen ylityksiä, jotka voi tehdä joko taluttamalla pyörää ja kahlaamalla tai ajamalla yli. Reittiä ei ole merkitty kokonaan, joten sen seuraaminen vaatii karttaa. Reitillä on useita oikaisumahdollisuuksia 4-tien kautta. 

Saariselän perhepyöräilyreitti, 14 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka Päivätupa Kuivakäymälä

Ajettavissa lumettomana aikana. Koko perheelle sopiva helppo maastopyöräilyreitti.

Ajoaika 2 h

Saariselän perhepyöräilyreitillä on helppo tutustua maastopyöräilyyn. Kuva: Anne Saloniemi.

Lähtöpiste

Saariselän lähtöportti, Lutontie 12, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m

Retkeilyrakenteet

Rumakurun uusi ja vanha päivätupa, joiden yhteydessä ulkotulipaikka, käymälä ja liiteri. Prospektorin päivätupa ja liiteri. Käymälä sijaitsee retkeilyreitin varrella noin 100 m päässä Prospektorin tuvalta.

Nähtävää

Prospektorin museokaivos, Rumakurun suojellut uusi ja vanha päivätupa, Rumakurun kurulaakso. 

Reittiselostus

Reittimerkinnät: retkeilyreitin mustat pystytolpat

Saariselän maastopyöräilyopas

Saariselän perhepyöräilyreitti on erityisesti perheille ja maastopyöräilyn aloittelijoille soveltuva helppo reitti, joka vie pyöräilijän Saariselän matkailukeskuksesta Urho Kekkosen kansallispuistoon. Tasapintainen ja leveähkö, mutta maisemiltaan vaihteleva reitti johdattaa tunturien kupeeseen ja kauniin kurulaakson lävitse Rumakurun päivätuville.

Huomioitavaa

Reitti on helposti seurattava ja osin edestakainen. Sen varrella on muutama vauhdikkaampi lasku ja lyhyt tiukahko nousu.

Rumakurun lenkura, 17 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka Päivätupa Kuivakäymälä

Ajettavissa lumettomana aikana. Keskivaikea reitti kuljettaa avotunturien tunnelmaan.

Ajoaika 1,5-2,5 h

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Rumakurun lenkura vie pyöräilijän tunturimaisemiin. Kuva: Anne Saloniemi.

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.8287' lon: 27° 27.5981', ETRS-TM35FIN P: 7581639m I: 518940m

Retkeilyrakenteet

Rumakurun uusi ja vanha päivätupa, joiden yhteydessä käymälä, ulkotulipaikka ja liiteri. Luulammen päivä- ja opastustupa, ulkotulipaikka ja käymälä.

Nähtävää

Rumakurun suojellut päivätuvat, Rumakuru.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: retkeilyreitin mustat pystytolpa. Risteyksissä seuraa karttaa ja opasteita. 

Saariselän maastopyöräilyopas

Kansallispuiston avotunturimaisemissa ja kauniissa tunturilaaksossa kulkeva reitti on pääosin leveätä ja helposti ajettavaa nopeaa retkeilyreittiä, mutta pitkät nousut tuovat reitille fyysistä haastetta. Raskas nousu Kiilopään tunturiselänteen yli palkitsee maisemillaan ja pitkällä loppulaskulla. Hyväkuntoiselle pyöräilijälle rento rullailulenkki. 

Huomioitavaa

Ahopään rinteessä on lyhyt kivikkoinen osuus. Pieranvaaran sivustassa puron ylitys ajamalla tai taluttamalla. Nousu Luulammelta Kiilopään tunturiselänteen ylitse on jyrkkä, joten huomioi talutettava osuus ajankäytössä. Sää avotunturissa voi vaihtua nopeasti, varaa siis reppuun varavaatteita. Luulammella on kahvila avoinna sesonkiaikoina. 

Rönkön kierros, 17 km, rengasreitti

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka Avoin kota Kuivakäymälä

Ajettavissa lumettomana aikana. Keskivaativa lähireitti Kiilopään ja Laanilan välimaastossa.

Ajoaika 1,5-2,5 h

Suositeltu ajosuunta: vastapäivään

Rönkön kierroksella. Kuva: Anne Saloniemi.

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.8287' lon: 27° 27.5981', ETRS-TM35FIN P: 7581639m I: 518940m

Retkeilyrakenteet

Piispanojan tulistelutupa, ulkotulipaikka ja käymälä sijaitsevat reitin läheisyydessä. 

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Ahopään ylittävällä osuudella retkeilyreittimerkinnät. Pieranvaaran itäpuolelta alkaen latuviitoitus Laanilaan saakka. Laanilasta Kiilopäälle moottorikelkkareitin punainen rastiviitoitus.

Saariselän maastopyöräilyopas

Ajettavuudeltaan vaihtelevan tasoista ja vähemmän tunnettua retkeilyreittiä, joka kulkee osittain kelkkauran pohjaa. Maastoltaan pääasiassa kuivaa mäntykangasta, notkopaikoilla kosteampia maastonkohtia.

Huomioitavaa

Aholammen tienoilla ja Kiilopään läheisyydessä on muutamia kosteapohjaisia reitin kohtia. Hangasojan ylitys on mahdollista kiertää latupohjan kautta. Reitin suurimmat nousut ovat Ahopään ja Laaniselän ylityksissä. Reitillä on useita oikaisumahdollisuuksia.  

Kulmakurun reitti, 25 km

Bussipysäkki Pysäköintialue Maastopyöräily Tulentekopaikka Avoin kota Kuivakäymälä

Ajettavissa lumettomana aikana. Erämainen ja haastava reitti Saariselällä.

Ajoaika 3-4 h

Suositeltu ajosuunta: vastapäivään

Kulmakurun reunalta aukeaa komeat maisemat. Kuva: Juho Niemelä.

