Ukonsärkän reitit

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

  • Ukonpolku kulkee pohjoisen ja eteläisen opastuspisteen välillä.

Ukonpolku nousee ja laskee harjun mukana. Kuva: Heikki Räsänen

Merkityt reitit

  • Ukonpolku, 4,3 km yhteen suuntaan, alkaa Ukonsärkän pohjoispään opastuspisteeltä. Maasto on helppokulkuista, mutta etelään päin mentäessä nousuvoittoista. Reitti on merkitty oranssi-keltaisin reittimerkein. Reitti sopii aloitteleville retkeilijöille.
    • Polku nousee heti opastuspisteeltä harjun päälle, josta hakatun petäjikön välistä vilahtelee näkymiä Mustalammelle ja Pienelle Mustalammelle. Myös metsäautotie näkyy hetken aikaa harjun oikealle puolelle. Vajaan kilometrin jälkeen polku laskeutuu suolle. Polun vasemmalle puolelle jää Pieni Palolampi, jonka jälkeen reitti vie jälleen harjusärkän päälle. Sitkeän nousun myötä näkyviin tulee kapean harjun molemmin puolin suomaisemia. Lopulta reitti tasaantuu kulkemaan pitkin komean Ukonsärkän leveämpää harjannetta, josta poiketaan oikealla häämöttävän pienen lammen jälkeen Ukonlammen rannassa sijaitsevalle laavulle. Jyrkkää laskua on helpotettu portailla, jotka ovat jo käytöstä melko kuluneet. Laavun luota on enää vajaa kilometri eteläiselle opastuspisteelle. Juuri ennen opastuspistettä on oikealla puolella Mustalampi. Reitti laskeutuu opastuspisteelle Mustalammesta soljuvaa lyhyttä puronpätkää seuraillen. Paluu tapahtuu samaa reittiä pitkin takaisin, jolloin patikoidaan mukavasti enimmältä osalta alamäkeen. Ohjeellinen kulkuaika edestakaisin on 3 - 4 tuntia.
    • Palvelut: Ukonlammen laavulla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Ukonpolun etelä- ja pohjoispäässä on opastustaulut. Pohjoispäässä on myös pysäköintialue ja eteläpäässä on levike pysäköintiä varten.
    • Nähtävyydet: Harjuista varsinkin Ukonsärkkä on itsessään nähtävyys.
    • Yhteys: Lähdettäessä Ukonpolun pohjoiselta opastuspisteeltä Kokkojärventietä Lieksan suuntaan on vajaan 5 km:n päässä viitoitus Karhunpolulle (www.vaellus.info), jota pitkin voi edetä pohjoiseen Ruunaan luonnonsuojelualueen kautta Ruunaan retkeilyalueelle tai etelään Särkkäjoen suuntaan aina Patvinsuon kansallispuistoon asti.