Ajankohtaista Tarvantovaaran erämaa-alueella

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Käsivarteen suuntaaville tiedoksi - Torisenossa sula kelkkauralla

Torisenossa on sula kelkkauralla ja Torisenon silta on käyttökiellossa. Katso tarkka paikka Retkikartasta (retkikartta.fi). Uralle on merkitty kierto joen yli, mutta vaihteleva sää ja plussakelit saavat tilanteet muuttumaan nopesti. 

Varaudumme sulkemaan moottorikelkkauran välillä Syväjärvi – Buoiddesoaivi, jos Torisenon jäätilanne heikkenee. Varovaisuutta ja harkintaa nyt maastossa liikuttaessa! (Päivitetty 6.4.2021)

Kartta Torisenon ylityksen kiertoreitistä.

Kelkkaura Hetta-Palojoensuu on suljettu

Hetta-Palojoensuu moorttorikelkkaura on suljettu. Hetasta Muonioon pääsee vain Puolitaipaleen reittiä, ei Palojoensuun kautta.

Hetasta Kilpisjärvelle pitää ajaa Palojärvi-Kilpisjärvi uraa pitkin koska Victoria-reitti on rajasulun takia poissa käytöstä. Reitillä on kuitenkin ongelmia, koska Torisenon silta on käyttökiellossa ja Toriseno on alkanut avautua. Kiertoreitti on merkitty, mutta kelkkailijoilta vaaditaan nyt erityistä varovaisuutta maastossa!

Metsähallitus kuljettaa Palojärvi-Kilpisjärvi uralla tolppanippuja sekä siltatarvikkeita. Tolppia on ajettu 22.3. alkaen reitille yksittäin ja ne jäävät odottamaan pystytystä lumien sulettua. Uralla on suuri törmäysvaaran maastossa olevaan rakennusmateriaaliin ja siellä tulee ajaa varovasti. (Päivitetty 6.4.2021)

Koronan vaikutukset moottorikelkkailuun ja latuihin Kilpisjärvellä ja Käsivarressa

Koronan aiheuttamien rajanylitysrajoitusten vuoksi valtion rajojen ylittäminen on sallittua vain rajanylityspaikoilta. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä jokialueilla on sallittua ylittää raja jäätä pitkin, mutta rantautuminen toisen maan puolelle ei ole sallittua. Järvillä rajaa ei saa ylittää. Victoria-moottorikelkkaura kuten myös Kilpisjärven ja Kolmen valtakunnan rajapyykin välinen moottorikelkkaura kulkee osin Ruotsin puolella, joten kelkkailu näillä reiteillä ei ole sallittua.  

Kilpisjärven ja Kolmen valtakunnan rajapyykin välinen hiihtoura on poikkeuksellisesti vedetty Mallan luonnonpuiston kautta, ja pysyy näin Suomen rajojen sisäpuolella. Moottorikelkkailu ei ole luonnonpuistossa sallittua.

Haltin risutettu huoltoura kulkee poikkeuksellisesti reittiä Tsahkaljärvi–Muurivaara–Saarijärvi. Huoltoura on risutettu Haltille saakka. 

Lisätietoa 

(Päivitetty 6.4.2021)

Tupien, kotien ja tulentekopaikkojen koronaohjeistus 8.3.2021 alkaen

Varaus- ja vuokratuvat ovat ainakin toistaiseksi auki, jos retkeilijät pystyvät noudattamaan koronaturvallisuusohjeita eli pitävät 2 m turvavälit muihin kulkijoihin ja käyttävät kasvomaskeja tuvilla ja kodilla. Turvallisuuden kannalta tärkeitä autiotupia ei toistaiseksi tulla sulkemaan.

Suurimmat sallitut henkilömäärät ovat isoissa tuvissa kuusi henkilöä, pienissä neljä henkilöä. Mikäli turvaohjeistusta ei pystytä noudattamaan, joudumme sulkemaan matkailukeskusten lähellä sijaitsevat tuvat ja kodat. 

Kiitos kaikille tähänastisesta huomaavaisesta käytöksestä kanssakulkijoita kohtaan. Eiköhän me selvitä tästäkin ongelmasta yhdessä! (Päivitetty 6.4.2021)

Luontokeskukset ovat toistaiseksi auki

Koronaturvallisuusohjeita on pystytty noudattamaan toistaiseksi hyvin. Kiitos siitä! Jatketaan samaan malliin. Luontokeskuksissa on pystyttävä noudattamaan 2 m turvavälejä ja kaikkien on käytettävä kasvomaskeja. Jos turvallisuutta ei pystytä takaamaan, joudumme laittamaan luontokeskukset kiinni. (Päivitetty 6.4.2021)