Lähtöpiste

Saariselän Neste, Kiveliöntie 8, 99830 Saariselkä

koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.3607' lon: 27° 24.5068' ETRS-TM35FIN P: 7590046 m I: 516763 m

Retkeilyrakenteet

Harriojan tulistelutupa, liiteri ja käymälä.

Nähtävää

Kulmakuru, joka on lähes 90 asteen kulman tekevä rotko.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Kulmakurun retkiladun latupohjalla punaiset puutolpat ja kelkkauralla rastiviitat. Osalla reitistä ei ole merkintää lainkaan.

Saariselän maastopyöräilyopas

Retkikartta.fi

Tämä klassikkoreitti vie pyöräilijän 4-tien länsipuolella avautuvaan Hammastunturin erämaahan. Kulmakurun rotko, kaksi kahlausta Tolosjoen poikki ja raskas nousu sekä vauhdikas laskuosuus tekevät reitistä vaativan, mutta elämyksellisen. Reitti edellyttää ajajalta hyvää kuntoa ja maastopyöräilykokemusta. 

Huomioitavaa

Kulmakurun reitti on hyvin erämainen ja osa reitistä on merkkaamatonta. Puhelimen kuuluvuudessa saataa olla katvealueita.  Reitille lähdettäessä mukaan on syytä ottaa kartta ja kompassi sekä mahdollisesti myös GPS-laite. Tolosjoen kahlauksen vaativuuteen vaikuttaa veden korkeus ja tulva-aika saattaakin estää reitin kiertämisen kokonaan. Tolosjoen kahlauksien takia reitille lähtevän on syytä olla uimataitoinen ja reppuun kannattaa varata vaihtovaatteita.

 

Pysäköintialueet

Kiilopää (Inari)
Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Saariselkä (Inari)
Lutontie, 99830 Saariselkä

Tankavaara (Sodankylä)
Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara

Muut pysäköintialueet

Asiakaspalvelu

Saariselän palvelupiste Kiehinen
Puh. 0206 39 7200

ukpuisto(at)metsa.fi, hammastunturi(at)metsa.fi

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 4,4 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

1/2 päivää: Tutustu Saariselän palvelupiste Kiehiseen ja kierrä Aurorapolku. 
1 päivää: Tee lumikenkäretki luontopolulle. 
2 päivää: Varaa petipaikka yhdeltä puiston lukuisista varaustuvista ja hiihdä nauttimaan tunturituvan lämmöstä kaamoksen rauhassa. 

Kevään retkiehdotukset

1/2 päivää: Nauti kevätauringosta kansallispuiston huolletulla latuverkostolla. 
1 päivä: Tee lumikenkäretki maailman kauneimmalle Rumakurulle ja evästele päivätuvassa. 
Yli 2 päivää: Pakkaa tavarat ahkioon ja suuntaa suksenkärjet erämaahan. Puistossa riittää nähtävää ja koettavaa usean päivän hiihtovaellukselle. Kattava autio- ja varaustupien verkosto tarjoaa hankiaisen hiihtäjälle lämpimän yösijan. 

Kesän retkiehdotukset

1/2 päivää: Kierrä teemareitti ja pulahda virkistävälle uinnille tunturijärvellä. Reppuun kannattaa pakata purkki matkaan, sillä ensimmäiset marjat kypsyvät jo heinäkuussa. Kalamiehen kannattaa suunnata Suomu-, Lutto- tai Nuorttijoen varteen. Kalastusluvat saa palvelupiste Kiehisestä.
1 päivää: Heittäydy yöttömän yön seikkailuun. Patikoi tai maastopyöräile merkittyjä reittejä tunturiin. Pakkaa reppuun nokipannu ja kamera. Kuuntele kapustarinnan vihellystä ja keitä kahvit nuotiopaikalla. Nauti.
2-7 päivää: Mieli erämaahan! Pakkaa rinkka ja suuntaa oikealle erävaellukselle Nuorttijoen retkeilyreitin kuusikoihin tai Saariselän tunturimaihin. Autiotuvan saunan löylyt hoitavat kehoa ja mieltä. 

Syksyn retkiehdotukset

1/2 päivää: Kiipeä Kiilopäälle ihailemaan tunturin ruskaa. Poimi retkieväät matkalta, kansallispuiston ensimmäiset marjat ja sienet kypsyvät jo loppukesästä. 
1 päivä: Syksyn raikkaat ilmat ovat kuin luotuja maastopyöräilyyn. Vuokraa pyörä alueen yrittäjiltä ja vietä päivä satulan selässä kansallispuiston laajaa reittiverkostoa tutkaillen. Sopivia reittejä löytyy niin aloittelijalle kuin konkarillekin. 
2 päivää: Tee matka historian havinaan ja patikoi Ruijan polku. Tämä Lapin vanhin kulkukeino johdattaa sinut Sompion luonnonpuiston ja Urho Kekkosen kansallispuiston maisemiin. Matkan varrella on mahdollista yöpyä vaikkapa Kaptukaislammen laavulla. 

Maastopyöräilyopas

Saariselän maastopyöräilyopaskarttaa myydään alueen palvelupisteissä.
(pdf 4,5 Mb, julkaisut.metsa.fi) Urho Kekkosen kansallipuiston ja Saariselän alueelle. Julkaisua voi ostaa alueelta Metsähallituksen pisteistä sekä Tunturikeskus Kiilopäältä, Saariselän keskusvaraamosta ja Santa's Hotel Tunturista. 

Yhteistyötahojen palvelut Urho Kekkosen kansallispuistossa

Urho Kekkosen kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. opastettuja retkiä sekä vuokraavat mm. lumikenkiä, suksia ja maastopyöriä.